Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
20 ilmaiskierrosta sekä lotto/kasinobonukset kutsukoodilla NESRETRO
 
1  Pelit / Yleinen pelikeskustelu ja muut koneet / Re: Minkä pelin pelasit viimeksi läpi?
 on: Today at 15:12:00 
Started by Chip - Ex Member | Post by RetroFly  
Sonic Mania (Nintendo Switch)

Eräs kaverini lainasi antoi oman Switchinsä lainaan, sillä hän ei itse ole jaksanut pelailla sillä viikkokausiin. No, ajattelin pelata Sonic Manian läpi, kun kyseinen peli sattui Switchillä olemaan. Arvioisin läpipeluuseen menneen noin 3 tuntia, ehkä vähemmänkin. Peli on kuitenkin loistava ja ensimmäinen Sonic-peli, jonka oon päässyt läpi asti. Game Overeita tuli vain pari eli melko helposti homma sujui loppujen lopuksi. Pitäis yrittää päästä ainakin tuo Sonic 2 ja Sonic 3&K läpi. Ykkösen läpäisy ei hirveämmin jaksa kiinnostaa.

2  Yleinen / Yleinen keskustelu / Re: Osakkeisiin sijoittaminen
 on: Today at 14:45:33 
Started by Radikus | Post by Radikus  
Ostaa päräytin lisää Verkkistä @ 4,84e.

3  Yleinen / Kaatopaikka / Re: Turha threadi IV
 on: Today at 13:26:05 
Started by Sera | Post by natedogg  
Pepsi ostaa SodaStreamin:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005797177.html

Ei sillä, että tuolla nyt varmaan mitään väliä olis, mutta saanpahan taas tekosyyn postata tämän:


4  Kauppa / Myydään tai vaihdetaan / Re: Sampylan vaihtotalous
 on: Today at 13:19:54 
Started by Sampyla | Post by Sampyla  
GBA SP ja Parasite Eve 2 myyty.

5  Pelit / Yleinen pelikeskustelu ja muut koneet / Re: Minkä pelin pelasit viimeksi läpi?
 on: Today at 12:49:45 
Started by Chip - Ex Member | Post by Amd-man  
Castlevania: Dracula X SNES Classic Edition

Yhdellä ragequitilla läpi. Kaikenlaisia kirosanoja tuli päästeltyä useampikin. Ellei olis save stateja niin olis jääny kesken. Save stateissa myös se hyvä puoli että saattaa jatkossakin tulla pelailtua näillä kun voi jatkaa tasan siitä mihin tuli jäätyä.

6  Yleinen / Kaatopaikka / Re: Hyviä asioita keräävä ketju IV
 on: Today at 10:01:46 
Started by Sera | Post by natedogg  
nassekova wrote on 18.08.2018 at 22:12:52:
Oulussa craftbeer-baari jossa helvetisti hyvää olutta + NES ja SNES minit!!!!!


Mie haluan kans baariin, jossa on NES ja SNES.  Sad

Näyttää kyllä muutenkin mielenkiintoselta paikalta.

7  Yleinen / Kaatopaikka / Re: Hyviä asioita keräävä ketju IV
 on: Today at 09:18:40 
Started by Sera | Post by nassekova  
Dr. Acula wrote Today at 09:01:09:
Mikä baari?


Mallaskellari nimeltää. Ei näytä olevan kuin facebook sivut atm.

8  Yleinen / Kaatopaikka / Re: Hyviä asioita keräävä ketju IV
 on: Today at 09:01:09 
Started by Sera | Post by Dr. Acula  
nassekova wrote on 18.08.2018 at 22:12:52:
Oulussa craftbeer-baari jossa helvetisti hyvää olutta + NES ja SNES minit!!!!!

Maksa-arvot: _dokattu_

Mikä baari?

9  Yleinen / Laitteet, elektroniikka sekä ongelmanratkonta / Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
 on: Today at 05:06:50 
Started by Mirsku | Post by Mirsku  
Parantelusta konsoleiden sisään osa 3


Konkat, konkat, konkat ja konkat. Miksi aina konkkien uusiminen ?

Miksi useimmiten kun joku kysyy jostain ongelmasta aloitan "ensin uusit konkat ja sitten.."

Koska edelleenkin se että jokin menee päälle ja vaikuttaa toimivan jotenkin, ei tarkoita että se oikeasti toimisi kunnolla. Konkkien uusimisen tarve ilmoittelee itsestään monellakin eri tavalla ennenkuin tulee se tilanne että jokin laitteessa droppaa viimein kokonaisuudesta, ja seuraava asia katsoo et koska toi ei toimi huonoilla konkilla ni mäkin sit lakkaan toimimasta kanssa.  Cheesy


Olisin voinut poimia useampiakin esimerkkejä, mutta sattui juuri olemaan testattava yksi joten käytetään sitä, samalla saa vielä poimittua mahdollisimman ongelmallisen yksilön esimerkiksi.

Eli esimerkkinä laitteista joissa näkyy huonoksi menevien konkkien vaikutus helposti on MSX2 tietokoneet. On hyvin yleistä että niiden kuvassa näkyy samanlainen kuin CXA1145 kanssa, eli vaaleat pystyviirut, esimerkiksi juuri sellasessa ruudussa missä on paljon sinistä.  Kuitenkaan suurin osa koneista ei sisällä CXA1145 encoderia, joten silloin vaaleiden pystyviirujen syy on jossain muualla kuin sellaisen kohdalla....

(vinossa olevat tummat kohdat johtuu jälleen kerran kameran ja koneen refreshin keskenäisestä kinastelusta)


Kyseinen siis NMS-8280 mallista joka on siitä hankalampi vielä että siinä videosignaalit menevät vähän ristiin rastiin koneen sisällä, ollen näin jopa alttiimpia.

Koneissa sattuu olemaan sopivasti vakiona sininen ruutu sillon kun se menee sisäänrakennettuun Basicciin, ja mikäli tässä olisi ongelmia viirujen kanssa, ne olisivat suoria vaaleita ja pystyssä samalla kuten megadriven sinisessä.

Ja mitä tälle koneelle on tehty videopuolelle että viiruja ei ole?

Ei yhtään mitään. Ainoastaan vaihdettu kaikki 80-luvun konkat laadukkaisiin uusiin.

Miksi konkkien uusimisella on niin iso vaikutus ?  MSX2 koneissa on grafiikkasiruna Yamahan V9938 tai V9958. Mikä näissä siruissa on, niin kyseessä ei ole CMOS sirut, vaan nämä ovat vanhemman valmistustekniikan NMOS tai HMOS siruja. Kuten NMOS ja HMOS sirut yleensäkin, myös nämä alkavat käyttäytymään vähän omiaan jos esimerkiksi koneen viiden voltin linja alkaa välillä menemään hetkeks alas ja sit taas nousemaan siitä. Mitä tämä sit käytännössä tarkoittaa niin esimerkiksi pystyviirut voivat olla voimakkaampia silloin kun vaikkapa diskettiasema latailee jotain, tai voimakkaampia sen mukaan miten huonossa kunnossa sirua läheisimmät konkat ovat yms. Mitä enemmän siellä on korkeampitaajuuksista heittelyä, niin sitä enemmän VDP näyttää viiruja. 

Käytännössä ei eroa muistakaan kotitietokoneista tolta osin.

Se mikä tämän kaltaisissa laitteissa on vielä kiintoisaa niin ongelmat voimistuvat aikalailla täysin suhteessa siihen miten huonoon kuntoon koneen konkat menevät, mutta sit taas hälvenevät samaa tahtia kun koneesta käy niitä läpi ja uusii.

Aluksi koneen kuvassa on selkeät pystyviirut, kun uusii emolevyn konkat ni pystyviirut ovat heikommat, kun uusii videoboardin konkat ni vieläkin heikommat, ja kun uusii vielä powerin konkat, ni lopulta pystyviiruja ei enää olekaan. Yleensä näissä tapauksissa myös äänet seuraavat perässä. Monissa MSX koneissa on vakiona ongelmaa äänien suhteen ihan senkin osalta miten ne on suunniteltu, mut niissä missä ei ole, seuraa äänien paraneminen kuvanlaadun paranemisen kanssa. Vähemmän kohinaa, yksityiskohtaisuudet erottaa paremmin yms.

...ja koska siirryttiin ääniin


Parantelusta konsoleiden sisään osa 4


Huonossa kunnossa olevien mutta toistaiseksi jotenkin toimivien konkkien vaikutuksia ei tarvitse välttämättä yrittää hahmottaa kuvanlaadusta. Joidenkin laitteiden huoltotarve on melkeinpä helpompi tunnistaa niiden äänistä.

Esimerkkeinä sellasista konsoleista tulisi ekana mieleen PC-FX, SNES, ja Sega Saturn.

Siinä vaiheessa jos esimerkiksi video väpättää tai äänet ovat todella heikot niin pitäis olla jo selvää että jotain alkaa olla pahemminkin vialla, mutta konkkien uusimisen tarpeen voi huomata jo aikaisemmin.  Esimerkiks kaikissa noista kolmesta tapahtuu sellainen ilmiö että äänet alkavat menemään vahvasti diskanttisiks ja matalat äänet alkavat katoamaan.  Etenkin PC-FX:n audiocircuitry on sellainen et konkat uusittuna se potkiikin ihan kunnolla, ja monet youtubevideoissa olevat PC-FX pelien musiikit kuulostavat ihan laimealta kunnostettuun aitoon koneeseen verrattuna.

Myös Snesillä matalat äänet alkavat katoilemaan ja musiikit menevät hyvin laimeaks kunnossa olevaan nähden, ja vaikka kunnossaoleva ei olisikaan potkivuudelta PC-FX:mäinen niin eron voi kuitenkin huomata ja uusituilla ja uusimattomilla konkilla olevat konsolit tunnistaa jo äänestä.

Saturnin kohdalla meneekin sit mielenkiintoiseks, vaikka monessa pelissä oliskin äänet ihan perus CD aaltoääntä mitä toistetaan samoin kuin miten CD soitin tekisi, niin Saturnin äänisiru kykenee myös erittäin monipuolisesti FM soundeihin jäljittelemällä hyvin monipuolisesti monia vanhempia FM siruja, ja konkkien huonon kunnon huomaakin nimenomaan niitä käyttävillä peleillä parhaiten.

Sen lisäksi että äänet alkavat huononemaan, niin mitä varhaisempi Saturn, niin sitä todennäköisemmin siellä on emolevy jossa on käytetty niitä aivan samoja sisuksensa vuotavia pintaliitoskonkkia kuin mitkä tuhoavat ahkerasti Snesien ja 90-luvun Amigoiden emolevyjä. Koska ne ovat kuitenkin enemmän sieltä loppupäästä vikaantuvia kuin alkupäästä, niin vahingot eivät usein ole niin suurta. Mut jokatapauksessa sellaisten aiheuttamia johtimien vaurioita yms on joutunut korjaamaan useammastakin konsolista.

Jos menet kysymään huoltamattomia Saturneja myyvältä henkilöltä asiasta niin tietenkään mitään ongelmaa ei ole, vaikka osassa myydyistä konsoleista olisi jo emolevyllä kuivuneita konkkien nesteitä tai poweri käyttäytyis epävarmasti vanhojen konkkien takia. Mut se mikä tosta tekee kiintoisan niin miten paljon noita konsoleita kuitenkin vaivaudutaan purkamaan, modifioimaan, yms ja sit myymään, mutta mukamas ei samalla joko huomata tai haluta huomata että siellä olisi muutakin mikä tarvitsisi toimenpiteitä.Joka tapauksessa.

Ääninäytettä uusilla konkilla varustetusta Saturnista (ketjussa aiemmin olleesta zombiesaturnista on kehittymässä kovaa vauhtia uus lellikki) 

Mulla ei ole tällä hetkellä sellasta sopivaa mistä ottaa huonojen konkkien näytettä, joten esimerkki konkkaremonttia tarvitsevan äänistä on siinä määrin keinotekoinen että sitä on käsitelty samoin kuin miten huonot konkat vaikuttaisivat ääniin (poislukien mahdollinen särinä ja se miten äänet on silloin myös hiljasemmat)

Kuitenkin noista pystyy saamaan hyvin käsityksen et mihin asiaan äänissä tulisi kiinnittää huomiota jos koekuuntelee Saturninsa ääniä.


Kaksi ensimmäistä on kunnostetun, ja viimeinen on tosiaan se diskanttinen.
10  Yleinen / Kaatopaikka / Re: Hyviä asioita keräävä ketju IV
 on: Today at 00:38:50 
Started by Sera | Post by Mirsku  

Kelan palveluissa luki kerrankin päivämäärät kohdallaan eikä ollu vedetty kotiinpäin as in merkkailtu pikkuisen joustavasti sen mukaan että saatais näyttämään että pysyttäis mukamas sääntöjen sisällä.

Tämän johdosta pystyy maksamaan laskuja pois alta ajallaan.