Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
20 ilmaiskierrosta sekä lotto/kasinobonukset kutsukoodilla NESRETRO
 
Pages: 1 ... 45 46 47 48 
Send Topic
Mitä säädit viimeksi? (Read 200671 times)
Empty
Offline
NES-Retro Novice
*

Köyhä ja kipeä

Posts: 231

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #690 - 22.02.2019 at 22:55:24
 
Junton wrote on 22.02.2019 at 20:30:31:
Joo vois olla kyllä siedättävämpi pelattava toi Rockman tollasella Tongue
Huomattavasti siedettävämpi.
 
Back to top
 
Achievements: 1
Item Acquired

...
  IP Logged   Chrome 72.0.3626.109  Windows 7
biblo
Offline
NES-Retro Master
*****

en voi hyvin

Posts: 9226

Turku - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #691 - 20.03.2019 at 21:57:37
 
Availin viisi vanhaa ericssonin dialogia, purin muoviosat , pesin ne erikseen ja puhalsin sisukset puhtaaksi. Sen jälkeen irroitin virtapiuhat ja luuriosat keskusyksiköstä, noissa onneksi ruuveilla. Tämän jälkeen niputin kaikki rungot ja pakkasin kaappiin yhtä lukuunottamatta.

Nyt kylppärissä kuivumassa yhden muoviosat maalauksen jäljiltä, tuosta tulee niin sanottu prototyyppi. Porasin luuriin ennen maalausta reiän kytkimelle jolla vaihdellaan dynaamisen mikin ja konkkamikin välillä.

Nyt pitäisi keksiä mistä löytyisi halpa dremel-kopio tai mahdollisesti jopa dremel. Ei viitsisi kuumentaa kuumentaa puukkoa ja leikata muovia sillä.
 
Back to top
 
Achievements: 6
Dog PeopleKeyboard VeteranNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroNES-Retro FailcabinTypical Apple User

”Olen Nikander, entinen teurastaja, nykyinen roskakuski, huonot hampaat, samoin vatsa, maksa toimii siinä ja siinä. Turha siis kysyä mitä minä haluan.”
iivil_clown   IP Logged   Chrome 72.0.3626.121  Windows 10
yodax
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
Contra Master
******

"Do you see how my mind
works? It's like a laser!"

Posts: 4134

Helsinki - Finland
Gender: male

Live: Yodaxi
PSN: yodaxix
NNID: yodaxiRe: Mitä säädit viimeksi?
Reply #692 - 20.03.2019 at 22:47:42
 
^ Missä vaiheessa se piri astuu näissä kuvioihin?
 
Back to top
 
Achievements: 15
NES-Retro ChampionBeer Mario Kart TournamentSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyBeersiderNot Too Old For This ShitNES-Retro FailplayNES-Retro FailcabinChurch of NES-RetroFirst Successful Salebassokoira's Long Con VictimClothed by NES-RetroItem AcquiredNES-Retro FailboatInsider

natedogg wrote on 20.06.2018 at 13:30:46:
No ei alkoholi kyllästytä ikinä. Kyllä se alkoholi on yksi niistä syistä, minkä takia kannattaa elää.
390689 yodaxix yodaxi jodlari   IP Logged   Chrome 71.0.3578.98  Windows 7
biblo
Offline
NES-Retro Master
*****

en voi hyvin

Posts: 9226

Turku - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #693 - 20.03.2019 at 23:01:04
 
yodax wrote on 20.03.2019 at 22:47:42:
^ Missä vaiheessa se piri astuu näissä kuvioihin?


Ei oo vielä selvinny. Itsekin odotan. Oliko se dirk82 joka tiesi että nää liittyy johonkin pirihommiin?

Vois tulla kertomaan niin!
 
Back to top
 
Achievements: 6
Dog PeopleKeyboard VeteranNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroNES-Retro FailcabinTypical Apple User

”Olen Nikander, entinen teurastaja, nykyinen roskakuski, huonot hampaat, samoin vatsa, maksa toimii siinä ja siinä. Turha siis kysyä mitä minä haluan.”
iivil_clown   IP Logged   Chrome 72.0.3626.121  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #694 - 25.03.2019 at 02:53:00
 

Hauskassa dokumenttisarjassamme: "Miksi ei voi vain ostaa vanhaa tietokonetta ja kuvitella sen toimivan" (Why one can not simply buy an old computer and expect it to work) tutustumme asioihin jotka tekevät etenkin japanilaisen koneen hankkimisesta ja toimintakuntoon saamisesta vaikeampaa kuin mitä henkilö huutokaupassa kliksutellessaan ehkä osaisi ajatella.Aloitamme vaikkapa sillä että 80-luvullahan käytettiin Ni-Cd akkuja, jotka kaikki tuntevat "amiganlisämuistintuhoajaparistona". Uudemmat akkuteknologiat alkoivat saamaan jalansijaa hyvin nopeasti, joten kaikessa high endimmässä (ja mikä olis ollut high endimpää kuin japanilainen tietokone 80-luvulla) alettiin käyttämään parempia akkuja. Mutta kuitenkin on se tietty ajanjakso jossa sellaisissakin japanilaisissa laitteissa käytettiin sellaisia akkuja joita ei ihan uskois niistä löytyvän.
...

Eli tämä on 1988 vuoden Sharp X68000 koneen sub boardilta. En ole vaihtanut konkkia, en ole puhdistanut, tämmösenä se mulle tuli, otin tän auki vasta minuutti ennen kuvan ottamista. Painotan tota vuotta 1988 koska toi on juuri niitä viimeisiä vuosia minkä ajalta japanilaisista koneista voi löytyä näitä. Oikeastaan kaikki (japanilaiset) koneet joista tiedän että niissä pitää varautua akkuvuotoihin on just viimeistään vuosilta 1988 ja 1989. Länsimaisissa koneissa sit tehtiin ei ihan niin high endisti joten lisämuisteissa sun muualla on Ni-Cd akkuja ollut vielä pidempään.

Ensimmäinen asia mitä mietin kun avasin ton oli se että missä se kaikki vaurio on? Miks sitä ei ole enempää? Jos tää olis "valmistajan nimi sensuroitu" ni siellä olis 10 senttiä joka suuntaan komponenttien jalat sinivihreenä.

Ehkäpä toi "Made in Japan" tällä kertaa pelasti että Ni-Cd hirvitys joka olis voinut tehdä paljon enemmänkin tuhoa, teki tuhoa näin maltillisesti. Sillä on selvästi oikein Zenimäinen mentaliteetti.
...

Tästä huomaamme tarkemmin että purkautunut nimenomaan miinuspuolelta ja lähimmät läpimenot emolevystä tosta vierestä on ottanut vahinkoa. Kuten myös noi vähän liittimen alla olevat paksummat kohdat. Plussapuolella on kanssa tuhoa mutta epäilen että se on vain levinnyt tuolta miinuspuolen purkautumisesta.

Huomaa että muutama sentti paristosta eteenpäin tinauksissa ei ole mitään vahinkoa, eikä esim läheisten sirujen jalat ole sinivihreät. Todella rauhallinen tuholainen tämä.
...

Sit se isoin kysymys oli että miten toi emolevylle menevä liitin. Onko sen reunapinnit miten hirveessä kunnossa. Joten viistosta otetusta kuvasta nähdään ettei siellä ole mitään ongelmaa. Kolmesta mahdollisesta asiasta mitkä pitää korjata voi yhden dropata listalta koska ei ole korjattavaa.
...

Toisella puolella kannattaa huomata taas emolevyn läpi meneviä johtimia ja niiden kunto. Vauriot ei ole yltäneet edes sinnekään asti. Lisäksi tässä vaiheessa ainakin itseäni kiinnosti myös että mitä noi transistorit esim on, onko ne jotain peruskamaa vai jotain mitä saa metsästää oikeesti maailman ääristä, ja ne onki yleisintä peruskamaa mitä löytyy. Eli jos tilanne oliskin toinen ja vaikka vaurioalue ulottuiskin tonne asti niin ei mitään isompaa murhetta koska vahingoittuneena ei olis mitään erityisen korvaamatonta.

Ja joo tossa pellissä on ruostetta vähän, pitää antaa sille hiomapaperia.

Hyvin näkyy myös konkkien valmistusajankohdat kyljessä, toi yksikin on tehty 1988 vuoden lopulla. En ole tutkinut noita vielä muuten läpi mutta sanoisin 95% varmuudella että koneen valmistusajankohta on jotain 1989 loppua tms eli sellainen puoli vuotta tuoreimmasta komponentin merkinnästä eteenpäin. Tää komponenttien merkintöjen mukaan jäljittäminen on ihan hauskaa puuhaa, tutkittiin toisaalla yhden neuvostoliitosta löytyneen osia ja yritettiin ajoittaa sen valmistusvuotta, ja esim mun X68000 Expert onkin kasattu vasta vuonna 1992 vaikka konemalli tuli jo 80-luvun lopussa.Tässä vaiheessa siirrymme poistamaan ton akun ja läträämään etikalla, jota seuraa puhdistus alkoholilla, jota sit seuraa ton puhdistus muuten.
 

 
Back to top
 
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #695 - 25.03.2019 at 05:41:21
 
Muutaman tunnin puuhailun jälkeen ollaankin saatu sit poistettua akku, puhdistettua aluetta. Sen jälkeen ensin rapsuteltu pahimmat tylpällä puolella pienen mattoveitsen terää, mutta myös vedetty vähän lasikuitukynällä. (Joka muuten on aivan kamala ja yritän käyttää kaikkea muuta ensin ja sitä vain viimeisenä vaihtoehtona, se toimii kyllä joo mutta lähes näkymättömän pienet lasikuituharjaksen pätkät on asia jota ei halua minnekään, ja jota mulla nytkin on uponneena sormissa)


Tässä vaiheessa sitten seuraava selvittäminen oli että mitkä läpiviennit on täynnä sitä "läpimätää" materiaalia. Käytännössä monet sellaset jotka näyttää siltä että niissä olis tina kunnossa saattaa olla sisältä sellaista.

Sen jälkeen kun olin selvittänyt että neljä reunalla olevista saattaa jopa tulla kuntoon sillä että työntää vain kolvin kanssa esim vastuksen jalan läpi ja tinaa sen molemmilta puolilta, niin loput sit täytyikin tyhjentää..
...


Akusta oli tullut vain vähän vihaa mutta se viha oli vahvaa.  Cheesy

Noi mitkä oli täysin läpi tuhoutuneet oli helpoimpia, ne tyhjentyi ihan vain sillä että piti pihdeillä nuppineulaa ja työnsi sen läpi. Noi muut sitten onkin hankalampia. Käytännössä niitä helposti tyhjeneviä oli 4 ja kaikki muut tyhjennetyt on saatu ravaamalla tiskipöydän valon ja puhdistusaineen ja kolvin väliä ton kanssa kahden tunnin ajan.

Kuten kuvasta huomaa niin noi linjat lähtee noista silleen symmetrisesti että kunhan kaikki tyhjennettävät on saanut tyhjäksi niin sitten työnnän kuorittua ohutta käämintälankaa noihin, käännän molemmilta puolilta ja tinaan kiinni. Sitä ennen tietenkin raavin kuparit esille johtimista.

Tossahan oli puhtaan näköistä tinaa, mutta kun sitä yritti poistaa ja laittaa puhdasta uutta niin paljastui että niissäkin se puhdas oli vain päällä ja sisukset on tota mitä tossa kuvassa oikeassa reunassa on.

Myös noi paksummat neljä oli täynnä sitä ja toisella puolella ehjät tinaukset. Vuolin myös muovia pois ton liittimen alaosasta että pääsen kolvilla tonne paremmin.
...


Toiselta puolelta näyttää tältä ja niissäkin kohdissa näyttää puhtaalta tina joissa se toisella puolella selvästikin ei ole sellaista. Paitsi ihan reunimmaisin on kunnossa.

Laitoin myös muutamaan kohtaan ei tuhoalueelle uutta tinaa ihan vain nähdäkseni miten se ensinnäkin käyttäytyy noissa, ja onko tuolla vaurioita. Ei ole, siellä on kaikki ihan kunnossa.

Tosta myös huomaa sellasen että revin vahingossa ne pyöreät kuparit irti parista kohtaa.. paitsi etten edes repinyt, kun sen akkuvuotomateriaalin oli raapinut pois niin paljastui ettei niitä enää edes ollut siellä ollenkaan. Se oli syönyt ne kokonaan.

Tässä vaiheessa lopetan tältä päivältä koska seuraavaks pitää hakea neuloja lisää, onnistuin nimittäin katkaisemaan useammat kärjet jo. Pitää muistaa niitä neuloja sitten seuraavana katkenneiden neulojen yönä.En varmaankaan tästä aiheesta enempää vaikka pistänkin ton myöhemmin kuntoon, vaan tarkoituksena oli siis varoittaa siitä mitä siitä seuraa jos Ni-Cd akkuja ei poista ajoissa, ja miten paljon vaivaa tollaisen pienenkin alueen korjaamisesta tulee. Kuvittele jos tollaista oliskin 1/3 osa koko piirilevystä.


Aajoo ja että sais vähän käsitystä minkä kokoista toi on niin tossa on normaalikokoinen vastus vertailun vuoksi.

 
Back to top
« Last Edit: 25.03.2019 at 06:04:01 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #696 - 26.03.2019 at 05:02:06
 
Seuraava osa kauhudokumenttiprojektiamme koskeekin sitten virtalähteitä. Todella moni tekee sellasen virheen että ne ostaa japanilaisen laitteen, ottavat sen vaan käyttöön, ja sitten ihmetellään kun se ei toimikaan ja kiroilla kun japanilaiset valmistivat huonoa, ja sitten ostetaan uusi ja sama looppi toistuu..

Erilaisissa koneissa on toki erilaisia powereita, ja osassa on vähän eri ongelmat kuin toisissa, mutta katsotaas vähän ongelmaa joka löytyy sekä X68000 koneista että esimerkiksi myös FM Townseista. Molemmissa voi olla varma että se ei todellakaan ole kunnossa ja syyt siihen tuleekin kohta.
...

Otin ensimmäiseksi tämmöisen poikkeuksellisen puhtaan powerin. Tämä on koneesta joka oli muutenkin todella puhdas poislukien toi aiempi Ni-Cd akun vuoto. Tämä on siis saman koneen poweri jonka sub boardista akkuvauriokuvat on.

Äkkiseltään kaikki näyttäis olevan ihan siististi, vähän on likaa siellä täällä, mutta sellasta palanutta pölyä mihin voi törmätä kanssa ei ole.
...

Mut sitten kun katsotaan vähän alakulmasta ni huomataan et siellä on jotain ihme limaa, ja jos vilkaistaan piirilevyn ja metallin väliin niin sielläpä sitä vasta onkin.
...

Se lima on valunut sisällä alaspäin ja jumittunut tohon kohtaan toista osaa powerin kuorista.

Tässä vaiheessa pitäis olla selvää mistä on kyse, eli ne suht siistin näköiset konkat on käytännössä kaikki isot ampuneet sisuksensa ulos, se sitten on syövytellyt tiensä konkkien jalkojen tinausten läpi toiselle puolelle, ja alkanut valumaan sieltä alaspäin.

Ja mä en todellakaan keksi tätä omasta päästäni, tää sama ongelma on aina ja kaikissa. Jos jossain ei ole tapahtunut tota niin se tapahtuu viimeistään kun siihen kytkee virrat päälle. Ja kuten totesin sama on esim FM Townseissa, sisuksensa vuotavat konkat, jeps sielläkin.
...

Katsotaan näitä pienempiä kanssa, joo tässäkin on tullut sisukset ulos, sitä sisältöä ei ole niin paljoa kuin isoissa mut täysin levinnyt. Ja jos katsoo tarkemmin tota kuivuneet kohdan läheistä aluetta niin huomaa tossa värieron, toi eri värinen lammikon muotoinen alue on just se millaisen määrän toi on päästänyt sisuksiaan ulos, joka sit on syövyttänyt tiensä konkan jalan luota läpi ja loppuosa kuivunut ja kiteytynyt tohon.
...

Kuten myös näissä taaempana olevissa kanssa. 


Mikä tästä tilanteesta tekee vaarallisen ja mistä mun on pakko edelleenkin mainita niin toi materiaali mitä noista vuotaa sekä syövyttää itsensä eteenpäin, sekä on helposti syttyvää, sekä johtaa sähköä hyvin helposti. Tämä on just sitä materiaalia jonka takia virtalähteet syttyvät tuleen. Tollainen kun vuotaa ulos, menee vähän vääriin paikkoihin, yhdistelee niitä väärin, ja sit tulee välinpitämätön tyyppi "ihan hyvin se toimii" mentaliteetilla ja laittaa virrat päälle, niin voi vaan arvata mitä tapahtuu.


Ja tosiaan nämä on poikkeuksellisen hyväkuntoisesta powerista. Laitan lisää kuvia vielä sellaisestakin jossa se katastrofi on alkanut tapahtumaan, kunhan ensin saan kerättyä henkisiä voimavaroja siihen että avaan sellaisen. Mulla on sellanenkin tossa odottamassa.


En tee tästäkään mitään selkeää huolto ohjeistusta joka sopisi kaikkeen vastaavaan, sillä näiden kanssa ei ole mitään yleispätevää keinoa joka sopisi kaikkiin. Nämä on aina tuhojen arviointia ja ratkaisujen hakemista ja puhdistuksen tarpeen määrä, vaihdettavien osien määrä yms vaihtelee täysin tilannekohtaisesti.

Mutta tahdon sen sijaan lyödä faktaa pöytään siitä miksi nämä pitää aina tarkistaa ja kunnostaa ennenkuin niille tekee mitään.

Ja se syy tosiaan miksi nämä menee tähän kuntoon, on se ikä yhdistettynä käytettyyn elektrolyyttiin. 80-luvulla ei ollut moderneja low esr konkkia mitä käytetään nykyisin virtalähteissä joten toi elektrolyyttiseos on se ainoa vaihtoehto mikä tuohon aikaan oli käytettävissä. Nämä siis eivät feilaa siks että ne olis huonoa, päinvastoin ne on aikalaisekseen erittäin hyvää, mutta kuitenkin valmistustekniikkaa joka oli uutta ja joka piti tehdä tietyllä tavalla koska se oli ainoa tapa tehdä se näin. Tämä siis liittyy vahvasti myös tähän miten tosta vähän eteenpäin konsoleissa ja kaikessa pintaliitoskonkat vuotavat. Sama juttu, uusi tekniikka, rajalliset mahdollisuudet toteuttaa se yms yms.

Muuten taas ainakin nämä on paljon parempia kuin mitä odottais, jos silmäilee erilaisia komponentteja läpi niin yleensä siellä on hillitty lämmöntuottoa ylimitoittamalla osia, esim diodisiltaus ei hirveemmin lämpene jos on käytetty monta kertaa järempää kuin millainen sen tarvitsis olla. Koneissa jotka on olleet ihan eri hinta ja laatuluokkaa kuin millaista nykyinen perus kuluttajakama esim on, on voinut käyttää kalliimpiakin osia. Tämä on yksi niitä syitä minkä takia itse esim edes puljaan näiden kanssa, nämä on kuitenkin niin erilaista ja niin erilaisella mentaliteetillä tehtyä kuin nykytekniikka jossa yritetään enemmänkin alimitoittaa kaikki mitä vaan voidaan.

Plus esim moderniin konepakettipoweriin verrattuna näissä on sekin että speksit on ilmoitettu alakanttiin, niin että annettu se worst case lukema, jolloin keskimäärin suurin osa onkin todellisuudessa siitä parempaa. Kun taas nykyisin ja etenkin kiinalaisessa elektroniikassa lukemat annetaan pikemminkin yläkanttiin eikä ne käytännössä ole sitä mitä on ilmoitettu.

Mutta vaikka moni muu asia olisikin todella ok, niin toi kondensaattoriongelma on jotain mille on pakko tehdä jotain ennenkuin tämmöistä voi käyttää yhtään mitenkään.

 
Back to top
« Last Edit: 26.03.2019 at 05:35:34 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #697 - 30.03.2019 at 02:37:54
 
Pistetääs pari kauhupowerikuvaa lisää ennenkuin alan ottamaan näistä osia pois ja puhdistamaan näitä.  Näistä on vetästy pölyt imurilla ja sitä pölyäkin oli aika paljon. Yhdessä oli tuuletin niin jonkinlaiseen pölyn ja konkkanesteen moskaan takertunut että se lens ihan suoraan mäkeen.

Ekassa on tullut konkan nesteet ulos silleen, ei pelkästään vähän alhaalta ja lähtenyt valumaan, vaan purskahtanut ihan kunnolla sellasena limapilvenä. Kaikki toi limaisen näkönen on konkasta tullutta, sähköä johtavaa, ja helposti sytyttävää mönjää. No pelkästään se että sisukset tulee ulos tekee konkista käyttökelvottomat, mutta sitten kun sitä ainetta sisältä on levinneenä niin ei siihen kovin montaa konkkaa tarvita että se poweri on sotkussa.

Tokassa kuvassa sit näkyy miks esim johdot saattaa olla vähän limaisen tuntuiset, kun se mönjä tulee siellä alaspäin ni tottakai se sotkee kaiken mennessään. Toi pieni konkka johtojen alla on todennäkösesti sellanen että siitä on syöpyny merkinnät kyljestä eli ilman toista poweria on vähän vaikeempaa selvittää mikä se on ollut. Tottakai sit kaikki tinaukset toiselta puolelta mihin tota mönjää on päässyt on uusittava, muuten siellä on niin monia ihme ongelmia että johtaako ne sähköä miten pitäis vai ei.

Kävin joku aika sitten läpi yhteen toiseen koneeseen missä ei ollu täysin samaa mut lähelle samanlaista, tinauksia läpi ja joutui puhdistamaan ja uusimaan käytännössä 2/3 osaa kaikista tinauksista.

Tollaset metallilangat on helppoja, senkus vaan laittaa uuden jos entiset on hirveessä kunnossa. Mutta sellastakin näkee että joissain powereissa on entiset osat lyöty ennen juottamista liimalla kiinni tai teipinpaloilla kuten näissä. Toi vuotava aine sit jotenkin reagoi sen teipin liiman kanssa, ja ruostuttaa yksittäisten komponenttien jalat. Siis sellasetkin metallit joiden ei pitäis ruostua saattaa olla ton seurauksena ihan kuin ruosteessa, ja niin pahasti että ne osat (vastukset, diodit yms) sit menee paloiks siitä että niitä tökkää kynnellä.


Nää kuvat on tosiaan Sharppipowereista mut tahdon muistuttaa että tätä voi tulla vastaan ihan missä vaan, se ei ole kiinni siitä minkä laitteen vaan enemmänkin siitä onko se just niiltä tietyiltä vuosilta oleva poweri.

En ole ihan satavarma päästänkö tän mistä nää viimeiset kuvat on seulasta läpi sittenkään kun kaikki on puhdistettu täysin ennenkuin todella moni osa on vaihdettu myös kokonaan. Tossa on osassa muita komponentteja merkinnätkin kadonneet päältä yms ni joutuu ehkä ottamaan vielä enemmän varman päälle..


Sit yks horror tilanteeseen vielä lisää minkä huomasin ennen nukkumaanmenoa, niin mulla on esim näistä kyllä täydelliset kytkentäkaaviot eli näiden kanssa on poikkeuksellisen hyvä tilanne, yleensä mitään kaavioita mistä selviäis yksittäiset osat ei ole. Mutta sitten tuleekin se että vaikka tietäisit mikä tietty osa on, niin sen valmistus saattaa olla lopetettu tai muuten saatavuus niin huonoa että niitä joutuu oikeesti etsimään kiven alta. Ja välillä käy niinkin että korvaava osa olisi toisella valmistajalla jossa osan speksit on identtiset, mutta niitäkään ei välttämättä meinaa saada mitenkään. Konkat ei ole ongelma, niitä saa 100% varmasti aitoina, mut jos esim jotain rarempia optoerottimia tai erittäin epäyleisiä transistoreja aletaan metsästämään, niin 100% aitoa myyvillä tilanne saattaa olla eioota, ja sitten taas esim ebaysta ostelu voi olla hyvinkin gamblaamista ja riippuu pitkälti siitä onko kyseessä jokin sellainen osa jonka valmistusta ei yksinkertaisesti voi epäonnistua. Sit tulee mukaan kaikki laskelmoinnit siitä onko jokin osa sellainen et joku piraattitehdas kiinassa olis valmistanut huonolaatuisia väärennöksiä ja merkinnyt ne miten huvittaa, vai onko osa ylipäätään sellainen et siihen olis minkään kannattanut lähteä.. Tosta kaikesta kun sit riippuu se toimiiko jokin vai tuleeko se leviämään samantien. 

Jos joku meinaa että ostaa raremman koneen ja sitten nakittaa sen osaavammalle huoltoon ni eipä siinä hirveesti sekään pysty tekemään jos osia ei yksinkertaisesti saa, ja erilaiset vaihtoehtopoweriratkaisut taas sitten on oma viidakkonsa. Modernit halpispowerit on valmistuslaadultaan sellasta että ne monesti hajoaa vielä lyhyemmissä vuosissa kuin missä tämmösten konkat leviää, ja sitten väärennöksiä saattaa liikkua ja speksit voi olla ihan muuta kuin ilmoitetaan, osissa saattaa olla ihme merkinnät mitkä ei täsmää mihinkään olemassaolevaan yms. Joka tapauksessa näiden kanssa ei tule pääsemään halvalla ellei käytä aikaa tuhottomasti tai ole säkillinen informaatiota jo valmiiksi mitä hyödyntää.

 
Back to top
« Last Edit: 30.03.2019 at 02:52:38 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #698 - 05.04.2019 at 06:24:00
 
Otin vapaapäivän säätämisistä ja päätin olla laiskempi tänään joten löhösin vain tossa ja puhdistin pari asemaa.. (siihen pisteeseen että mekaanisiin osiin ja lukupään koneistoon voi laittaa uudet rasvat)

edit: nasse vois putsaa HittoBittosa diskuaseman
 
laisk_saatamista.jpg (1061 KB | 10 )
laisk_saatamista.jpg
Back to top
« Last Edit: 05.04.2019 at 07:13:03 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 2839

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #699 - 05.04.2019 at 08:56:53
 
Mirsku wrote on 05.04.2019 at 06:24:00:
edit: nasse vois putsaa HittoBittosa diskuaseman
           


Hyvin pötisee HittoBitton asema  Smiley

Quotaan tähän vain Rytmihäiriötä: "enkä milloinkaan pese esinahan alta!"
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Firefox 65.0  Windows 7
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #700 - 13.04.2019 at 03:19:57
 
Heitän väliin tämmöisen yhdestä jutusta joiden kanssa on puljannu pitkästä aikaa, mut mitä varmaan monikaan ei ole nähnyt.

Eli PC Enginen InterFaceUnit eli tuttavallisemmin IFU, ja miksi se on todella siisti.

Perus PC Enginen alkuperäinen CD asemahan itsessään ei ole kovinkaan fiksu paketti, vaan konsoli ja asema tulee molemmat kiinni sellaseen muovihärpäkkeeseen joka toimii siltana niiden välillä.. tai niin sen varmaan helposti käsittäis. Todellisuudessa se IFU sisältää hämmästyttävän määrän kaikkea josta iso osa on vielä sellasta todella purkkaviritelmän oloista. Yksi syy siihen miks IFU on niin siisti onkin juuri tossa miten on voitu saada kasaan jotain tollasta niin paloista kootun oloista.
...


Eli IFUn sisältö näyttää tältä jos siitä ottaa konkat pois. Mulla on tämä kyseinen yksilö siis vaiheessa, eli entiset konkat poistettuna ja menossa puhdistukseen välissä ennen uusien laittamista. (koska vedän uudet tinalla jonka fluksi on aivan erilaista, ni poistan entisen sotkuisemman)

Toi alempi piirilevy tulee noihin liittimiin ton ison neliönmuotoisen sirun päälle. Siihen päälle tulis vielä sellanen pahvi/foliomainen viritelmä, mut mulla on erilainen toteutustapa sen sijaan joten otan sen aina pois tollaisesta saadakseni vähän enemmän tilaa....

Sitten miksi IFU on niin hieno viritelmä niin PC Engine kytketään tonne oikealle mustaan liittimeen, ja CD asema valkeaan. Sen sijaan että IFU olisi vain siltaus se sisältää:

- Usean op-amp vahvistussirun, äänelle vähemmän yllättäen (purplet)

- Mitsubishin audiomikserin/volume controllerin usean äänilähteen yhdistämiseks (syaani)

- OKIn ADPCM puhesynteesichipin (violetti)

- SCSI väyläkontrollerin (kyllä, käytännössä kun heität PC Enginen IFUun kiinni niin sulla on siinä sen jälkeen SCSI väylä kuten ton ajan tietokoneissakin, CD asema tulee sit tähän väylään kiinni (oranssi)

- Muisteja, lisää muisteja, vielä lisää muisteja (vihreät). IFU laajentaa PC Enginen keskusmuistin moninkertaiseksi, ja jonnekinhan se cd:ltä luettu data pitää laittaa väliaikaisesti. Toi yksi piirilevy voi olla vähän erilainen riippuen minkä valmistajan muisteja siinä on käytetty. Lisäksi ton pääpiirilevyn alla on lisää muistia tallennuksia varten.

- Ja tallennuksia ei säilytä paristo vaan superkondensaattori joka latautuu tietenkin aina kun laite vain on päällä. (punainen kohta) Tietenkään sitä ei ole siinä nyt koska en ole laittanu vielä uutta siihen.

Muita mitä tossa on ni perus buffereita, multiplexereitä yms, ja käytännössä toi vasen puoli on kokonaan vaan äänen käsittelyä varten. Kaiken virransaannista huolehtii perus 7805 regulaattori jollasta ei ole kiinni koska se on toiseks viimeinen asia mitä laitan tohon.  Luulisi että tollanen olis purkkaviritelmänä erittäin huono, epäkestävä, hauras, tms mut päinvastoin toi on ihan hemmetin kestävä viritelmä siihen nähden millainen survottu monimutkaisuus sellanen on. Ehkä huvittavinta asiassa on et tää on purkkavirityksenäkin paljon paremmin suunniteltu kuin moni muu ei purkkaviritys kokonaisuus.

Noita hyppylankoja ja suojattuja johtoja mitä menee, olis itseasiassa enemmän mut otin muutamat pois tieltä että lisään ne sit vasta lopuks takaisin.

Yksi sellanen mitä monikaan ei varmaan tiedä ni CD musiikithan on CD musiikit eli jos sä esim nappaisit CD pelistä musiikit PC:llä ni sulla olis ne just sellaisena kuin miltä niiden pitääkin kuulostaa ? Paitsi että ei, varmaan aika selvää tota circuitryn monimutkaisuutta ja konkkien tyhjien paikkojen määrää katsoessa että toi vaikuttaa todella paljon siihen millaiset äänet laitteessa on. Nää Hudson/NEC koneet nimittäin on aika bassokorosteisia (PC-FX varsinkin)

Ja sit tulee vähän tää että jos on 1988 eli yli 30 vuotta sitten julkaistu laite jossa on sekä konsolin äänet, että CD äänet, että puhesynteesit sun muut siihen päälle, ni minkä takia sitä ei pitäis sellasessa tilassa jossa se parhaiten vastaa sitä millainen se on ollut silloin kun joku jouluna 1988 on ostanut sellasen. Tää on ollut kuitenkin joskus se siistein asia ikinä, miksi sen ei antais olla parrasvaloissa edelleenkin koska ei mikään muu vain pysty korvaamaan sellaista tai viemään sen meriittejä koska mikään muu vain ei ole tohon aikaan ollut samanlainen samalla tavalla.
...

Tän näköinen tosiaan uusittuna, toisella puolella ei oikein ole mitään ihmeempää näkyvissä jos toi muistiboardi on laitettu paikalleen. Tossa yhdessä kohtaa on 0.1uF:t vakiona joita mulla ei ole, eikä niitä oikein saakaan ainakaan sellasia mitä joskus käyttänyt, joten pikkuisen enemmän rahaa tiskiin ja plastic film konkat niiden tilalle. Näissä ei tosiaan tule säästeltyä osissa vaan jos jotain vaihtaa ni sit jotain kunnollista tilalle.

HUOM: Tollasten muistisiruja sisältävien naksautettavien piirilevyjen kanssa kantsii muuten huomioida että niissä just toisenlaisissa kuin tässä kuvatussa on pienet konkat muistisirujen jalasta toiseen jotka on varmistettu kakspuolisella teipillä. Tässä  vaiheessa niiden ikää se teipin kunto kannattaa tarkastaa ihan ehdottomasti, sellaisen liima nimittäin voi koitua laitteen heikoimmaksi lenkiksi. Ne pienet kondensaattorit ja niiden liiman voi poistaa, ja laittaa uudet niin että kääntelee niiden jalat niin että ylimääräistä on mahdollisimman vähän ja sitten juottaa ne entisten paikalle ilman liimaa tai teippiä.   
...

Ja sit miten EI testata IFUa eli laitetaan se sängylle, napataan eka käteen tuleva asema siihen, ja eka löytyvä PC Engine ja sit vaan virtaledi ja virtakytkin kiinni niiden ollessa vielä omissa osissaan kuoria.  Cheesy En todellakaan suosittele testaamaan näin sillä toi CD aseman liittimen kontakti ei ole mikään paras mahdollinen. Ja vielä komposiitilla kiinni hyi yök ällö haalee, ja joo tosta on hankala saada kuvaa ilman et menee tollaseks.

Lähinnä kolme asiaa tahdoin testata eli että äänien miksauksen taso on kohdallaan, että muistisirut on kaikki kunnossa, ja että tallentaminen onnistuu.
Ja mikä tollasessa ja muissa tämän kaltaisissa laitteissa on kaikkein hienointa: Nämä ovat loistavaa esimerkkiä todellisesta innovaatiosta, joka on kuitenkin saatu kasaan palasista juuri olemassaolevaa, mutta kuitenkin samalla niin jotain millaista ei ole vielä ennen ollut.

Älytön idea että miten hyvin yksinkertaisista asioista saadaan aikaan kokonaisuus joka on niin edellä aikaansa sillä hetkellä ettei sellaista vaan yksinkertaisesti yritettäis enää. Nykyisin harvemmin näkee mitään tämän kaltaista että tehdään jotain älytöntä vain siksi että koska se on mahdollista, ja käytännössä se on niin innovatiivinen että se myy itse itsensä ihan vain siksi ettei mitään muuta vastaavaa vain ole olemassa.

Ei ole olemassa toista samanlaista aikaa kuin 80-luvun loppu.

 
Back to top
« Last Edit: 13.04.2019 at 20:37:02 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #701 - 14.04.2019 at 07:11:15
 

Oli vähän vaihtoehtoina et tekeekö PC Engine CD hommia eteenpäin, vaiko yhtä MSX moduulia, vaiko parin plastic film konkan ja kiteen vaihto yhteen MSX:ään, vaiko tota aiemmin ketjussa ollutta X68000 ACEn paristovuodon korjaus ja samalla uusii sub boardin konkat, niin päätin et jatkanpa tota viimeistä eteenpäin.
...

Tässä vaiheessa tilanne näyttää tältä, kaikki muut paitsi kolme on saatu auki tuhoutuneista tinoista, kahta pitää vaan kaivaa vähän lisää, ja yksi on itseasiassa auki mut siinä on peittämässä vain katkennut neulankärki. Noi lähimpänä paristoa olevat oli itseasiassa helpoimmat, ne on tuhoutuneet niin ettei niistä ollut kuin työntää neulalla se tinaröppö sisältä ulos. Mut ne mitkä oli vielä jotenkuten kunnossa olikin vaikeimpia avattavia.


Siinä sit poistelin entiset konkat ja niiden tinat että voin vetästä puhtaammaks ennenkuin laitan sit uudet samalla kun vedän uudet johtimet noihin läpimeneviin. Ja kattelin et otanpa huonossa kunnossa olevan toisen virtaliittimen samalla irti jo valmiiks että näkee miten paksut johdot siihen voi laittaa tilalle tai mitä nyt kehitteleekään.

Jos joku ei siis tiedä ni noissa koneissa on poweri ylhäällä toisessa tornissa, ja toi sub board on siellä vaakatasossa alimpana. Eli toi virtaliitin on aikalailla powerin alla mut täysin pohjalla kun taas poweri on täysin ylhäällä.

...


Mietin sit et miten voi olla mahdollista että virtaliittimen piikit katkeaa siitä että sen nostaa vain irti. Mikä ihme sen metallin oikein ruostuttaa tai haurastuttaa silleen, eihän siinä ole mitään järkeä että olis käytetty metallia joka reagoi niin helposti.

Eli miksi ihmeessä tämä metalli menee tollaseen kuntoon, mikä sen oikein aiheuttaa. Ei voi olla liiallinen kosteus koska sen merkkejä näkyis kyllä sillon muuallakin esim joka puolella.


Tota liitintä irti kolvatessa välittömästi kun aloin sulattamaan tinaa että vedän pihdeillä noi piikit yksi kerrallaan irti ja...


.. heti kun koskin kolvilla tinaa alkoi haisemaan sellanen kalanhaju ..
...


Tässä vaiheessa ilmeeni oli kuvan mukainen enkä tiedä miten monta minuuttia mutta tajusin niin täysin mitä tossa oikein oli tapahtunut.

Eli virtalähteen sisällä olevat kondensaattorit on levinneet ja vuotaneet niin totaalisesti että se vuotanut neste on valunut sinne powerin alaosaan.. mutta se ei ole jäänyt vain sinne vaan sitä nestettä on vuotanut niin paljon, että se on valunut koko matkan sub boardille menevää johtokimppua pitkin. Ja tämän takia ne liittimet on haurastuneet niin täydellisesti että ne katkeilee siitä kun vastakappaleen vaan nostaa irti.

Koska toi on teoriassa mahdollista, mutta menee käytännössä sinne sarjaan ettei tollasta oikeesti voi tapahtua, niin piti tarkistaa onko siellä missään muualla jälkiä siitä ja.....

Kun ton poistetun liittimen ympäristöä tutkii tarkemmin niin siellä on muutamassa kohdassa tinauksissa tollasta vihertävää, ja selkeästi tollainen lammikon muotoinen sävyero piirilevyllä. Missään muualla ei ole vastaavaa ja mitään muuta selitystä sille mistä toi olis voinut tulla ja just tollaiselle alueelle ei yksinkertaisesti ole olemassakaan.

Ja huolto jatkuu kunhan saan kasattua ensin pääni ja pystyn tajuamaan että toi mitä kunnostelen onkin itseasiassa jo pienimuotoinen ihme että se voi olla tollasessa tilassa. 
Back to top
 
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #702 - 15.04.2019 at 07:51:22
 
Kun ei eilen ottanu WSX:ää ni otin sen sitten tänään. Toi kone on eräästä syystä todella paskamainen saada kasattua, joten jos ton avaa niin sitten tekee samalla kyllä kaiken mahdollisen....

Yksi juttu mikä mun piti tehdä oli vaihtaa asemaan hihna. Entinen vaikutti olevan suht ok, mutta viimeistään uutta laittaessa huomas kyllä miten löystynyt se entinen oli. Entisestä huomas kanssa et miten epätasainen ja kulunut se oli alhaalta, olisko 2/3 osaa hihnan paksuudesta jäljellä ja kaikki muu vaan kadonnut jonnekin.

Tyypillisesti toi metalliosa oli täynnä sitä entiset hihnan kumimateriaalia mikä ei meinannu lähteä yhtään millään, joten otin sit riskillä ja askarteluveitsellä hyvin varovasti varoen kuitenkin etten raaputa metalliin jälkiä (jotka vois olla taas uudelle hihnalle ongelmallisia). Sen jälkeen sit vaan pumpulipuikkoja ja isopropyylialkoholia. Tohon muovipuolelle en mennyt veitsen kanssa, ja muutenkin siitä lähti kaikki helpommin. Samalla sit sisälle tsekkaus ja lukupäiden puhdistus....

Sit se varsinainen asia oli vaihtaa tollaiset muovifilmikonkat slotilta tuleville äänille väliin, ja laittaa toi iso wima FM soundeille. Homman nimi siis oli että niistä sais ensinnäkin kaiken lopun kohinan pois, että pikkuisen leikattua sitä överimataluutta vähemmäks. Noissa nimittäin on FM sirun luona pikkuisen isommin matalia korostavat keraamiset konkat kuin mitä ehkä tartteis, ja toi on yks näitä Panasonicin koneiden tyyppivikoja tai ominaisuuksia. Olisin muuten voinut muokata sitäkin pikkusen vähemmäks mutta noi vakiona siinä olevat konkat onkin itseasiassa about laadukkainta sorttia mitä voi vaan olla, eikä mua se cutoff niissä niin hirveesti häiritse kuitenkaan, joten annoin niiden olla. (kuvassa punaset FM sirun ja vahvistimen välissä)

Kuten kuvasta näkyy niin konkat tähän on vaihdettu by me samantien jo useampia vuosia sitten heti kun tämän koneen sain. Ruostuneella kannella ollu RF modulaattori on otettu hyötykäyttöön silleen et sieltä löytyy sync splitteri (noissa on liian heikko sync vakiona, joten yksi keino on vaan purkaa komposiitista turha pois) Ja ei, noi ruostejäljet ei ole tullu mun aikana, toi pelti on hyvin ohutta ja jostain syystä se on aina ruosteessa enemmän tai vähemmän. Tää on itseasiassa todella hyväkuntonen, välillä näkee sellasia joissa ei ole oikein enää peltiä jäljellä.  Cheesy

Olisko tää ollut viides kerta kun muokkaan tän koneen ääniä. Näissä siis oli vakiona ihan järkyttävä epätasapaino FM:n ja PSG:n välillä joka aiheuttaa sen että monessa pelissä musiikit ei kuulu melkein lainkaan ja ääniefektit on kovalla. Viimesimmän säätämisen yhteydessä vaan päätin nostaa ton volumeja vielä reilusti (kuulokkeiden takia) joten onnistuin sit saamaan FM:n pikkuisen liian voimakkaaks.

Tää kuva on otettu tossa välissä mut en kesken säätämisten alkanu napsii kuvia sen enempää, kuitenkin tosta kuvan tilanteesta vielä noin puolet osista meni uusiks, ja käytännössä puukotin koko audiocircuitryn lennossa pikkuisen eri vastuksille ettei tarttee pitää kahdesta vastuksesta tehtyjä hyppäyksiä enää siellä.

Miten tollanen onnistuu ni yksinkertaisesti kun lasketaan gain jokaiselle äänilähteelle ja saadaan tietty arvo, niin sitten vaan muutetaan kaikkia niin että ne arvot suhteessa toisiinsa pysyy samoina. Paitsi että ihan pikkuisen nostin PSG:n volumea. Tarkat arvot tietysti ei ole niin yksinkertaista mut tiettyihin konkkiin koskiessa FM ja moduuliportit on about samassa vastusarvossa, kun taas PSG:n vastusarvo on noin 2.5 kertainen. Noilla luvuilla pääsee jo hyvin lähelle sitä että outputissa volumet on tasapainossa.


Eli muutama kerta vastusten vaihtoa, kone puoliks kasaan, testiä, vaihtoa, kone puoliks kasaan, testiä.....

Sitten olikin se vaikein eli ton kasaaminen kokonaan, miks toi on niin hemmetin vaikeeta välillä johtuu tosta pausenapista. Kaikki muut näppäimet ja asiat on kiinni näppäimistössä joka ruuvataan kiinni kotelon pidikkeisiin emolevyn yläpuolelle, mutta toi pausen ympärille tuleva muoviosa on yläkuoressa. Mulla on parhaillaan menny varmaan 6 kertaa auki-kiinni-auki-kiinni rumbaa ennenku oon saanu ton täysin kohdalleen. Kuoret menee helposti kyllä kiinni mutta huomaat että se pause näppäin ei liiku täysin vapaasti. Se nimittäin pitäis liikkua hankaamatta ollenkaan silloin kun se on just siinä keskellä.

Nyt meni tokalla yrityksellä kohdalleen.


Miks sitten muokata tollasen ääniä taas vaihteeks? Syynä on täysin se että liian monet ihmiset on laiskoja huoltamaan tai säätämään koneitaan. Mulla oli todella hyvin alkuperäisille äänimoduuleille yms sopivassa kunnossa toi mutta jouduin tekee pari muutosta pääasiassa siksi että uutta tuotantoa olevat viritelmät eivät olleet hirveen yhteensopivia näiden mun juttujen kanssa.

Eli kun uudet moduulit on tehty niin että niissä on usein sit tehty ne korjaukset valmiiks mitä ihmiset vois helvetti sentään tehdä sinne koneisiinsa, niin sitten jos sulla onkin kunnostetumpi niin ne ei toimi kunnolla sillä. Eli toi on pikkusen vastaantulemista siinä mielessä että tolla voi nyt jopa käyttää sekä uusia virityksiä että vanhoja, joten tolla voi testata sit niitäkin paremmin jos tarttee. Plus toki sain ne volumetasot vielä pikkusen muokkailtua.Josta puheenollen löysin hyvän biisin josta ottaa ääninäytteen miten tossa kuuluu äänisirujen ominaispiirteetkin aika hyvin. Mulla on aito SCC ja Megaflashin feikki samaan aikaan kiinni, joten kaikki sellaset ihme analogiset häröäänet tulee ihan siitä et aidossa SCC:ssä se DAC päästelee sellasta ja siru muuten sit esim napsuu sillon kun vaihtuu samplet tietyllä tavalla yms.  Ja toi vaimee "kraaaauh" ääni on kanssa jotain mikä on vaan aidossa äänisirussa, esim PS2:sen Metal Gear 2:han ei kuulosta ollenkaan siltä kuin miltä se peli on joskus kuulostanut aikanaan just ton takia ettei noita analogisia häröilyjä voi jäljentää mitenkään.

Eli neljät äänet samassa circuitryssä yhtäaikaa koneessa jossa ei vakiona ole edes mikään niistä tasapainossa.

Ja jos joku miettii että tossa on tavallaan jotain tuttua, mutta tavallaan siitä ei osaa ihan sanoa mitä se muistuttaa, ni voin spoilata että se kuulostaa PC Engineltä, ja just sen takia se kuulostaa niin omalaatuselta koska mikään muu ei kuulosta aivan samalta kuin noi kaks, mutta noi kaks taas on yllättävänkin samanlaisia.   
Back to top
« Last Edit: 15.04.2019 at 12:49:44 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #703 - 17.04.2019 at 01:30:54
 
Lisätääs tähän vielä sellainen tarkennus tohon edelliseen postaukseeni ja asemien hihnavetoisuuteen, koska jos jollain on samassa tai ei välttämättä samassa laitteessa, mutta jossain toisessa riittävästi samankaltainen hihnavetoinen asema, niin todennäköisesti sellainen kyllä lukee vähän asiasta ennenkuin alkaa tekemään.


Eli ainakin tämän kyseisen aseman kanssa vanha hihna vaikuttaa vielä olevan kunnossa silleen pintapuolisesti. Siitä on hankala paikallaan ollessa havaita sitä että se olisi vaihdon tarpeessa, ja asema kyllä lukee diskettejä pääasiassa ongelmattomasti. Eli mikäli entinen hihna ei ole selvästi hajonnut, niin entisen hihnan tuomat ongelmat eivät siis ilmene sellaisena että disketit eivät latautuisi ollenkaan tai muuta, vaan ne ilmenevät sellasina pieninä oireiluina joista on vähän vaikea sanoa johtuvatko ne siitä että käytetty disketti ei ole ihan kunnossa, vaiko siitä että disketin kirjoittaminen toisella asemalla ei olis ihan kunnossa.

Päästään taas tähän kokonaisvakaus asiaan, eli useampi pieni asia vaikuttaa siihen että satunnaisia sekoiluja tapahtuu mutta on hankala löytää ja osoittaa yhtä tiettyä asiaa mikä sen voisi aiheuttaa. Käytännössä suurin osa peleistä ja softista latautui ongelmattomasti, mutta esim yhdellä pelillä saattoi tulla jumi siinä vaiheessa kun ekaa bossia ennen aletaan lataamaan pikkuisen dataa lisää. Yhdellä toisella pelillä kaikki pelin disketit kyllä toimivat, mutta pelissä tallentaminen tapahtui niin että välissä vaihdetaan tyhjä disketti johon peli sit kirjoittaa saven, tarkastaa sen, ja sit vaihdetaan pelin datadisketti ja homma jatkuu. Tämä ei välillä onnistunut lainkaan vaan peli saattoi ilman mitään syytä ilmoittaa ettei tallentaminen onnistunut. Täynnä dataa olevan disketin lukeminen ei ollut ongelma lainkaan, mutta pienen yksittäisen savetiedoston tallentaminen tyhjälle oli. Lisäksi jos tietokoneella antoi formatointikomennon niin osan disketeistä sai formatoitua hyvin, osa taas jumittaa ihan lopussa. Tässäkään tapauksessa ei voinut aluksi tietää johtuuko se siitä että disketit ei ole ihan kunnossa, vai johtuuko se asemasta. Toisella asemalla toisella laitteella taas ei ollut mitään ongelmaa niillä disketeillä, mutta kaikki asemat eivät ole ihan samanlaisia ja osa on aikalailla ääripäitä, eli ääripäällä kirjoitettu ei välttämättä toimi toisella ääripään asemalla.

Eli pieniä asioita jotka viittaa epävakauteen alkaa ilmenemään siellä täällä siinä vaiheessa kun hihna on vielä kunnossa, mutta se on löystynyt just pikkuisen liikaa siihen että se satunnaisesti aiheuttaa sen että disketin pyöritys ei ole vakaata.
Uusi hihna taas ei tee tosta mitenkään erityisen huipputoimivaa entiseen verrattuna tai nopeuta sitä mitenkään, mutta sen sijaan se poistaa pikkuisen satunnaisia epävakaustekijöitä ja asioita, joka taas sitten helpottaa ongelmien syiden etsimistä jostain muualta. Jos asema on tavallaan varmistettu ja sen vaikutus suljettu pois, niin sitten on helpompi kohdistaa ongelmien etsiminen siihen että käy esim diskettien kuntoja läpi.

Mitä tällä yritän korostaa niin kannattaa huomioida sellasia pieniä satunnaisia ongelmia joiden yhteyttä toisiinsa ei ole ehkä ihan helppo huomata, sillä minkä tahansa hihnavetoisen aseman kanssa nimenomaan niitä tarkkailemalla voi päätellä tarvitsisiko hihna kuitenkin uusimista. Sellainen selvästi poikki oleva hihna taas on ihan selvää mutta muuten tossa joutuu vähän tekemään taulukkoa päähänsä siitä miten usein minkäkinlaista pientä oireilua ilmenee että tollasen saa kiinni.

En siis pysty antamaan suoraa ohjetta että miten ehdottomasti tietää että tollaisessa on jotain epämääräistä menossa, mutta pystyn vähän antamaan vinkkiä miten sitä kannattaa tarkkailla päätellessä että onko vai eikö ole. Tottakai sit mitä enemmän sitä käyttelee ni sitä paremmin se epävakauksien kokonaisuus toiminnassa alkaa hahmottumaan.

Yks kanssa miten voisin kuvailla mikä on vähän hankala kirjoittaa mutta yritän, eli osalla on tekniikan suhteen joskus vähän sellaista pientä katastrofiajattelua joka juontaa juurensa siihen jos on jotain epätietoisuutta tai jotain mitä ei ymmärrä. Mutta jos silloinkin jos ei ole sitä epätietoisuutta jonkin toiminnasta mutta siltikin tulee välillä sellanen ikäänkuin vaistomaisesti olo että tässä nyt on jotain pikkuisen vialla, jotain mitä en ole ehkä huomannut.. Niin silloin on todennäköisesti kyseessä just sellanen pieni epävakaustekijä joita sit kun on useampia niin jokin ei toimi. Välillä kannattaa laskelmoida todennäköisyyksillä, tarkastaa ja sulkea eri vaihtoehtoja ulkopuolelle yms, mutta välillä kannattaa myös huomioida oma reaktio johonkin vaistonvaraisesti, esim mä itsekin enemmänkin vaistosin tän että joudun uusimaan tähän hihnan ja siks mulla oli sopiva uusi hankittuna.

 
Back to top
« Last Edit: 17.04.2019 at 01:49:03 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 6586

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #704 - 19.04.2019 at 00:07:56
 
Viimeistelin 4 litteää softakontrolloiduilla eject mekanismeilla olevaa 5.25 tuuman asemaa. Miksi 4 niin koska en tahdo ottaa rasitustestiin enempää kerrallaan.

Tollaisten kanssa huomioitavia asioita on: mekaanisten ja optisten kytkinten ja sensoreiden puhdistaminen ja niiden toiminnan varmistaminen. Lukupään nosto ja lasku mekanismin tyypin ja toiminnan tunnistaminen ja sen kunnon, esteettömyyden yms varmistaminen, käytännössä tämä tarkoittaa sitä että on olemassa kahdenlaisia asemia, isoja vanhemman mallisia joissa tämä mekanismi on ikäänkuin vähemmän virhealtis ja järeämpi, mutta sitten myös näitä pienemmän mekanismin asemia joissa on omat oikkunsa verrattuna vanhemman mallisiin.

Mikäli kytkimet, sensorit yms eivät toimi kunnolla niin asema ei pysy oikein perillä siitä mikä mekanismi on milloinkin mitenkin, ja mikäli kaikki aseman tilaan vaikuttava koneisto ei ole kunnossa, niin todennäköisimmin oireilu näkyy siinä että asema yksinkertaisesti vetää naarmut lerpun pintaan. Yksi iso riskitekijä järeämpiin isompiin asemiin nähden on hankaavien osien kuluminen mikä näissä etenkin pitäisi pyrkiä minimoimaan, ja sit kulumista on myös enemmän suhteellisesti, sillä kuluvia osiakin on paljon enemmän.

Seuraavaksi homma etenee rasitustesteihin eli toisinsanoen pelaan vaan käyttäen kahta näistä kerrallaan joko saman laitteen asemat, tai ei saman asemat kombinaatiolla ja pelkän viihteen sijasta seuraan myös aseman käyttäytymistä tarkasti. Eli koska asemat voi testata erillään siitä koneesta mihin ne kuuluu, kunhan on vain sopiva kone missä käyttää niitä, niin seuraava operaatio on purkaa yhtä vanhaa konetta sen verran että sinne menee kaksi näistä kerrallaan sisään.

Tollaisen puhdistuksen ja kunnostuksen työläydestä kertoo vähän näihin kulutettu aika, jos mulla menee pari yötä siihen että käyn muuten läpi yhden koneen ja teen kaiken hitaasti ja rauhallisesti puhdistellen kaikki liittimet samalla yms (olettaen että koneessa ei ole esim Ni-Cd paristo tai myöhemmissä vuotaneet konkat tuhonnut jotain) niin sen asemiin siihen päälle menee helposti puoltoistakertaisesti se sama aika joka peruskoneeseen muuten menisi. Tunneissa mitattuna siis aikaavieviä mutta toisaalta tota nopeammin ei pysty tekemään koska näissä kaikki on käytännössä pikkutarkkaa yksityiskohtien läpikäymistä (jos vertaa niin vanhanmalliseen ei erikoisasemaan nähden nämä vaatii noin 5 kertasesti aikaa per asema).  Yksi mikä tohon vaikuttaa kanssa niin asemat jotka olen käynyt läpi joskus vuosia sitten ovat edelleen erittäin hyvässä iskussa, eli vaikka nämä onkin tarkkoja ja sisältää paljon epävarmuustekijöitä tai asioita jotka voivat mennä pieleen, niin on jo esimerkkejä siitä miten nämä toimivat hyvin silloin kun ne toimivat hyvin.

 
Back to top
« Last Edit: 19.04.2019 at 00:19:33 by Mirsku »  
Achievements: 11
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleInsiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

" [2:03 AM]jnx:never go full Mirsku "

Radikus wrote on 07.12.2018 at 08:07:59:
Mirskulle bannit.
Mirsku   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Pages: 1 ... 45 46 47 48 
Send Topic