Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Pages: 1 ... 46 47 48 49 50 ... 59
Send Topic
Mitä säädit viimeksi? (Read 244756 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #705 - 07.05.2019 at 00:21:56
 
Jos toi edellinen emolevy oli erikoinen siksi että se on poikkeuksellisen pieni ja vahvasti integroitu, minkä lisäksi se on ensimmäisiä joissa NEC meni länsimaisten PC:iden suuntaan (internetseissä sanotaan että tämä olis tapahtunut vasta vuosia myöhemmin, mutta kuvat emolevystä on vähän toista mieltä asiasta) käyttämällä esim standardia AT liitintä virtalähteelle, niin tämä seuraava on kyllä sen täydellinen vastakohta..

Yhteensopivuuden ja ominaisuuksien kannalta tämä on yksi parhaista PC-9821 koneista, mutta sen "paras tietokone mikä hankkia" vastapainoksi sitten saakin aivan järkyttävän kokoisen emolevyn ja sen ongelmat korjattavaksi, kaavioita ei ole missään, johtimet on pieniä ja niitä on paljon, custom sirujen jalat on puolimahdottomia juottaa yms, eikä kaikki todellakaan mahdu edes siihen emolevyyn. Syy siihen miksi näistä ei oikein ole englanniks eikä varsinkaan suomeks missään, on yksinkertaisesti siinä että nämä eivät todellakaan ole "osta ja käytä" koneita vaan vaativat aina reilusti kunnostusta tai muuten katellaan mustaa ruutua jos kone päättää edes käynnistyä. Joten tämmöisten sijasta porukka vaikuttais hankkivan niitä helposti korjattavia malleja, joissa sitten taas on omat ongelmansa yhteensopivuuksien kanssa. Koko PC-98 homman voiskin tiivistää että mitä enemmän vaivaa olet valmis näkemään niin sitä paremman koneen voit saada, mutta mikäli et ole valmis näkemään vaivaa niin joudut tyytymään niihin helppoihin malleihin.

CPU, pari erikoischippiä, ja BIOS on omalla lisäkortillaan, muistit on omalla kahden kortin lisäkortillaan, puolet äänicircuitrystä on emolevyssä ja toinen puoli sen päällä ylösalaisin omalla lisäkortillaan. Virtalähde on täysin omanlaisellaan liittimellä, ja lisäks vielä riser C-BUS korteille sun muut lisäykset.

Sitä on vähän vaikea erottaa kuvasta mutta mustan nelikulmion muotoiset osat emolevyssä jotka on ympäröity valkeilla nelikulmiomerkinnöillä on itseasiassa niitä samoja konkkia mistä Game Gearit on surullisen kuuluisia. Täysin niitä samoja, ne näyttävät äkkiseltään pintaliitospolymeerikonkilta mutta ne eivät ole niitä, vaan ne on mustilla muovikoteloinneilla varustettuja perus pintaliitoskonkkia jotka ovat koteloissaan vaakatasossa, ja ne vuotaa, todella pahasti. Otin kuvan purkaessa tätä konetta ensimmäistä kertaa, mutta muutamia tunteja sen jälkeen olen jo korjannut niiden vuodot, poistanut tuhoutuneet tinat, puhdistanut alkoholilla kahteen kertaan, ja laittanut normaalit konkat niiden tilalle. Ja osa niistä on hyvin lähellä customsirujen tiheitä jalkoja. Toki emolevyllä on myös normaalejakin konkkia jotka on erikoisen pienikokoisia joten just sopivilla ominaisuuksilla olevien korvaajien löytäminen sopivan kokoisena voi olla vähän hankalaa ellei..

Toinen kierous on toi äänipuoli, se on tehty hyvin tiheäksi ja konkat on aseteltu juuri niin että emolevyn osa ja lisäboardi menee ylösalaisin juuri kohdalleen niin että konkat mahtuvat olemaan siellä. Eli mitä aion käytännössä tehdä on tutkia toi äänipuoli samalla kun recappaan sitä niin että vaihdan osan minikokoisiin ja osa vaihtuu Panan FC: konkkiin niin että pelaan niillä asettelutetristä.

Kaikkihan tietää että Amigassa on hassusti nimetyt customsirut, osa on varmaan kuullut että myös Sharpeissa on hassusti nimetyt custom sirut.. noh näissä ehkäpä kovimmissa NECin koneissa on kanssa hassusti nimetyt custom sirut. Siellä on muun muassa SMILE2, MOMMY HOLY, NYAMAL, URGE, KEIKO2, MONKEY, SERGEANT, COLONEL ja GENERAL2, ja nimen perässä siruissa lukee muutaman kirjaimen lyhenteellä mikä mikäkin siru on tai se on muuten pääteltävissä sirun sijainnista ja yhteydestä muihin. GENERAL esim hallinnoi keskusmuistia ja MONKEY pitää kiinni muista siruista lähistöllään eli toisin sanoen toimii eräänlaisena tulkkina niiden välissä. Ja ei, mä en keksi näitä päästäni ja noissa oikeasti on vielä järkeä miten noi on nimetty.  Cheesy

Mikä näissä sit on vielä lisää sekavuutta kaiken muun sekavuuden päälle niin melkein samoilla merkinnöillä olevissa koneissa on täysin erilaiset emolevyt eikä niiden laajennuskortit (edes pakollisetkaan) ole keskenään yhteensopivia. Lisäksi eri koneissa on vielä lisää omia konekohtaisia ongelmiaan, mulla on tossa myös tämän koneen sisarmalli joka on käytännössä vain yhden kirjaimen ero nimessä, mutta siinä on täysin erilaiset ongelmat, ja siinäkin on omat juttunsa mitkä on lahoamassa täysin ilman kunnostusta, vielä niiden samojen asioiden lisäks jotka tässä oli leviämispisteessä.

Tervetuloa taivaaseen, tai helvettiin, riippuen keneltä kysyy. (buddhalaistyylisempään tietysti, ei siihen kristilliseen) Lisäks se mitä kuvassa ei näy niin se metallin ja risereiden määrä millä toi kaikki pysyy kasassa. Niitä metallikehikkoja kaikelle on varmaan 2/3 osaa koneen painosta ja itseasiassa purin ja kasasin kaiken muutamaan kertaan pintaliitoskonkkarempan jälkeen ihan vain että saan totuttelua siihen miten vetästä tollanen nopeasti kasaan ja missä järjestyksessä. 
Back to top
« Last Edit: 07.05.2019 at 00:51:37 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #706 - 07.05.2019 at 01:43:09
 
Availin ton koneen sisarmallia kanssa ja siellä tosiaan oli täysin erilaisella layoutilla oleva emolevy, kaikki on sijoitettu about täysin eri puolille. Esim toisessa FM soundijutut on takana vasemmalla, kun taas toisessa ne on edessä oikealla yms.

Hauskoja customsiruja löytyi toki tästäkin joista suurin osa ei ole edes samoja kuin toisessa koneessa, tässä on pikkuisen tiivistetty noita. AUGUSTA, PEBBLEBEACH, BAKURYU, GRANDPAPA2, HIKARIR, KODAMA2, TOKIR, ja sisarmallista tuttu NYAMAL, joka on ilmeisesti jonkinlainen gate logiikka jonka välityksellä Yamahan äänisiru kytkeytyy kaikkeen muuhun. edit: Btw toi Bakuryu sisältää tässä neljän sirun toiminnallisuuden jotka sisarmallissa on nimetty upseerien mukaan. Ei voi olla tykkäämättä siitä mitä kaikkea näiden designissa on pyöritelty. Selvästikin suunnittelijat on olleet innoissaan ja ylpeitä työstään mitä ovat saaneet tehtyä, ja se sitten näkyy kans.

Vähän vastaavanlainen juttu kuin X68000 koneissa alkuperäisessä designissa on videopuoli hajautettuna kolmeks siruks joista yksi on kahdessa osassa. Eli siellä on sirut VINAS, VINAS2, VICON ja VIPS, joista kaksi ekaa on yksi siru kahdessa osassa. Kaikki nämä liittyvät koneen videocircuitryyn jonka seurauksena kaikki alkavat tolla VI- . 

edit2: Okei tässä kolvaustauolla emolevyä pyöritellessä täytyy vain todeta että tässä on upein nimeämislogiikka mihin oon törmännyt ikinä missään koneessa. Toi GRANDPAPA on osa koneen grafiikkacircuitryä ja huolehtii yhteensopivuudesta ekoihin koneisiin asti. Loogista, kyllähän isoisä muistaa millaista oli ennenvanhaan. Laajennusliittimen luona johon tulee floppyasemat ja kiintolevy on noi HIKARIR ja KODAMA2, en ole ihan varma kumpi (valo vai kaiku) on floppy controller ja kumpi ide controller mut jollain tollasella sanalogiikalla jompikumpi on selkeästi toinen. Jos tässä olis SCSI väylä IDEn sijasta niin sitten olisin aika varma että KODAMA olis SCSI kontroller koska eräänlainen kaiutus on jotain mikä liittyis väylään vahvasti jos vähänkään on selvillä miten väylä oikeastaan toimii.

TOKIR on nimensä mukaisesti aikaan liittyvä ja se on reaaliaikakellon pariston liittimen luona. Eli se pitää kirjaa ajankulusta tai muuten väylien ajoituksista tai molemmista. Sit jää AUGUSTA ja PEBBLEBEACH. AUGUSTA vaikuttais kytkeytyvän muistiväyliin ja muutenkin vois mennä tolla samalla "upseerilogiikalla" että se käskyttää montaa sirua, lisäks se kuulostaa roomalaiselta, tästä sellasella vähän epämääräisellä hyppimislogiikalla muistithan on yksiköitä, jotka muodostaa joukkion, joka muodostaa isomman joukkion, ja sitten meillä on jokin minkä alaisuudessa ne joukkiot ovat. PEBBLEBEACHin nimestä en yhtään osaa päätellä mistä se tulis mut se vaikuttais olevan siruja jotka sitoo useampia yhteen.

Mulla siis ei ole näiden kaavioita, kun sellasia tuskin on edes olemassa, mutta noi nimeämiset on tehty niin nerokkaasti tahallaan sellaiseks että sellasella vähän knights movement ajattelulla, ja sillä mihin mikäkin kytkeytyy ja minkä kautta niistä voi päätellä mitä mikäkin tekee jos tajuaa tarpeeks elektroniikasta. Niin mikä tää juttu olikaan että japanilaiset on tarkkoja yksityiskohdista..?  Cheesy Oikeastaan olen samaan aikaan sekä todella positiivisesti yllättynyt että vähän pettynyt siitä että väripalettikontrolleri on nimetty vain PALETTE eikä sillä ole kanssa jotain nimeä jonka logiikka pitäis hakea vähän kauempaa.Ja tässä tosiaan olikin sit nää konkkien vuodot vielä pahemmat kuin toisessa. Osittain johtuu ehkä siitäkin et tässä on noita vastaavia vuotokonkkia muutenkin moninkertainen määrä toiseen verrattuna. Toisessa niitä on ehkä noin 15-20 ja loput on normaaleja, kun taas tässä normaaleja on ehkä 15 ja kaikki muut on näitä vuotavia.

En tosta sen enempää mut laitan kuvan miltä noi vuotoalueet näyttää. Toi näyttää todella paljon että se vois olla paristosta/akusta, mutta tollainen on kiinteä eikä siitä vuoda sisukset ulos. Kuvassa vähän kauempana näkyy yhden konkan jalat kans todella hyvin miltä tollaiset näyttää.


 
Back to top
« Last Edit: 07.05.2019 at 04:38:16 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #707 - 08.05.2019 at 08:13:27
 


Rakkaat ystävät, arvoisat toverit sekä muut kondensaattorinvaihtajat!

Tervetuloa konkkien kusemiskisoihin!


Otetaas meidän ensimmäiset kilpailijat.....

Aloitetaan teistä kahdesta, miltäs teidän alla oikein näyttää?...

Aijaijai siellä on kyllä ollut yritystä mutta ei ole edes piirilevyä saatu kosteaks. Yrittäkää kovempaa ensi kerralla, tosin ensi kertaa ei tule...

Sitten seuraava kilpailija, otetaas sinut sieltä toisesta päästä piirilevyä.. Eikä täälläkään pahemmin mitään, mitä hittoa nyt, eihän tää kilpailu näin voi toimia.


...

Ja taas yksi jolla on kyllä ollut yritystä muttei ole edes piirilevylle jäänyt länttiä alle. Nää taitaa kaikki kilpailijat olla vähän liian nuoria kun vasta vähän päälle 25 vuotiaita, jos nämä olis 5 vuotta vanhempia ni varmasti olis joka toinen kusaissut alleen.

Otetaas vielä toi pieni tosta..


...

Ja meillä on voittaja! Paljon pienempikokoinen kuin noi isommat kilpailijat ja todennäköisyydet on täysin sitä vastaan, mutta niin vaan pikkukonkka kusais koviten. Tarkastetaas vielä piirilevy..


...

Ja siellä on selkeet jäljet joista näkee missä kohtaa tää pieni oli. Kyllä toi yks isokin on yrittäny mut tää pikkuinen on kyllä ehdoton voittaja.

Kiitokset kaikille osallistuneille


Ihan vakavissaan, turha luulla että se että jokin olis 90-luvun puolelta ei tarkoittais etteikö siellä vois olla osat jo paskana.
 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #708 - 11.05.2019 at 04:06:15
 
Puhdistelin nopeasti 3D kortin.. tai nopeasti ja nopeasti..

Eli ideana oli vain nopeasti ottaa jäähy irti, putsata pölyt ja entiset tahnat ja uutta tilalle ja kasaan, mutta ei sit mennykään ihan niin vaivattomasti....

Siinä vaiheessa kun olin ottanut jäähyn irti huomasin että valmistaja oli kasausvaiheessa tunkenut lämpötahnaa todella reilulla kädellä. Aiemminkin on samalla valmistajalla näkynyt kortteja joissa on lämpötahnaa laitettu niin paljon että se tursuaa yli, mutta viimeisin mitä säädin oli sen verran vanhempi että siinä oli ytimen päällä heatspreader, joten liiallinen tahna ei haitannut niin paljoa.

Kuvassa on jo puhdistettu aluetta mutta tosta miten toi läpinäkyvä kapton teipin palanen on kiinni näkyy millaisella alueella tursunnutta lämpötahnaa oli siellä teipin allakin....

Tässä kohtaa olen siis irrottanut ton teipin, puhdistanut sen alta, siitä teipistä, ja laittanut sen jo paikalleen takaisin.

Noi pienet komponentit on pintaliitoskondensaattoreita joita on tossa näyttiksen sirun ytimen reunoilla. Teipin tarkoitus on estää ettei ne osu päälle tulevaan jäähdytyssiilen metalliin. Tossa meni tyyliin puoli tuntia et isoprypyylialkoholia pumpulipuikkoihin ja sit varovasti pehmennetään sitä kuivunutta tahnaa ja yritetään saada sitä pikkuhiljaa pois, ilman että samalla vahingoitetaan noita pintaliitoskonkkia. Noin pieniä en nimittäin tahdo alkaa kolvaamaan kiinni todellakaan.

Muuten sen tahnan olis voinut jättääkin koska se ei ole sähköäjohtavaa sorttia, mutta se oli niin korkeina paakkuina että oli parempi ottaa se tässä vaiheessa kun sen vielä sai pehmenemään ja irti.  Tosta kuvasta näkyy että sitä jäi vielä pikkuisen niiden ympärille, mutta toi överiks tursunnu alue on muuten lähes kokonaan puhdas.

Jännästi toi ydin on kiiltävää metallia mutta se näyttää mustalta jostain syystä kamerassa....

Jäähdytyssiilen välit, tuulettimen lavat, ja toi muovinen ilmanohjain joka enemmänkin on vain koriste oli sen verran pölyssä että otin enimmät ihan vain hammasharjalla ja puhaltelemalla. Ylipäätään jos on tollasia väliköitä yms ni halvimpia extran hammasharjoja vaan ja niillä. Sit putsasin noi loppuun isopropyylialkoholin ja tislatun veden seoksella.

Yksi mitä päätin tehdä tolle heti kun näin ton kortin oli leikata tosta ilmanohjaimesta vähän muovia reunasta että se oikeastikin toimii ilmanohjaimena. Syy tälle ei ole niinkään lämpötiloissa vaan enemmänkin siinä että se estää pölyä takertumasta niin pahasti ja kyllähän se puhaltaa ilmaa ulos kotelosta koska näyttiksessä on reiällinen takalevy.

Uudet tahnat ytimelle ja kortti kasaan periaatteella että kiristetään ristiin pikkuhiljaa. Laitoin ehkä pikkuisen enemmän tahnaa kuin olis tarvinnut olla mutta en läheskään niin överisti kuin valmistaja. Sitä nimittäin oli aivan överisti liikaa.


Ainiin ja se ihan ehdoton: PCI-E liitin kannattaa puhdistaa pumpulipuikoilla. En käsitä miten moni esim tubettaja yms ensin pitelee kortteja niin että sormet osuvat liittimiin, ja sen jälkeen vaan laittaa ne koneeseen.

Toi on todella helposti sellainen tilanne etenkin käytetyn kortin kanssa et ihmetellään miksi ei toimi ja missä on vika. Noi liittimet on nimittäin ihan samanlaiset kuin missä tahansa eli likaisuus aiheuttaa sen ettei välttämättä ota kontaktia, ja koska noi väylät on poikkeuksellisen pienillä liittimillä, niin vieläkin suuremmalla syyllä ne kannattaa olla puhtaat.


Ja vaikuttais toimivan ihan kiltisti, en ole vielä lämpöjä päässyt kattomaan mutta muutenkin pistän pikkuisen alivoltteja ja alikelloja sillä suorituskyky toimii tolta osin päinvastoin kuin ylikellotuksessa, eli suorituskyky putoaa hyvin vähän suhteessa lämpötilojen tippumisen lukuun, tykkään nimittäin pitää nää sellaisena että ne toimii mahdollisimman pitkään.  Smiley

Muutenkin toi kortti on aika läppä kun kattoo noita ruuvireikiä ja erilaisia vaihtoehtoja millasia jäähyjä tollaseen olis. Tää on siis varmaan se tehottomin malli tosta, mut se mitä ne tehokkaammat samat sit on niin sama kortti mutta vaan ruuvattu isompi jäähy ja vedetty kelloja ylöspäin. Eli käytännössä kalliimmalla hinnalla ei saa mitään muuta kuin hyvin pienen suorituskykylisän suhteessa siihen millaisen jäähdytyksen se pikkuisen tehokkaammaks potkittu sit tarvitsee toimiakseen.

 
Back to top
« Last Edit: 11.05.2019 at 04:24:37 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 4063

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #709 - 11.05.2019 at 20:20:45
 
Vaihdoin konkat tuohon mun Haunted Castle arcadelankkuun. Mirskun innoittamana aattelin katella, miten on vanhat vuoden 1988 Nipponin laatu_nichikonit kestäny!

Eka 1000uf isoin patukka lähti ilman mitään mukinoita. Tinat meni imuriin nuin vaan! Toiset pienemmät 100uf konkat lähti myös mukisematta ja allakaan ei näkynyt mitään vuotoja. Tässä välissä olin jo, että liekkö on kestäneet kaikki ja Mirskulle tästä ÄHÄKUTTI koko lankusta!  Smiley

Vissiin kuuli nuo mun ajatukset, sillä seuraavaa 220uf konkkaa kun aloin irrottaan, niin ei tinat, eikä konkkat liikkunut mihinkään. Tarpeeksi monta kertaa kun laitoin uudet tinat, niin toinen jalka irtos ja toisen katkaisin pihdeillä. Sieltähän löytyikin sitten kunnon kuset alta ja jalka oli melko helvetin tiukassa. Sai IPA:lla putsata n-kertaa ja vedellä fluxit ja tuoreet tinat pitkällä lämmöllä, että lähti. Se samainen 220uf oli sitten vuotanut sen vieressä olevan pienemmänkin konkan toiselle jalalle, ja sekin oli samalla tapaa jumissa...

Kun nuo sain siivottua, oli enää kaksi konkkaa jäljellä. Toinen ihan JAMMA liittimen vieressä ja toinen keskellä lautaa. JAMMA liittimen viereinen isompi 330uf konkka oli myös kusassut alleen. Onneksi siihen JAMMA liittimen puolelle eikä tuohon Konamin customchipin jalkaan. Tämän kanssa sai myös putsailla ja tinailla aikansa, että lähti. Lopulta keskellä oleva pieni 1uf konkka oli myös jokseenkin tiukassa, mutta siitä en huomannut mitään vuotoja laudassa.

No nyt on kuitenkin uudet laatukonkat paikoillaan!
 
kuss.jpeg (1229 KB | )
kuss.jpeg
piss.jpeg (1132 KB | )
piss.jpeg
pois_ja_putss.jpeg (1959 KB | )
pois_ja_putss.jpeg
nyt_kelepaa.jpeg (2343 KB | )
nyt_kelepaa.jpeg
Back to top
« Last Edit: 11.05.2019 at 20:33:53 by nassekova »  
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Safari 12.1  Mac OS X
Pampou
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 466

Rauma - Finland
Gender: male

Live: Pampou

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #710 - 14.05.2019 at 10:29:45
 
Sain ilmaiseksi red light of deadia puskevan Xbox 360 Slimin, jossa oli joku Xkey homebrew-hommeli. Ostin tuota varten huudosta toisen konsolin, jotta saan ohjaimen ja virtaa laitteeseen. Poistin koneesta ton xkey piirilevyhommelin joka oli ns. Plug'n'playna levyaseman virran ja satakaapelin välissä ja vaihdoin samalla tahnat. Nyt toimii kone. Haittapuolena tosin nyt löytyy kaks toimivaa konetta ja yksi virtalähde + ohjain  Roll Eyes
 
Back to top
« Last Edit: 14.05.2019 at 23:21:06 by Pampou »  
971978 pampou   IP Logged   Chrome 74.0.3729.131  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #711 - 14.05.2019 at 23:03:16
 
Oli aika migreenimeininki eilen mut säädin silti väkisin.

Eli NECin custom diskettiasemahuoltoa, noi on sellasia litteämpiä kuin normaalit muttei niin litteitä kuin esim läppäriasemat. Japanin ulkopuolella tollasia ei taidakaan sit olla missään.


...

Sen lisäks että nää oli aivan uskomattoman likaisia sisältä, vuotaa näissä myös konkat, ei ole mitään pintaliitoskonkkia vaan ihan samalla tavalla ne normaalimmatki voi vuotaa.

Yhdessä oli siistimpää mutta kaksi näytti tältä, toinen vielä niin että osa johtimista oli tummentunut niin että ensin olin varma että joudun vetämään ne uusiks, mut näköjään aika viime hetkellä pelastus näille kun eivät olleetkaa vielä syöpyneet poikki. Tosiaan konkkavuodot sit tuhoaa johtimia, ja kuten kuvasta näkyy niin ei tarvitse olla pintaliitoskonkat siihen. Eikä se ole että vain nämä asemat konkkineen, vaan käytännössä kaikki vastaavat konkat....

Kunhan oli saanut entiset tinat osittain pois ja puhdisteltua isopropyylialkoholilla yms pariin kertaan niin tulikin se kysymys et käyttääkö lasikuitukynää vaiko mattoveistä. Koska en pidä siitä siivosta mitä lasikuitukynästä tulee, plus se on niin kevyttä että ei hirveesti kannata hengitellä, niin menin raaputustekniikalla.

Eli se mitä irtoaa on painavaa metallipölyä ja raaputeltua lakkaa joka kuitenkin on niin isokokoista ettei se esim leviä siitä että sitä kohti hengittää. Senkus vaan kopauttaa noi pois ja pyyhkäisee jälkikäteen sit siitä.

Alunperin siellä on 47uF 6.3V konkka ja 33uF 6.3V konkka mutta korvaajan ei tarvitse olla näissä sama, vaan syy kahdelle on siinä että sillä on saatu tarpeeksi pienikokoiset yhden liian ison sijaan. Eli noi kaksi on toimineet vain yhtenä konkkana vitosen ja maan välissä. Koska mulla on Saturnhomman takia sellaisia 10V 100uF konkkia mitkä ovat matalia kun sellanen laittaa vaakatasoon piirilevyä vasten, ni päätin korvata nämä laittamalla yhden sellaisen.

Myöhemmissä kuvissa näkyy miten konkan pitää olla niin matala että lukupäiden kaapelit mahtuvat liikkumaan sen yli....

Näiden purkaminen vaatii useamman ohuen johtimen ja lattakaapeleiden yms irroituksen ja kasatessa kiinnittämisen, joten alkuperäisen kahden aseman kunnostuksen sijaan päätin että otan kaikki samanlaiset kerralla. Joten hain vielä ton kolmannenkin. Sillä pystyin automatisoimaan työvaiheita vähän paremmin, eikä tule sitä tilannetta et mikä nyt oli kunnostettu ja mikä ei.

Näissä on mielenkiintoinen kelkkamekanismi lukupäille ja sellaisen alaosaa näkyy tossa yhdessä, normaalisti toi alue on piirilevyä vasten eikä sitä pääse näkemään....

En ottanut kuvaa totaalisesta purkamisesta mutta nää on kuitenkin purettu täysin mekaanisesti, puhdistettu ja kasattu. Isoin kysymys on aina että lähteekö tollaiseen koska aina vaatii vähän toimenpiteitä miten pitää lukupäät kunnossa kun sen disketin alas siirtävän kelkan kikkailee irti. Kannatti kuitenkin tehdä näiden kanssa. Lisäksi pelkän ylemmän kelkan irrotus ei riitä vaan siellä on välissä erikseen vielä toinen liikkuva metallikelkka joka on disketin alla disketin ollessa sisällä. Sen alla sit on rasvaa joka on samaan aikaan sekä liukastavaa että myöskin tahmaista joten sellasta osaa pyöritellessä kun siitä hankaa päältä likaa irti, saa olla varovainen ettei saa sitä käsiinsä. En tiedä yhtään mikä rasva voi olla tollaista, mutta parhaiten sen koostumusta voisi kuvailla että se on kuin kellertävää, läpinäkyvää, ja todella kiiltävää versiota jostain mistä on parempi etten mainitse mitä.  Lisäksi se ei ole kovettunut tai kuivunut, se vaan yksinkertaisesti ei vaikuta ajanoloon muuttuvan mihinkään suuntaan. Mitä lie hajutonta keinotekoista kalaproteiiniöljyseosta..  (Edit: itseasiassa olikin pakko etsiä et mikä ihme on tollaista koska tahdon tota itsellekin, toi soveltuu täydellisesti esim hankaaviin metalliosiin, pysyy paikallaan, ja näköjään toimii vielä 25 vuoden päästäkin. Eli jotain vastaavaa mitä käytetty esim liukupotikoissa samaan aikaan)

Kunnostettuna näiden lukupää liikkuu täysin ongelmattomasti, se itseasiassa liikkuu ilman virtoja niin hyvin että se liikkuu jo sillä että asemaa heilauttaa. Tämä on näissä siis ominaisuus eikä vika, se lukupään kelkka nimittäin liikkuu jollain omalla magneettisella sandwich tyylisesti kasatulla mekanismillaan eli jos ei ole sähköä niin ei ole mikään mikä pitäis sen kelkan paikallaan.

Kannattaa myös huomata että ylempi lukupää liikkuu muovitetun metalliosan päällä molemmin puolin tuettuna. Toi on jotain sellasta mitä harvemmin näkee asemissa, monesti siellä on vain muoviosa metallin päällä, ja tollanen yksityiskohta kielii jo siitä ettei kyseessä ole ihan halvimmat perus asemat.

Kuvasta ei oikein saa selvää millanen likakerros näissä oli sisällä mutta se oli sellanen ettei se ilman alkoholia edes alkanut irtoamaan. Ilmeisesti olleet tiloissa jossa on koodattu ahkerasti ja vedetty röökiä samalla.

Ainoa haittapuoli on että näissä on melkein aina muoviluukut rikki. Toi kelkkamekanismin muovi on itseasiassa osittain muovitettua alumiinia tms ja se ei kellerry ajan kuluessa ja haurastu, mutta muoviluukuissa ne tapit reunoilla joilla se tulee kiinni haurastuu niin pahasti että ne sit katkeilee.

Toi kuvan eject muovinappula on kans niin puhdistettu kuin voi, se oli melkein musta aluks.  Cheesy  Lisäks siinä näkyy just toi muovin haurastuminen, se olis normaalisti kiinni muovisella klipsulla mutta sitä ei saanut väännettyä irti katkaisematta sitä. Onneks tollaset menee paikalleen tukavasti myös ihan sillä että pistää pari ohutta kerrosta sähköteippiä siihen metalliosaan ja sit tyrkkää ton paikalleen, eli sitä muoviklipsua ei tarvitsis olla.

Ja miks ei vain laita normaaleja diskettiasemia näiden tilalle.. nokun länsimaiseen pc:hen menevät asemat iso osa ei osais lukea noiden koneiden levykkeitä oikein, ja mitkä osais vaatis kuitenkin ylimääräistä kikkailua, jo senkin takia että koska nämä on normaalia matalampia ja osassa koneita on kaksi päällekkäin, niin yhden korvaaminen onnistuis vielä, mut mites korvaat samaan tilaan kaksi..?


edit: Tosta lukupäänsiirtokoneistosta vielä sen verran että toi on todella mielenkiintoinen, en ole nähnyt tollasta nimittäin missään aiemmin, esim läppäreiden asemat tai usb väyläiset diskettiasematkin on enemmänkin miniatyyriversiolla kierretankokoneistosta, mut tollanen "kelluva" koneisto selittäis miten samalla valmistajalla on myös litteitä 5.25 tuuman lerppuasemiakin. En keksi oikein mitään muuta selitystä miten niistä olis saatu niin ohuita kuin että niiden lukupäät liikkuu vastaavanlaisella.


 
Back to top
« Last Edit: 14.05.2019 at 23:39:57 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #712 - 27.05.2019 at 04:55:49
 
Tossa pari päivää sitten päätin käydä Sony HB F1 XD:tä sen verran läpi että uusin kaikki kondensaattorit emolevylle, ja puhdistelin sitä Sonyn videoboardia johon oli pintaliitoskonkat vuotaneet, ja josta oli irronnut osia....


Tältähän se videoboardi näytti aikaisemmin. Sit myöhemmin löysin jopa sen kadonneen 100uF konkan muuntajan alta (ei mitään käsitystä miten se sinne oli joutunu) mutta ne muut kadonneet osat on ropisseet ties minne eikä niitä löytynyt....


Koska se videoboardi oli ottanut niin paljon vahinkoa olisi käytännössä ollut pakko ottaa entisen encoderin tarvitsemia komponentteja irti, puhdistaa, ja sit laittaa uusia tilalle, niin päätinkin tehdä sellasen Mirskumaisemman ratkaisun et otin ne kaikki irti ja päätin muuttaa tota kokonaan pikkuisen erilaiseks. Tolle oli kaksi syytä, ensinnäkin tahdon paremman s-videon myöhemmin, ja toiseks mieluummin yksinkertaistan tota tollasessa damagea ottaneena. Kuvassa siis videoboardi sen jälkeen kun olin poistanut osia, ennen uusia konkkia, pintoja raaputeltuna, ja kahdesti isopropyylialkoholilla puhdistettuna. Ihan kaikkia tinauksia en ala uusimaan vaan sen sijaan rapsuttelin pahimpia pois.

Mikäli osa ton komponenteista alkais oireilemaan ni mulla on pari muuta toteutustapaa tolle mielessä, joten sen sijaan että alan korjaamaan esim ton audiojuttuja, niin mieluummin teen ehjän ja pari juttua huomioivan korvaajan mikäli tulee tarvetta.

Ton jälkeen vain vedin toisen encoderin kiinni, muutin pikkuisen äänipuolta niin että tarvitsen myöhemmin tehdä pienen vahvistavan circuitryn perään, ja juotin vain tarvittavat osat kiinni. Toi kuva tarkalleen ottaen on sellainen minkä nappasin itseäni varten koska kasasin siihen vähän sandwich tyyliin juttuja niin pystyin tarkistamaan kuvasta miten johtimet menee tiettyjen kohtien alla. Toki toi muutos vaati sit muutamia muutoksia muuallekin emolevylle, ja koska alkuperäisessä encoder vahvistaa myös ääniä, niin jätin kohdan johon pystyn hijackkaamaan pienen audiovahvistuksen väliin.

Yksi kanssa mitä tein ni paransin pikkuisen ton maadotusta.


Ton siis tein pari päivää sitten mutta edelleen oli ongelma että kuva väpisi eikä meinannut pysyä mitenkään kasassa, käytännössä oli käyttökelvoton. Tänään sitten jatkoin ongelman selvittämistä ja huomasin että ensinnäkin slow moden valo ei toiminut täysin oikein. Mistä toi sit johtui niin vaikka olin puhdistanut sen liukupotentiometrin niin jouduin puhdistamaan sen vielä tarkemmin.

Varsinainen syncin ongelma sit johtuikin yksinkertaisesti siitä että tosta tietystä kohdasta oli tippunut yksi syncin vahvistava transistori kokonaan. Se kohta oli vähän sen näköinen et näytti enemmän et siinä pitäis olla vastus, ja löysin ton sillä et aloin erikseen etsimään et missä se transistori on jonka pitäis esivahvistaa syncciä, eikä sitä ollut missään.  Cheesy

Kattelin sit sellaisen speksit läpi ja aloin käymään läpi laatikoita et mikäs sellanen close enough normaali transistori mulla olis mitä voisin käyttää, ja koska sellainen joka olis oikeastaan upgrade ei haittaa ollenkaan, niin lyhensin sit tavallisesta 2SA 3906 transistorista jalat, taitoin niitä vähän sopivasti ja juotin sen puuttavan pintaliitostransistorin tilalle. Käytännössä jos jotain olis ollu ni se olis selvinny ihan vain yhden vastuksen muutoksella, mut eipä tarvinnu tehdä sit sitäkään.

Sit piti puhdistaa ja kunnostaa vielä diskettiasema mut siitä ei sen enempää, aika tavallinen 720KB korppuasema....


Samalla päätin että nyt kun muistan tän niin puhdistin myös moduuliportit, ja tollainen määrä sieltä kankaaseen tarttuikin. Toi on erittäin suositeltavaa, vaikka MSX:issä on aika vahvat ja isot liittimet ni kyllä niissäkin se likaisuus aiheuttaa ongelmia, sen lisäks se kaikki lika tarttuu sit moduuleihin ja jos on puhdistetut moduulit ni tolla saa ne vaan likaiseks....


Aiemmin olinkin jo purkanu, puhdistanu, ja kasannu näppäimistön ja kuoret oli olleet pesussa yms, joten kone sit kasattuna olikin tän näköinen. Tässä vaiheessa siis tarkoituksenani oli saada toi sellaseen pisteeseen sekä sisäisesti että ulkoisesti, että siitä on hyvä sit jatkaa parin muun jutun tekemistä siihen, mutta koska mulla on liian monta muuta asiaa työn alla eikä nyt osia siihen mitä aion tehdä lisää, niin toi menee vähäks aikaa odottamaan lasiovien taakse....


Mut sitä ennen vietämme vähän joulua 1989 ja juomme kuumaa kaakaota Cheesy


Toi diskettiasema paljastui paremmaks kuin odotin, luulin että se olis hyvin hidas kuten osassa muita Sonyn koneita, mut eipä mitään päinvastoin kuin veikkasin niin tossa on ihan älyttömän nopea FDC ja toi asema myöskin, toi on nopein 1987 vuonna valmistettu asema tai mikään noista vanhemmantyylisistä mitä mulle on tullu tähän mennessä vastaan. Käytännössä lataa yhtä nopeasti kuin jokin modifioitu Samsung tai muu jossa lukupää liikkuu hirveellä vauhdilla.  

Ja ton moottori pitää aika äänekästä hurinaa ollessaan päällä. Voisin ehkä vaihtaa hiljasemman uudemman aseman joka olis modifioitu sopivaks, mut taidan kyllä pitää ton koska se vaan sopii tohon koneen vroom vroom ulkonäköön.edit: Niinjoo kaksi asiaa pitää mainita jos joku aikoo hankkia ja kunnostaa joko tämän Sonyn mallin tai jonkun tätä konetta seuraavista malleista.

Ensinnäkin se slow mode slideri toimii niin ääriasennossa se kytkee kaksi johtoa vaan toisiinsa jolloin speed controller ei ole slow modessa, jos sen jättää kytkemättä niin silloin on aina slow mode. Miksi tämä on hyödyllinen tietää ni koska speedcontrollerin ja muun siihen liittyvän circuitryn kunnon voi tarkistaa käynnistämällä kone ilman että slideri on kytketty kiinni.

Toisekseen tollaisen 5V low dropout tehoregulaattorilla on 22000uF 16V konkka, niitä ei ole enää olemassakaan eikä niitä saa uutena mistään, ainakaan sellaisilta valmistajilta joihin voisi luottaa että komponentti oikeasti olisi just sitä mitä speksit on paperilla. Joten sen kohdalla gamblasin vähän ja arvioin että syy sille miksi se on niin iso kapasiteetiltaan ei ole niinkään siinä että sen pitäisi ehdottomasti olla nimenomaan varauskyvyltään, vaan koska vanhemmanaikaisissa konkissa nopea varaus ja purku ei ole niin tehokasta, eli se on pikkuisen ylimitoitettu että se yksinkertaisesti toimis varmemmin esim tilanteissa joissa tapahtuu virrankulutuspiikkejä tms. Korvasin sellaisen modernilla 16000uF 16V Rubyconilla jollaisia saa vielä nykyäänkin, ja joka käytännössä tekee korvaajan hommansa tossa tapauksessa oikein hyvin. 

 
Back to top
« Last Edit: 27.05.2019 at 07:33:52 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #713 - 04.06.2019 at 02:48:22
 
PC-98 juttuihin lähdin vähän silleen että tavallaan tiesin mitä odottaa, mutta tavallaan asiat selvisi sitä tahtia kun niitä vaan tutki tarpeeksi. Mitään ohjeistusta tai kaavioitahan mulla siihen ollut, enemmänkin sellasia "huhupuhetasoisia" juttuja että tietyllä mallilla voi olla tuki tietynkokoisille kiintolevyille yms.

FM Townsin kohdalla tilanne oli aika sama, näin ton koneen sisukset vasta avatessani sitä ja siihenkään ei ollut kaavioita ja pari juttua mitä olin kuullut oli tosiaan huhupuhetasoisia. Pääasiassa tietyn mallin valintakin tapahtui eliminointitaktiikalla eli päättelemällä varmaks mitä missäkin ainakaan ei ole ja sit miettimällä mitä teen minkäkin vaihtoehdon kanssa jos sellainen tulee vastaan.

NECin koneiden kanssa kaikki on sujunut ihan heittämällä vaikka kyseessä on ollu myös monimutkaisimpia konemalleja mitä oikeastaan voi olla. Fujitsun kohdalla taas pakko sanoa että koneen yleiskunnon ja muutaman muun asian vuoksi tilanne oli välillä sellanen että "kunhan tää toimii.." sijaan ajatteli eteenpäin "jos tää toimii.." tavalla.


Koneen diskettiasemathan on siinä kunnossa että molemmat täytyy purkaa vielä kokonaan, ja CD aseman avausmekanismin osat kirjaimellisesti ropisi käteen kun aseman avasi, mutta sekään ei ole mikään iso ongelma ja olen jo suunnitellut mitä teen sille.

Se suurin vaikeus on ylivoimaisesti noi purkkaviritykset mitä Fujitsu on tehnyt koneen emolevyyn. Ensin epäilin että kyseessä olis yksinkertaisesti bugikorjaus, eli on paljastunut jokin ongelma, Fujitsu olis tarjonnut ilmaisen kunnostuksen, ja sit sama korjaus olisi tehty ennalta-ehkäisevästi kaikkiin. Mutta se miten monimutkaisia noi tehtaalla kolvatut johdot on, kertois enemmänkin siitä että Fujitsu on ollut liian luottavainen koneiden myyntiin, koneet eivät ole myyneet tarpeeksi, Fujitsulla on ollut vanhoja emolevyjä aivan liikaa, ja paineet että myös nopeampaa prossua pitäisi saada tuettua yms. Kannattaa huomioida että X68000 julkaistiin muutamia vuosia aiemmin joten sillä oli aikaa olla markkinoilla peruskokoonpanona pidempään, kun taas FM Towns julkaistiin juuri ikävään aikaan siinä mielessä että prosessoripäivitykset yms oli saatava sille lyhyemmän markkinoillaoloajan jälkeen.
...

Sen lisäks että emolevy oli törkeän likainen eikä vieläkään ihan täysin puhdas, joutui osan konkista laittamaan niin että leikkasi entisen aika alhaalta ja sit juotti uuden entisen jalan pätkiin hyvin nopeasti. Olin varautunut paperin kanssa että nappaan vuotavat nesteet siihen samalla, mutta noi konkat oli täysin kuivuneet, niistä ei irronnut elektrolyyttiä edes vaikka sellanen leikkasi paloiks. Tollasessa tilanteessa kondensaattoreiden vaihto siis on aivan ehdoton koska elektrolyyttikonkat vaan ei toimi jos niissä ei ole elektrolyyttiä ollenkaan....

Syy siihen miksi osa konkista piti juottaa entisten jalkoihin on tässä. Vaihdoin kyllä kaikki missä pääsee helposti tinakohtiin käsiksi, mutta näitä Fujitsun purkkaviritelmiä on paljon enemmän kuin luulis, ja osa on just tolleen liimattu kiinni vaihdettavien osien tinakohtien päälle. Toinen vaihtoehto olisi ollut alkaa repimään noita irti mutta siihen en halunnut lähteä. 

Ja joo siellä ne konkan tinakohdat tosiaan on jossain alla.....

Toi emolevy on siis lähes täynnä tämmöstä viritelmää ja ainoa alue jossa tota ei ole on videopuolella, siellä sentäs ei ole tarvinnut tehdä mitään korjauksia. Voi vaan kuvitella paljonko noiden suunnittelu ja tekeminen on maksanut jos on ollut kätevämpää pistää porukka kolvaamaan hirvee määrä käämintäjohtoa sen sijaan että olis tehnyt uusia emolevyjä.

Tää kone on ollut yksi hankalimpia puhdistaa ja huoltaa lähinnä kunnon ja noiden kaiken muun vaikeuttavan takia, tota emolevyä nimittäin on todella hankala välillä käsitellä. Mutta toisaalta tähän suhtautuu myös että jos tän saa käyttökuntoon ni sitten mennäänkin jo seuraavalla levelillä mitä entisöinteihin yms tulee. Jokin mikä tässä sentään on yksinkertainen ni paristo vaikka oli pullistunut aika reippaasti, on kuitenkin normaali kiinteä nappiparisto, eli korvaajan saa helposti eikä entisestä tarvitse huolehtia että se olis aiheuttanut mitään.


Ton jälkeen koneen sai kasattua puhtaisiin kuoriin muuten paitsi poweri, cd asema, ja diskettiasemat jäi vielä pois. Nämä käy sitten läpi yksi kerrallaan että lisään vaan aina toimivaa sit paikalleen alkaen powerista että voin kokeilla konetta muuten, ja sit varmaan diskettiasemien kautta cd asemaan.

Yksi kanssa mitä varmaan teen jossain vaiheessa on vaihtaa osa noista kiinteistä pintaliitoskonkista perus elektrolyyttiin. Nimittäin äänipuolen osalta en todellakaan jätä polymeeri tai niobiumkonkkia ääniin muutenkaan, niitä ei pitäis ikinä käyttää äänien yhteydessä. Saati ainakaan sitten jos ne on melkein 30 vuotta vanhat ja olleet sellasissa säilytysolosuhteissa kuin missä tää kone on ollut.


 
Back to top
« Last Edit: 04.06.2019 at 02:53:11 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #714 - 06.06.2019 at 04:41:34
 
Kävin pari konetta läpi että otan: A powerit ulos kaikista että voin listata osat ja ottaa niihin kerralla kaikkiin uudet, B: Ni-Cd akut pois kaikista koska tiesin että noissa on sellaset ja missä ne on.


Ekassa koneessa joku onkin jo ottanu akun aiemmin pois, mut päätellen siitä miltä alue näyttää ni pitää vetää parit johdotukset uusiks. Ei iso ongelma koska tilaa kuitenkin on yms.

Toinen kone olikin sit jännä, se ladattava akku on siinä sellasten peltikerrosten alla että siihen käsiks pääsy vaatii sekä poweri, että asemien että monen muun asian purkamisen ensin, joten hyvin epätodennäköistä et kukaan aiempi omistaja olis napannut sitä pois. ...


Kun lopulta pääsin akkuun käsiks ja naksasin sen pois niin alue sen alla näytti tältä. Tosta soundchipistä voi jo päätellä ettei ole kyseessä mikään parinkympin kone, eli tässä pahat akkuvuodot olis ollu aivan katastrofaalisia. Kuitenkin tämän Ni-Cd akku ei ole vuotanut lähes ollenkaan, eli aivan uskomaton gambling tuuri tän kanssa, en oo ikinä ennen nähny että tollanen olis käyttäytyny noin hyvin....

Tämmöinen siellä oli tollaselta firmalta, ja toi SEALED todellakin on hyvin SEALED.

I. LOVE. THIS. COMPANY. YEEEEEEEAAAH

Vieläköhän noi on olemassa, taidan ostaa hitto ladattavat akut jatkossa noilta.  CheesySamalla sitten kun laitoin tätä konetta kiinni(poislukien se poweri) odottamaan että alan operoimaan sitä myöhemmin, huomasin että toisessa oli jonkinverran pölyä joka lähtee ihan imurilla. Koska mulla oli sen toisen asemat siinä ihan nenän edessä ni ajattelin et vilkaisen niiden sisään samalla et olisko sielläkin imuroitavaa et samalla kunhan voi pitää meteliä, vois sit ottaa ne kanssa ennenkuin kasaa senkin koneen ilman poweria odottelemaan. Muutenkin vaikka tää tietty kone syö kaksi asemaa mielellään yhtä aikaa, ni mulla olis kyllä käyttöä myös yhdelle asemalle jossain toisaalla. Eli jos toinen olis korjauskelvoton niin voisin ottaa toisen muuhun käyttöön, ja korvata tähän esim 3.5 tuuman diskettiasemat tilalle. ...

Avattuani aseman paljastui että se oli aika tavanomainen Teacin lerppuasema, käytännössä muistan suunnilleen ulkoa mitä konkkia tämmöiset syö ja miten tarkalleen puhdistan ja puran yms tämmöisen toimintakuntoon.

Mut sitten vähän ihmettelin tota kuumaliimaa, aluksi sitä oli enemmänkin, mutta kuvanoton hetkellä olin jo vähän poistanut sitä. Koska olen miettinyt Teacin asemiin eräänlaista toisen tukivarren lisäämistä aiemminkin niin tajusin heti mitä tossa on ollut ja mitä sillä on haettu. Tällä kertaa vain syy sille on erilainen. Oma ideani oli siis korjata Commodore 128D:n Teacin asemien tukivarren heikentyvä metalli kahdelle puolelle sijoitettavalla lukupäätä asennossa tukevalla muovilla. Mutta tämän kohdalla ilmeisesti on yritetty jotain, noh hiukan rujompaa ratkaisua, mutta tässä asemassa ei ole sellaista metallilevyn palaa välissä joka oireilis, joten miksi sitten joku on joskus pitänyt tässä jotain omaa viritelmäänsä?...

Jos mekanismin laittaa sormilla alas ja ottaa kuvan sellasesta välistä mistä vain saa niin paljastuukin miten ylempi lukupää jää vähän liian ylös. Mutta se mikä ton aiheuttaa ei tosiaan ole sama kuin C128D asemissa vaan tässä on keskellä lukupään vartta pitkä jousi joka painaa sitä alaspäin, mutta se on vääntynyt tässä kyseisessä asemassa.

Se mikä tässä vaan jäi ihmetyttämään ni onkohan tää nyt jotain että luettu vain jostain et tämä on hyvä korjaus ja sit päätetty edetä sillä, miettimättä sen kummimmin mistä ongelma johtuu, sillä sen pikkuisen väärään asentoon vääntyneen jousen vois tässä tapauksessa vääntää pihdeillä siihen asentoon missä se on ollut uutena. Huomattavasti helpompi ratkaisu plus jousi myös painaa lukupäätä alaspäin tasaisesti molemmilta puolilta.

Miksi ylipäätään mietin että jossain foorumilla olis annettu jokin ohje ja joku olis noudattanu sitä sen kummemmin ongelman aiheuttajaa tarkastamatta, niin mitä olen selaillut vanhoja japanilaisia foorumeita niin ei se meininki oikein eroa siitä mitä muuallakin on. Monet haluaa kuitenkin sellasia valmiita ratkaisuja, mutta lopulta paljon kehittävämpää olisi suoran ratkaisun kopioimisen sijaan päätellä mistä ongelma aiheutuu, ja miten muokata jotain lähes samanlaisen ongelman ratkaisua sopimaan ratkaisuksi siihen ongelmaan mikä itsellä on.
 
Back to top
« Last Edit: 06.06.2019 at 06:51:49 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #715 - 16.06.2019 at 09:55:19
 
Pari poweria loppuun, paria poweria eteenpäin, yks sub board muuten loppuun paitsi 4 kappaletta 1uF konkkia puuttuu koska ne loppuivat ja kaikkee sekalaista pientä.

Toi sub board oli vähän hankalampi, siinä on tehtaalla käämintäjohdolla vedettyjä hyppäyksiä jotka on taas vaihteeks liimattu konkkien juotoskohtien päälle. (yllättäen taas Fujitsu) eli tällä kertaa tein vaan kylmästi niin että revin osan irti, puhdistin liimat, ja vedin uudet johdot mut kulkemaan vähän eri kohdistä kuin miten ne oli Fujitsun toimesta laitettu.

Tiesin kyllä ettei mulla ole kaikkia konkkia tohon, mutta toi oli koneesta ulkona odottamassa, ja päätin että koska ei ole hirveästi enää jäljellä ni käyttelen laatikosta mitä mihinkin menee ja sit vaan otan loppuihin kerralla mitä puuttuu.... ...tosin yhtä konetta en ole edes alottanut vielä mut se on noista kaikkein vähiten kiireellisempiä, plus se on sen verran vanhempi että sen kohdalla työläintä on sen purkaminen, kaikki kunnostukset muuten on siihen hyvin nopeita tehdä.

Mut tässä vaiheessa alkaa olemaan aika loppusuoralla, ja kohta siinä pisteessä että on kunnostanut about jokaista vähänkään merkittävämpää Japanilaista tietokonetta, ellei sitten tehnyt totaalikunnostuksen, ja muutamaa vaille kaikki ilman kaavioita, ohjeistuksia, mitään. Pari kertaa on kyllä pitänyt miettiä että missä vaiheessa oikein tollasta hommaa menee, ja miten paljon on kehittynyt eteenpäin jostain varhaisemmasta.
 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Wiizeli
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
NES-Retro Beersider
******


Posts: 16543

Vantaa - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #716 - 26.06.2019 at 17:26:59
 
Meillä on täällä landella vanhat JVC:n videot, mitkä aikanaan naapureilta saatu.
Vuosien saatossa silloin tällöin aina täällä mökillä leffoja katsonut. Välillä on ollut äänessä/kuvassa pieniä häiriöitä, mutta jotenkin aina sitten itsestään korjaantunut.

Nyt sitten tässä loman aikana sen kolme tai neljä leffaa katsonut ongelmitta. Sitten tossa viime viikolla, kun yritin leffaa katsoa, niin häiriöitä alkoi tulemaan taas. Kuva ja ääni siis lähtevät ”rullaamaan” säännöllisessä rytmissä.
Kokeilin eilen varmuuden vuoksi toisellakin leffalla, mutta sama juttu.
Tänään aamusta sitten avasin videot ja katsoin näkyykö mitään.

Pumpulipuikolla putsasin isoimmat pölyt pois ja samalla vähän sormella liikuttelin osia, että kaikki toimii jne.
Aikani ihmeteltyä pistin vehkeen takaisin kasaan.
Äsken sitten suoritin testin, että toimiiko paremmin.
Jotain taisin onnistua rikkomaan sillä kasetti on nyt sellaisessa välitilassa jumissa. Se on siis sisällä ja osittain laskeutunut sinne asemiinsa, mutta ei loppuun asti.
Ja siinä se nyt on. Ei mene perille eikä myöskään tule enää uloskaan.

Täytyy huomenna sitten avata masiina taas ja ottaa kasetti ainakin ulos sieltä.

Jossain vaiheessa hommailla sitten vaikka kirpparilta ”uudet” tilalle. Ois mulla himassakin yhdet, mutta pidän ne mieluummin kuitenkin himassa, jos vaikka jostain syystä johonkin tarttis.  Roll Eyes
 
Back to top
 
Achievements: 14
BeersiderPlayStation Network Level 15+24h MarathonAchievement ArtistHC Movie CollectorSocial AdventurerNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroKeyboard VeteranTypical Apple UserBeer Mario Kart TournamentNES-Retro FailboatInsiderDonated to AVGN
Wiiseli Wiizeli Wiizeli Wiizelih M_Manninen Weazel   IP Logged   Safari 12.1.1  iOS 12.3.1
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #717 - 27.06.2019 at 03:28:17
 
Wiizeli wrote on 26.06.2019 at 17:26:59:
Pumpulipuikolla putsasin isoimmat pölyt pois ja samalla vähän sormella liikuttelin osia, että kaikki toimii jne.
Aikani ihmeteltyä pistin vehkeen takaisin kasaan.
Äsken sitten suoritin testin, että toimiiko paremmin.
Jotain taisin onnistua rikkomaan sillä kasetti on nyt sellaisessa välitilassa jumissa. Se on siis sisällä ja osittain laskeutunut sinne asemiinsa, mutta ei loppuun asti.
Ja siinä se nyt on. Ei mene perille eikä myöskään tule enää uloskaan.

Täytyy huomenna sitten avata masiina taas ja ottaa kasetti ainakin ulos sieltä.

Jossain vaiheessa hommailla sitten vaikka kirpparilta ”uudet” tilalle. Ois mulla himassakin yhdet, mutta pidän ne mieluummin kuitenkin himassa, jos vaikka jostain syystä johonkin tarttis.  Roll Eyes


Toi on yks niitä isoimpia kysymysmerkkejä näitä ns kuluttajanauhurilaitteita huoltaessa. Eli siellä on monenlaista pientä mekaanista rakennelmaa jotka sitten liikkuvat, siirtävät milloin mitäkin, nostavat tai laskevat asioita, siirtävät tai kääntävät toisiaan. Mutta monesti ne on valmistettu sitä silmälläpitäen että miten pitkään perus videonauhuri about kestää ihan tavallisessa peruskäytössä ihan ns tavallisella henkilöllä. Tämän seurauksena siellä ei sit välttämättä ole ne mekaaniset osat ihan niin justiinsa, vaan saattaa olla esim kombinaatioita että jokin osa on metallinen, heti seuraava muovinen, siitä sit heti seuraava metallinen yms.

Sitten jos ne metalliosat ei ole kovin viimeisteltyjä, ja muoviosatkin saattaa olla erilaisia muoviseoksia sikin sokin, niin ne käytössä hankautuu ja kuluu tai eivät hankaudu ja kulu, yleensä hyvin epätasaisesti ja joskus on todella vaikea arvioida onko jokin juuri tietty kohta tietystä muoviosasta kulunut liikaa vai ei.

Siellä on yleensä kuluvissa kohdissa rasvaa, mutta loppua kohden sitä ei ole välttämättä laitettu ihan justiinsa kohdalleen, ja sen lisäks se alkaa keräämään itseensä pölyä ja myös sitä kulunutta tomua muista osista. Eli pääpaino on ollut "kunhan se toimii just nyt" ja sitten se on päästetty liikkeelle, ja sen jälkeen osat sitten aina vaan kuluvat lisää ja lisää.

Tollasille saa lisäaikaa sillä että puhdistelee entiset rasvat hankaavista kohdista ja sit laittaa uutta, mutta sitä rasvaa tarvitsee yhteen nauhuriinkin aika älyttömästi, ja sitten se ei ole koskaan ihan varmaa koska toki etukäteen ei voi tietää onko jokin tietty kohta just tietystä muoviosasta kulunut jo pikkuisen liikaa.


Eli se iso kysymysmerkki on siis että alkaako näkemään sitä kaikkea vaivaa puhdisteluun ja uudelleenrasvaukseen jos kyseessä on kuitenkin laite joka on ikäänkuin tehtykin hajoamaan sitä kautta että miten herkästi kuluvia muoveja on valittu osien materiaaliksi yms. 

edit: Toi sama toki pätee myös esim edullisten DVD soittimien kuluviin osiin, avautuvat kelkat yms on monesti samanlaisia muovilaatuja kuin VHS nauhureiden osat, ja niissäkin monesti rasva on "kunhan jotenkin" tyylisesti laitettua.

Sit oman lisänsä tuo vielä se että monesti sitä ei saa ihan suoraan just sopivaa määrää sopiviin paikkoihin, eli joutuu rasvojen uusimisen jälkeen kasaamaan laitteen, käyttämään sitä mekanismia tarpeeksi monta kertaa, ja sitten avaamaan uudestaan ja takistamaan että rasva on levittynyt oikeisiin paikkoihin, juuri sopivat määrät yms ja lisäämään tai ottamaan vähän liikoja pois tarvittaessa.

Ja sitten jossain vaiheessa muistaa että kyseessä oli vitosen nauhuri...

 
Back to top
« Last Edit: 27.06.2019 at 03:36:05 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Wiizeli
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
NES-Retro Beersider
******


Posts: 16543

Vantaa - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #718 - 27.06.2019 at 06:25:01
 
^^ (Mirskun viesti edelliseltä sivulta)

Joo, siel tosiaan koneisto aika sekalaista kamaa.
On metallia ja muovia sekä ohutta kumilenkkiä.
Ja kaikki todella heppoisen oloisia ja sellaisia, että katsookin väärällä silmällä niin hajoaa.

Rasvan jämiä oli vielä nähtävissä muutamassa rattaassa, mutta ei kyllä mitenkään isosti.

Ja en tosiaan vaivaa ala noiden takia näkemään.
Jossain vaiheessa ne vitosen videot joltain kirpparilta matkaan sitten.
 
Back to top
« Last Edit: 27.06.2019 at 06:25:42 by Wiizeli »  
Achievements: 14
BeersiderPlayStation Network Level 15+24h MarathonAchievement ArtistHC Movie CollectorSocial AdventurerNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroKeyboard VeteranTypical Apple UserBeer Mario Kart TournamentNES-Retro FailboatInsiderDonated to AVGN
Wiiseli Wiizeli Wiizeli Wiizelih M_Manninen Weazel   IP Logged   Safari 12.1.1  iOS 12.3.1
Wiizeli
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
NES-Retro Beersider
******


Posts: 16543

Vantaa - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #719 - 27.06.2019 at 07:51:08
 
Tollainen pieni jousi tuolta on irti.
Ei mitään hajua mistä se on irronnut, eikä ihan heti vain silmällä katsoen edes näy sopivaa kohtaa.
No ainakin kasetti lähti pois.
 
Back to top
 
Achievements: 14
BeersiderPlayStation Network Level 15+24h MarathonAchievement ArtistHC Movie CollectorSocial AdventurerNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroKeyboard VeteranTypical Apple UserBeer Mario Kart TournamentNES-Retro FailboatInsiderDonated to AVGN
Wiiseli Wiizeli Wiizeli Wiizelih M_Manninen Weazel   IP Logged   Safari 12.1.1  iOS 12.3.1
Pages: 1 ... 46 47 48 49 50 ... 59
Send Topic