Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Pages: 1 ... 47 48 49 50 51 ... 53
Send Topic
Mitä säädit viimeksi? (Read 224821 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #720 - 14.07.2019 at 06:12:35
 
Siirsin tornimallin Townsia huollettavien listalla eteenpäin kun olikin paljon siistikuntoisempi kuin mitä odotin, ja nyt sain senkin joten kuten loppusuoraa lähemmäs.

Poweri: Putsattu täydessä kunnossa ja recapped
Sub boardi: sama
Emolevy: sama
toinen emolevy (kyllä tossa on sellanenkin): sama
diskettiasemat: sama

Huipputarkka ja tieteellinen kuvanmukainen testausspotti ja testiä lähteekö edes päälle ja jännitteiden tsekkaus testpointeista yms muuta tollasta. Toihan siis tuli sellasena ettei se välttis edes käynnisty (enkä yhtään ihmettele kun powerissa oli sisuksiaan lirutelleita konkkia)

Lähtee päälle, vaikuttais toimivan siltä osin mitä nyt voikaan testiä, ja jää jumittamaan "tsekataan levyä" kohtaan, harmi vaan ettei sieltä suunnalta tule mitään ilmoitusta koneelle koska ei ole kiinni koko asema kun se on paloina toisessa paikkaa.
Ja tietysti hävitin Fujitsun valmistamat muistikammat mitkä pistin pari päivää sitten syrjään "oujee näähän on just tähän oikein sopivat"

Jos tässä vaiheessa ei toimis kaikki muu tähän asti niin ton kunnostus loppuis tähän ja pistäisin ton syrjään ja siirtyisin toiseen, mutta koska toimii tähän asti niin seuraavaks vielä asema loppuu ja sitten time to fly.


edit: No ei ihan vielä kuitenkaan, asemassa oli entiset rasvat niin kovettuneita että ne oli kirjaimellisesti ihan kuin olis savea poistanut. Jos tossa koneessa ei olis ollu virtajohto katkastu ni tota testaava olis kokeillu tota, ja hajottanu satavarmasti rataksiston samalla. Oli nimittäin niin kovaa se tahna. Tollasissa tilanteissa täytyy vain purkaa se koneisto aivan täysin ja puhdistaa aivan kaikki entinen tahna ennenkuin voi harkitakaan uuden laittamista. Ehdoton varoitus noiden tollasten suhteen, älkää ikinä kokeilko mitää vanhoja CD asemia suoraan tultua että lähteekö toimimaan jotenkin, jos rasvat on äärimmäisen kovettuneet ni laseria siirtävältä moottorilta tulevalta rataksistolta aivan varmasti murtuu yksittäisiä rataksia.

Sitten kun testasin ni paljastui että asema tartteekin vielä vähän lisäkalibrointeja, hämysti se mikä tossa feilaa on ihan eri asia kuin mikä tollasissa yleensä feilaa, ja mistä epäilen että tarttee lisäkalibrointeja ni toi ei käyttäydy miten viallinen laseri tekis vaan päinvastoin juuri niin miten pikkusen väärällä kalibroinnilla oleva käyttäytyis. Toi nimittäin ei ole sellanen automaattinen 90-luvun viritys vaan mallia 80-luvun asema, eli kaikki mahdollinen pitää säätää potikoilla manuaalisesti. Mikä sen kalibroinnin on vetänyt pieleen ni 80-luvun bipolar konkkien sijaan laitoin osan saksalaisilla PET konkilla koska yksinkertasesti sopivilla arvoilla olevia bipolareita ei enää saa.

Mut koska kalibrointi vaatii aseman käyttämistä paloissa niin jätän sen vähän myöhemmäks koska siinä saattaa mennä tollasilla 80-luvun asemilla aika monta tuntia kunnes kaikki levyt toimii täysin mitä sille syöttää. Muutenkin on vielä pari kikkakolmosta hihassa ton suhteen.

Diskettiasemia toki tuli testattua kanssa, kiitos PC-9821:n ei ollu ku kirjottaa vaan sillä Townsille sopivia kokeeks.
edit2: Sen verran täytyy sanoa muuten tollaisen koneen äänistä että myöhemmissä malleissa on FM sirunkin luona polymeerikonkat. Mitä toi aiheuttaa niiden ikääntyessä niin sen että äänet tulevat madaltumaan huomattavasti ja matalat korostuu todella paljon. Toi on jotain sellaista mitä pitää myöhemmin vielä tsekata läpi toisesta mallista että mitä sille keksisi ja mitä polymeerejä vielä vaihtaa normaaleiksi elektrolyyteiksi, mutta ainakin ekassa tornimallissa on vielä normaalit konkat äänissä, siis 100% käytetty ainoastaan elektrolyyttejä.

Vaikka ne olisivatkin elektrolyyttikonkat ja vaikka ne vaihtaisi niin siltikin tässä on jotain omituista filtteriä, kokeilin nimittäin sellaista mikä käyttää FM sirua pääasiassa, ja noh Megadriven kanssa samalta sirulta toki odottais aikalailla Megadriven kanssa samankaltaista ääntä koska uusitut konkat on samanlaiset kuin uusituilla olevissa megadriveissa.. Mutta äänet ei ole aivan samanlaiset, tässä ne ovat selvästi epäpuhtaammat ja niissä on matalan kanssa sellainen ikäänkuin "kaikuvan hallin efekti" mukana. Sisäiselle kaiuttimelle tollainen ei tietenkään haittaa, mutta toi efekti siis on selvästi kuultavissa kuulokkeista.

FM puolella ei ole tietenkään niin paljon väliä näiden kanssa kuin Megadriven tapauksessa jossa ne on koneen pääasialliset äänet, kun taas tässä se cd puoli olisi ensisijainen saada kuulostamaan kunnolliselta, mutta onpahan vain jännä havainto että vaikka siru olisi sama (tässä YM2612, myöhemmissä CMOS variantti) niin se on saatu circuitry tietyllä tavalla suunnittelemalla kuulostamaan todella erilaiselta kuin laitteessa jossa se kyseinen siru ja sen soundi on varmasti kaikista tutuin.edit3: Yksi jännä piirre varhaisissa Townseissa on kanssa card slot. Jos kattelet internetistä ylipäätään että mihin tarkoitukseen se on, ni varmasti törmää sellaiseen että se olis tarkoitettu Martyjen muistikortille tai jotain, joka sitten on johonkin tarkoitukseen. En omista Martya joten en tiedä tosta mutta toi card slot on kuitenkin paljon vanhempi kuin mitkään Martyt eli mihin tarkoitukseen se sit oikeastaan on ollut ?

Jos hypätään ajassa muutama vuosi taaksepäin niin X68000 koneita ei tarkoitettu ainoastaan siihen käyttöön mihin ne pääasiassa myytiin, vaan niissä on myös paikat ylimääräisille firmwaresiruille ja jumpperi jolla voidaan asettaa kone käynnistymään Sharpin ohjelmiston sijaan niiltä. Eli jos meillä on vaikkapa yritys X joka tarvitsee tietyn laitteiston mutta itse kehittämällään ohjelmistolla, niin sen voi napata eprommeille, ne koneeseen, ja valita jumpperilla että kone lataakin ne käynnistyksessä.

FM Townseissa on toi sama periaate mutta eri tavalla toteutettuna, niissä on card slot johon voidaan laittaa srammia sisältävä kortti joka siis on samantyylinen kuin mikä vaan haihtuvaa muistia sisältävä PCMCIA tms kortti. Eli koneessa on hyvin isolla kapasiteetilla oleva paristopaketti joka antaa tarvittaessa 5 volttia silloin kun virrat ei ole päällä. Koska Fujitsu on myynyt koneitaan myös juuri tiettyyn erikoiskäyttöön, tai vaikkapa teollisuuskoneiksi, niin myös FM Townseissa (ainakin ekassa) on mahdollisuus käynnistää ohjelmisto paristoilla varmistetulta sram cardilta.

Veikkaisin että homma on toiminut niin että ensin on valittuna sisäinen ohjelmisto, sen jälkeen käynnistetään minimaalinen käyttis disketiltä, ja sen perään softa joka vain kirjoittaa halutun käyttöjärjestelmän cardilla oleville sram siruille. Tämän jälkeen vain vaihdetaan emolevyllä oleva jumpperi (joka on mun koneessa virheellisesti merkitty väärinpäin, eli ROM onkin CARD ja CARD onkin ROM) jonka jälkeen kone ei tarvitse diskettiä tai cd levyä vaan haluttu ohjelmisto käynnistyy cardilta, niin kauan kuin paristopaketti varmistaa että data säilyy siellä.  Toinen hyvin järkeä syy miksi tämän kaltainen juttu on tehty koneeseen voi olla ihan siinäkin että ensimmäinen versio sisäisestä ohjelmistosta ei ole välttämättä se lopullinen. Helmikuussa 1989 myydyille koneille onkin sitä kautta saanut helpomman päivitysmahdollisuuden, eli sen sijaan että vaihdettais kaikki emolevyllä olevat maskrom sirut, voidaankin sopiva firmisversio kirjoittaa cardille, ja valita että cardilta latautuu joka käynnistyksessä se uudempi versio.

Eli sekä Sharp että Fujitsu teki koneensa sellaiseksi että niitä voidaan tarvittaessa myös sovittaa vähän erikoisempaan käyttötarkoitukseen mikä poikkeaa siitä pääasiallisesta käyttötarkoituksesta mihin koneita myytiin.

 
Back to top
« Last Edit: 15.07.2019 at 03:54:43 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #721 - 19.07.2019 at 00:14:58
 
Silloin kun rahatilanne ei salli komponenttihankintoja niin aina voi tutkia etukäteen mitä mihinkin tarvitsee tehdä seuraavaks ja listailla valmiiksi osia mitä jatkossa tulee tarvitsemaan.

Näistä ei ole pahemmin internetseissä kuvia ja porukka vaikuttais käyttelevän näitä yleensä "ota, laita koneeseen, käytä" mutta näissä odottaa aikamoinen aikapommi.

Eli PC-FX GA tutkailun alla.

Toihan koostuu kahdesta piirilevystä täynnä komponentteja joista alempi on oikeinpäin ja ylempi on osat ylösalaisin ton isomman päällä. Tollasista ei pahemmin ole kuvia mutta itse konsoleita purkaneena pystyi jo etukäteenkin arvioimaan mitä ja millaiset sieltä löytyy, ja konkkia kaikkineensa löytyy noin 40-45 kappaletta.

Alempi boardi on aika yksinkertainen, tilaa on paljon ja noi on hyvin peruskonkkia, mutta ylemmän kanssa saattaa mennä vähän tetriksen pelaamiseks.

Tämä on siis uusi ja käyttämätön minkä johdosta noi tinaukset on tällä hetkellä tossa kunnossa missä ne on. Mutta koska noi on täsmälleen samoja konkkia kuin konsoleissakin niin vähän aikaa käytössä ollessa vuodot ei ole kuin katastrofi joka odottaa tapahtumistaan.

Eli osien listaus jo tässä vaiheessa, vähän tutkimista miten ja minkä kokoiset uudet sopii tilalle hyvin, ja noiden poisto just nyt kun ne eivät ole vielä aiheuttaneet vaurioita, eikä vasta sitten kunhan ne alkaa aiheuttaa vaurioita. Koska noi on ylösalaisin niin irti ropisevia komponentteja tulee olemaan paljon kunhan vuotoja alkaa tulla.

Ensimmäinen kuva enemmän yleiskuva siitä sub boardista mistä ei pahemmin löydy kuvia mistään, ja toinen kuva tarkempi niistä komponenteista jotka on pahiten riskialttiit.

Noi pienet 10uF konkat ja reunassa olevat 220uF konkat ovat kaikkein pahimmat tässä. 100uF ja 47uF konkat todennäköisesti eivät ole vuotamassa ihan heti, mutta noi kympit on todella epävarmat, ja noi 220uF:t on aivan kamalia. Kuten kuvasta näkyy niin käyttämätön ei ole vuotanut koska niiden sisällä ei ole vielä päässyt vapautumaan vetyä joka murtaisi jotain, mutta noiden fyysisen koon vuoksi sitä elektrolyyttiä tulee kyllä ulos siinä vaiheessa kun se tapahtuu.

Noi tollaiset riippumatta onko ne niiden 220 vai 470 versioita ei ole ikinä vuotamattomia yksinkertaisesti missään missä niitä on käytetty, enkä usko että tämä olisi yhtään poikkaus. Esim kaikki äänikortitkin missä olen nähnyt noita samoja on aina tinaukset vihertävänä, ja tälläkin hetkellä ebayssa menee rarempia äänikortteja lähes tuhoutumispisteessä mitä kuitenkin myydään "hyvin se toimii" periaatteella.  Konsolin puolella taas just tossa paikkaa olevia vastaavia vaihtaessa joutui uudet laittamaan suoraan piirilevyllä meneviin johtimiin sen jälkeen kun niistä oli raaputtanut kuparia paljaaks, koska entiset solderpadit oli yksinkertaisesti vuotojen puhdistuksen jälkeenkin niin huonossa kunnossa. Eikä sitäkään konsolia ollut välttämättä hirveen montaa kertaa pelattu.

Tossa on vielä sekin ikävä että koska noi on ylösalaisin niin tietenkään kaikki vuodot mitä tulisi eivät vahingoittais vain tota piirilevyä, vaan myös alla olevaa, jossa muuten on pintaliitossiruja joissa on paljon jalkoja tiheässä.

edit: Koska tässä vaiheessa vaurioita ei ole yms, ja koska siellä on ehjät solderpadit niin voisin kerrankin tehdä sen verran epämirskumaisesti että korvata muut normaaleilla pintaliitoskonkilla ja mennä alumiinipolymeerikonkilla. Mutta mihin tulen kyllä laittamaan tavalliset ei pintaliitos elkot tetristyyliin on kaikki ääneen liittyvä. Alumiinipolymeerikonkat paskois liikaa ääntä kunhan aikaa on kulunut vähän joten siinä en kyllä anna tippaakaan periksi. Virtapuolella ne on hyvät mutta äänipuolelle ei ikinä sellaisia.

edit2: Ymmärrän kyllä jos joku ajattelisi tässä tilanteessa että "miks sitä ei vaan käytä ja sitten tee jotain kunhan ongelmia alkaa ilmetä?" Koska sitä miten nopeasti noi tulee käyttäytymään on mahdoton ennakoida, ainoa asia mistä voi olla varma on se että osa noista tulee vuotamaan, mutta miten nopeasti ja millainen vaikutus sillä on että ne on ensin 25 vuotta käyttämättöminä ja sitten niihin laitetaankin virrat, tai miten nopeasti se purkautuminen tapahtuu. Lisäksi en halua alkaa kyttäämään jotain että millon se mitäkin, ennaltaehkäisevän kunnostuksen idea nimenomaan on poistaa riskitekijät ettei niitä tarvitse valvoa.

Sen lisäksi noiden listailu ja vaihtaminen etukäteen ei ole todellakaan ylimääräistä turhaa työtä jos sitä vertaa siihen millaista ylimääräistä turhaa työtä niiden vaurioiden korjaaminen on myöhemmin.

 
Back to top
« Last Edit: 19.07.2019 at 01:07:54 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #722 - 19.07.2019 at 10:08:07
 
Ja sitten tapellaan länkkäriPC lerppuaseman kanssa ei-HD diskettien kirjottamisen kanssa. Asema ei tietenkään mene softalla käskytettynä 300rpm tilaan, joten joudutaan modifioimaan moottorin nopeus rautatasolla hitaammaks että vois kirjottaa lower density lerppuja. Sitten kun sen lopulta saa siihen 300rpm tilaan niin se flippaa joka kerta jos sillä kirjottaa 6 sektoria pidemmälle, eli käytännössä ei mene mitenkään muuhun kuin HD tilaan.

Helvetin länsimaiset paskakoneet ja niiden hyödyttömät paska-asemat.  Cheesy
 
Back to top
« Last Edit: 19.07.2019 at 10:08:34 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 3516

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #723 - 19.07.2019 at 11:00:40
 
Tuli tuosta konkkahommasta mieleen, kun itellä on ollu tapana kattoo aina kanssa, että missä on konkat vuotanu mitenkin paljon. Tuon Neo Geo AES kanssa ei ollu ykskään konkka vuotanu yhtään  Shocked En kyllä mitannut arvoja, että voihan olla, että olivat kuivuneet tai muuta paskaa. Tai sitten on käytetty jotain megalaadukkaita vermeitä sen kanssa.
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Firefox 67.0  Windows 7
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #724 - 19.07.2019 at 12:44:57
 
nassekova wrote on 19.07.2019 at 11:00:40:
Tuli tuosta konkkahommasta mieleen, kun itellä on ollu tapana kattoo aina kanssa, että missä on konkat vuotanu mitenkin paljon. Tuon Neo Geo AES kanssa ei ollu ykskään konkka vuotanu yhtään  Shocked En kyllä mitannut arvoja, että voihan olla, että olivat kuivuneet tai muuta paskaa. Tai sitten on käytetty jotain megalaadukkaita vermeitä sen kanssa.


Siis edelleenkin niiden muut ominaisuudet heikkenee ikääntyessä. Vaikkei olis vuotaneet ja varauskyky olis sama ni esimerkiks vastusarvo saattaa kasvaa, ja yks mitä oon huomannu vanhoissa laitteissa etenkin äänipuolella ni äänet alkaa mennä sellaseks puuroks. Se ei johdu mistään muusta kuin siitä että ne vanhat konkat alkaa blockkaamaan tiettyjä taajuuksia joita niiden pitäis kuitenkin päästää läpi, ja päästämään läpi liian helposti sellasia mitä pitäs osittain blockata yms. Toinen mitä tapahtuu ni nopea varaus-purku-varaus-purku ei toimi enää niin hyvin, mikä johtaa esim siihen että jos sulla on paljon siruja jotka välillä syö enemmän ja välillä ei, ni se konkka siellä toimii ikäänku se olis pienempi kapasiteetiltaan kuin mitä se pitäis olla.

Neo Geo muistuttaa ääniensä ja videopuolen osalta todella paljon Megadrivea, mitä vanhenevat konkat aiheuttaa sille ni on aikalailla samaa kuin mitä Megadrivelle käy kun siihen vetää kaikki uusiks. Varmaan oot huomannu että paras sana kuvaamaan ehkä olis että ne äänet on sellaset todella tuoreet sen jälkeen kun uusii, ikäänkuin sitä konsolin ikää ei olis kuultavissa äänissä tai nähtävissä siinä että kuva esim väpisis pikkusen tms.

Ihan siis lyhyesti äänestä ja kuvasta voi päätellä missä kunnossa ne on, ja koska ne ikääntyy kuitenkin samaa vauhtia jos ne saa olla kaukana kuumuvista osista ihan rauhassa, ni jos esim äänissä konkkien takia alkaa olemaan puuroa, niin voi olla varma että saman firman samanlaiset konkat jossain muuallakin toimii yhtä huonosti siinä vaiheessa. Toki laite saattaa vielä toimia, mut kuten oon todennut se toiminta ei ole on-off asteikko vaan pitkä skaala jossa toisessa päässä on uudenveroinen tai parempi ja toisessa päässä laite joka ei enää toimi mitenkään.

Tohon äänijuttuun vielä ni kun mulla oli se yks kiva äänikortti ni just sen takia laitoin normaalit konkat pintaliitoskonkkien tilalle, koska sillä pystyin valitsemaan sellaset että saan niillä siitä kortista kaikki kirkkaammat äänet varmasti kirkkaampina.


-------------------------------------


Kun alko vituttaa liikaa toi lerppujenkirjotushomma ja asemat jotka ei suostu yhteistyöhön ni aloin sit järjestelemään powerijutuista ynnä muista yli jääneitä konkkia boksiin, ja huomasin et hitto mullahan on yli jääneistä kaikki tarvittava ton suohirviö Townsinkin powerin recappaamiseks.

Toi poweri oli aivan hirveessä kunnossa, siellä oli sellanen liejukerros, itseasiassa kaikkialla oli emolevyä myöten (jonka recappasin ja puhdistelin aiemmin) ja kuoret piti pestä kahteen kertaan yms. Siis kaikinpuolin ihan kauheessa kunnossa kone ja etenkin se poweri oli vähän että uskaltaako sitä edes yrittää pistää kuntoon.

Mut sitten kuitenkin listasin osat, nappasin entiset konkat pois, pesin sen isopropyylialkoholilla ja hammasharjalla useampaankin kertaan, ja se sit oliki monta kertaa astiankuivauskaapissa vähän kyljellään kuivumassa näistä pesukerroista....


Nyt sitten samalla kun laitoin tohon konkat ni kattelin vähän läpi et ruuvasin osia irti jäähyistä mitä sain ja laitoin uudet piitahnat väliin, kiristin pihdeillä niiden ruuvit tiukaks mihin en saanu ruuvimeisseliä mahtumaan väliin, ja listasin kaikki osat siltä varalta et jotain kärähtää kunhan tesmin tota. Sellasesta liejun peitossa olevasta tähän kuntoon kuin kuvassa, ja pikkusen vielä vedin pumpulipuikoilla jokaisen osan päästä liat irti ja toiselta puolelta vedin uusiks kaikki tinaukset mitkä oli vähänkään huonommin vedetty tehtaalla.

Mulla on yks poweri tossa odottamassa, ja toivottavasti sen saa yhtä siistiin kuntoon kuin tämän, siinä on siis sellasta että suurin osa konkista normi alleen pikkusen liruttajat, mut sit yhdessä reunassa on pieniä sellasia joisson se syövyttävä elektrolyytti, saattaa olla et siihen rakennan sen osan reunasta kokonaan uusiks, mut toisaalta koska ne on pieniä konkkia siinä jotka vuotaneet ni saattaa saada kyllä puhtaaks, samanlaisia kuin tässä nää kympit yms.

Se liejukerros oli oikeesti sellanen ettei esim minkään merkintöjä pystyny lukemaan yms et en ihan harrasta varsinaisesti moneen kertaan pesuja näille mut tässä oli takana vähän sekin että tiedän miten porukka ei saa näitä kuntoon ja sit keksii korvaavia ratkasuja jotka ei ikinä ole ihan hyviä näissä koneissa, ni senkin takia piti vähän ottaa haasteena itellekin et saako tän kuntoon ja näin siistiks.

Niin joo ja toi päätransistori ei oo tässä mitenkään tehonkestolla pilattu et aika köykäinen ja sen huomaa kyllä, mutta toisaalta tän koneen virrankulutus on sellasta 60W sillon kun siellä on kaikki paikallaan ja muistit laitettu täyteen yms, ja sit siitä kasvaa 100W tienoille jos laittelee lisäkortteja sun muuta. Mä en ole tähän todellakaan latomassa lisäkortteja täyteen, joten arvioisin et maksimissaankin käytän tehoja vain noin puolet siitä mitä toi olis mitotettu kestämään, ja sekin siinä vaiheessa jos innostun laittamaan jotain kovoviritelmää tähän.

Ja jos joku ihmettelee et miks tossa releen luona (se oikeesti on rele) on tyhjät kohdat johdoille, ni tässä olis erillinen liitin jolla vois ottaa näytölle virrat, mutta ton piirilevy on ärsyttävä kaivaa kuoristaan ennenku sen johdot kolvaa irti, ja se liitin on muutenkin ärsyttävä keplotella irti, niin jätän sen laittamatta ihan tarkotuksella. Sen sijaan mitä saatan laittaan siihen kohdalle ni tappokytkimen millä voi naksauttaa virrat kokonaan päältä. Ilman sellasta tän koneen powerin 5V standby linja nimittäin on aina päällä ja nuuskii et pitääkö koko poweri käynnistää vai ei. Näissä vanhemmissa laitteissa mieluummin pidän kaiken tappokytkimen takana että saa 100% pois päältä yhdellä naks....


Sama homma ku toisessa oli ennenku asema oli kiinni että jumittaa tohon vaiheeseen et odottaa ilmottaako asema olevansa tyhjä, mutta muuten tässä vaiheessa oon jo varma että sekä emolevy että poweri toimii 100% varmasti. Sit seuraavaks jatkuis että diskettiasemat, ne jotka oli karseessa kunnossa, ja jotka puran aivan täysin ja pääsen kokeilee uusia ruosteenirrotustököttejäni niiden metalliosiin. Ja asema mulla onki jo puoliks valmiina, sekin on purettu ja muoviosat tiskattu yms ja puhdisteltu ja recapatty jo puoliks kun oon aina välillä sopivia ylijääjiä konkkia laittanu sen piirilevylle jos niitä on sattunu sopivia olemaan.

Mut ihan eka seuraava olis tuuletin, siis se on yhtä karmeessa kunnossa kuin emolevy ja poweriki oli mut haluun puhdistaa sen ihan vaan siks että voin vähän aikaa käyttää sillä tätä että voin mitata siitä väliltä ja arvioida silleen kädellä ilmavirrasta miten voimakkaasti ilmaa siirtävän tuulettimen tarttee. Oon siis satavarma et se on liian kova ääninen vaikka sen puhdistaiskin, mut en tiedä yhtään onko näissä miten voimakas ilmavirta tuulettimissa eli joutuu kuitenkin saamaan käytännön tuntuman siihen.

Tossa kuvassa toi on siis hetken ilman tuuletinta päällä auki ja ton powerihan on hyvin avonainen, ei ehdi ihan kärventää itteesä sen puolen minsan aikana mitä meni siihen et katoin että toimii ja mittasin emolevyn testipointeista nopeesti et voltit on ok eikä tarttee pyöritellä vitosen potikkaa tms.


edit: Ton jälkeen puhdistin tuulettimen ja nappasin uudet öljyt siihen. Jos olis ollu Sanyon tuuletin ni olisin odottanutkin että olis tossa kunnossa missä se on, mutta olikin Mitsubishin tuuletin, mitkä eivät yleensä ole enää ton ikäisenä sieltä hiljaisimmasta päästä.

Yllättävän hiljainen, mutta huomaa kyllä heti että ei tarttee kuin napata 9cm Zalman  Noctua (en käsitä miten vieläkin kirjoitan Zalman kun tarkoitan Noctua, ketkä tietää 2000 luvun Zalmanin ni ymmärtää hyvin varmasti miksi) sen tilalle ni saadaan pikkusen isompi ilmavirta paljon pienemmän äänen kera, eli saattaa olla että säilytän myöhemmin kyseisen tuulettimen vain testimistuulettimena.

Tuulettimia vaihtaessa tota ilmavirtaa ei kannata aliarvioida, etenkään jos virtalähde on todella ahdas kuten joissakin koneissa on. Pätevä sääntö on että uusi siirtää vähintään saman verran ellei pikkusen enemmän (ja samalla on todennäk paljon hiljaisempi) mut mun on pakko mainita X68000 koneet poikkeuksena. Jos jollain on oikeasti alkuperäinen huollettu poweri (mikä on niiden vauriot huomioiden epätodennäköistä) niin sellaseen tahtoo niin paljon ilmavirtaa kuin vaan mahdollista saada. Tarkoitan tällä sitä että jos vaikkapa Zalmanin 6cm tuuletin joka siirtää hyvin ilmaa pitää pikkuisen ääntä, niin missään nimessä sitä ei kannata hidastaa. Vaikka kuka sanois missä foorumeilla tai youtubessa että hyvin se toimii, se ei välttämättä ole mitannut osien lämpötiloja eikä ole tulossa korjaamaan sun konetta mikäli noudatat sen ohjeita.


 
Back to top
« Last Edit: 20.07.2019 at 03:37:56 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #725 - 20.07.2019 at 02:21:09
 
Kun nasse mainitsi noi konkat, niiden kunnot, yms ja sitten mä selitän aina siitä että miten tiettyjen kautta voi päätellä asioita muidenkin kunnosta, niin se saattaa kuulostaa vähän sellaselle et "miten hitossa se tapahtuu" mut se on oikeasti hyvin yksinkertainen juttu että useamman asian kautta voi päätellä muitakin asioita.


Annan esimerkkinä Sonyn CXA sirut koska niitä on monessa laitteessa, ne on itselle todella tuttuja, niitä on helppo käyttää esimerkkeinä, ja vaikka ne on vähän erilaisia niin samat perussäännöt pätee kaikkiin....


Tässä meillä on miten vastaava siru olisi Megadrivessa, ja sama vastaava siru löytyy myös Neo Geo AES:stä tai vaikkapa eurooppalaisista Master Systemeistä.

Vihreällä merkitty konkka on just sellainen mikä video outeissa on, komposiitissa yms, RGB linjoihin sit pitää laittaa vähintään tollaiset tai riippuen encoderista isommat, esim tässä ne olis 470uF jotka Segan konsoleissa eivät ole koneessa itsessään sisällä, vaan RGB johdoissa, mutta ne voi myös laittaa sisälle. Tollaset oli juuri niitä mitkä AES:ssä olis vakiona väärät.

Vaaleansininen on 10uF konkka jos katsotaan missä se on tässä kyseisessä encoderissa niin sillä on tekemistä Luman kanssa. Se on osa sitä circuitryä jolla vaikutetaan siihen miten valoisuus toimii tai toimiiko. Täysin samoja sitten on myös konsolin äänipuolella.

Punainen on encoderin maan ja vitosen välissä oleva mitä kutsuisin vain että se on sirun virtakonkka.


Eli miten voidaan päätellä konsolista jo pelkästä videosta tai äänistä että missä kunnossa konsolin konkat ovat. Jos toi 10uF konkka on huonossa kunnossa ja alkaa oireilemaan niin se vaikuttaa siihen miten konsolin videon valoisuudessa alkaa näkymään merkkejä siitä. (tai jos otettais pelkkä luma, vahvistettais sitä, niin saatettais törmätä siinä aaltoiluun)

Jos taas toi punaisella merkitty 100uF alkaa oireilemaan niin se voidaan nähdä sillä että encoderin antama kaikki alkaa mennä epävakaaksi. Noi encoderit toimii sillä tavalla että jos toi 5V ja maa väliin kytketty ei hoida hommaansa hyvin niin konsolin antama aivan kaikki alkaa väpisemään ja aaltoilemaan. Eli encoder ei pysty pitämään esim komposiittia sellaisena että se olis kokoajan ja joka hetkellä vakaa vaan siinä alkaa näkymään lineja sitä tahtia miten encoderin virransaanti heittää.
Noi on sellaisia osia joista on Sony ohjeistanut että niihin pitää laittaa mahdollisimman laadukkaat konkat, ne itsekin on tienneet mitä tapahtuu poikkeustilanteissa ja kertoneet miten ne tilanteet voi välttää. Myöhemmissä sitten on suositeltu myös tantaaleja, mutta se on ysäriä jolloin normaalit konkat ei olleet vielä niin lähellä sitä miten hyvin tantaalit toimii tossa hommassa.Nyt sitten se isompi kokonaiskuva. Jos encoderin valoisuus oireilee vähänkään siksi että 10uF konkka oireilee ikääntymisen takia, niin sama koskee kaikkia muitakin 10uF konkkia koko laitteessa. Eli jos näet valoisuudessa oireita tiedät että se 1 konkka on huonona, mutta samalla myös tiedät että kaikki 10uF konkat on huonona, sieltä samalta tehtaalta ja samalta valmistajaltahan ne lähes aina on.

Jos komposiitissa tai RGB:ssä näkyy aaltoiluja niin tiedät että se johtuu siitä että se 1kpl 100uF konkka on huonona, mutta samalla tiedät että ne muutkin 100uF konkat koneessa on samassa kunnossa, edelleenkin niitä samoja samalta valmistajalta, samalta tehtaalta, samalta ajaltahan ne on. Toki konkan kuntoon vaikuttaa sekin että miten kuumia komponentteja sen lähistöllä on yms, mutta jos katsotaan sellasta emolevyä missä tollaisen voi sulkea pois, niin aikalailla samoissa olosuhteissa ne kaikki on oleskelleet siellä ja aikalailla samassa kunnossa ne on siinä vaiheessa.


Tämän takia sellainen "yksi asia kerrallaan" tyylinen insinöröinti ei oikein toimi koska siellä on jo selvät merkit monesta ongelmasta ja tulevasta ongelmasta, mutta vain yhden korjaaminen jättäisi ne muut, jotka sit alkais näkymään omalla tavallaan jossain muualla.  Ja tämä oli vain yksi esimerkki yhdestä sirusta ja yhdestä tilanteesta mutta tällä tavalla voidaan päätellä konsolin/laitteen osien kunnosta.


Lisäksi fyysisesti todella pienet (normaalit elektrolyytti) konkat ikääntyy nopeammin koska niissä yksinkertaisesti on sitä elektrolyyttiä vähemmän. Eli jos 100uF konkat jotka on usein fyysisesti isompia, oireilee, niin voi olla aika varma että kaikki niitä heikommat lenkit on kanssa jo todella heikossa kunnossa siellä.

Lisäksi sellanen nyrkkisääntö, jos videossa tai äänessä on jotain aaltoilua, surinaa, kohinaa tms ja huono kaapeli yms tollaiset on poissuljettu, niin pakostihan se tulee aina sinne jostain. Encoderit päästää virtapuolelta heittelyä sekaan kaikkeen siihen mitä ne antaa ulos jos niiden oma virtapuoli ei ole enää kunnossa. Äänenvahvitussirut päästää surinaa ja kohinaa jos ne alkaa olee huonossa kunnossa tai jos niiden virtapuoli on huonossa kunnossa. Jos pelin äänessä pitäisi olla korkeampi soundi mutta se kuulostaa madaltuneelta niin jokin tai useampi konkkahan siellä välissä vaikuttaa siihen ettei ne kirkkaammat äänet pääse läpi oikein yms.

Virtalähdeissä yms toi sama pätee osittain mutta niissä on kans sit omat oikkunsa enkä lähde niistä sen kummemmin, mut siellä taas riippuen millanen se circuitry on, voi yhden osan hajoaminen aiheuttaa ketjureaktion joka hajottaa toisaalta muita.


 
Back to top
« Last Edit: 20.07.2019 at 02:51:21 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Empty
Offline
NES-Retro Novice
*

Köyhä ja kipeä

Posts: 232

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #726 - 04.08.2019 at 16:56:29
 
Master Systemiin 50/60 hz kytkin ja säädin Mega Drive ohjaimen start napin toimimaan myös pause-nappina Master Systemissä. Tietty piti vielä yhteen alkuperäiseen ohjaimeen lisätä pause-nappi, kun kaikkia pelejä ei voi Mega Driven ohjaimella pelata esim. Wonder Boy in Monster Land.
 
sms.png (996 KB | )
sms.png
Back to top
 
Achievements: 1
Item Acquired

...
  IP Logged   Chrome 75.0.3770.142  Windows 7
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #727 - 08.09.2019 at 01:26:15
 
Jos FM Townseihin heittää vaan random muistikampoja niin ne tunnistuvat vähän miten sattuu tai eivät lainkaan. Yksi omituisuus minkä huomasin yhdellä koneella oli saada kahdella 4 megasella kammalla tunnistumaan 6 megaa, ja jos lisäsi vielä 8 megan kamman niin luku pysyi edelleen samassa.

Noissa on näköjään silleen että ne ei yksinkertasesti osaa katsoa sitä mitä se määrä tarkalleen on, vaan siellä on tietyt lukemat per muistipaikka mitä se tajuaa, ja kaikki muu on about mahdotonta.

Joten koska FMT-1 sisältää valmiiksi megan muistia emolevyllä, ja tunnistaa ensimmäisessä muistipaikassa vain yhden megan kamman, ja kahdessa seuraavassa kykenee tunnistamaan 2, niin mietin vain että ei pitäis olla mitään syytä miksi se ei tunnistais niissä myöhemmissä myös megan kampoja.

Nyt sitten tulikin pieni ongelma että miten saada 1 tai 2 megan 72-pinnisiä simmejä....


Eli vähän aikaa 4 megasia ja koneessa ollutta 1 megaista pyöriteltyäni huomasin että sekä 1 että 4 megan kammoissa on simmin rivien valinnat täysin identtiset. Joten yksinkertaisesti muutetaan 4 megaisesta kammasta detect sellaiseks et kone luuleekin sen olevan 1 megan kampa ja käyttää sitä sellaisena. Koska maksimimäärä on kuitenkin vaan se 6 mitä julkasumalliin saa kiinni, niin ei hirveästi haittaa jos laitan siihen vain neljä.

Muutenkin tollaiset muistit missä on vain kaksi sirua on selkeesti vähävirtaisempaa sorttia kuin sellaiset missä olis vaikka 8 tai 16 sirua.

Mulla ei ole noita identtisiä 4 megan kampoja juuri nyt täällä enempää kuin kaksi, eli pitää vielä yksi modifioida myöhemmin lisää ja heittää se kiinni. Se miksi en laita koneessa ollutta 1 megan kampaa niin väärä nopeus, jos laitan sen hitaamman ensimmäiseks niin nämä seuraavat ei tunnistu oikein, mutta jos aloitan tollasella 1 megan paikasta, niin perässä tulevat samanlaiset kammat vaikuttais tunnistuvan.
...


Kaikista vaikein oli saada otettua kuva tosta, sillä toi luku välähtää vaan niin nopeasti ruudussa. Eli emolevyllä on 1 mega ja siihen 2 kpl "megasia"  perään.

Mitä nyt sit seuraavaks niin sitten vielä pari purkkaviritystä asemaan ja kone kasaan ja oliskin valmista.
...


Vasemmalla vanha kohteessa ollut kuva joka oli myyjän ottama, ja oikealla tilanne takaa nytten ja sama tilanne kaikkialla. (vois vielä jollain polish mönjällä vetää noi peitepellit, nyt ne on vaan hiottu useammalla eri vesihiomapaperilla nopeesti)

Eli raadosta toimivaksi jo nytten ja oikeastaan aseman kanssa säätäminen on enemmänkin hienosäätöä. Tolla on nimittäin jo pystynyt pelaamaan, mutta en vain pidä siitä miten levynpidike on toteutettu vakiona joten rakennan siihen vain vähän paremman ratkaisun.


edit: Ja tosiaan jos joku ihmettelis että miksi en modifioi niitä tokaan ja kolmanteen paikkaan tulevia muistikampoja 2 megaisiks suoraan koska kone tukisi kyllä sitä, niin jos en ihan väärin ymmärtänyt mitä tutkin noita, niin 2 megaisen saisi modifioitua luotettavasti vain 8 megaisesta kammasta. Jotka taas on käytössä muualla. Noi 4 megaiset sen sijaan on aika turhia 72 pinnisinä versioina, joten tolla saa ne johonkin käyttöön, plus toki se että mitä enemmän saan virrankulutusta alennettua samalla niin sitä viileämpi ja tyytyväisempi virtalähde koneessa.


edit2: BTW internetsien mukaan 72-pinniset simmit tulivat 1990 luvulla.. Tää konemalli on vuoden 1989 alusta ja 100% varmuudella valmistettu saman kuukauden alussa (helmikuun alku 1989) kuin oli koneen julkaisu (helmikuun loppu 1989). Saattaa olla jopa ensimmäinen tietokone joka syö tollaisia muistikampoja.


 
Back to top
« Last Edit: 08.09.2019 at 02:08:19 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #728 - 08.09.2019 at 07:35:03
 
Eikä pidikkeen kanssa mennytkään sitten pitkään..

Ennenkuin etsin ja tilaan mitään fancyn näköistä pidikettä levylle, piti ideaa testata vähän.

Ideana oli siis rakentaa useamman keskenään epäyhteensopivan moottorin osista ja sopivista palasista yksi kokonainen sellainen mitä ei saa mistään muuten kuin itse tekemällä, ja jonka kanssa ei tule vastaan ton normaalia ongelmaa levyn vastakappaleen tai epätasaisen pyörimisen yms kanssa.

Testikappaleessa levyä pyörittävä moottori on alkuperäinen, moottorissa pidikkeen alla oleva kiinnitysmetalli on ihan muualta, ja pidike on napattu rikkinäisestä pleikkarista. Koska levyn korkeus laserista ei olisi tolla sama kuin alkuperäisessä niin väliin piti sitten rakentaa korotukset kanssa.Testasin tota ennen kiinnittämistä.....


Ja se toimii, kuten myös toimii se naarmuinen Bubble Bobble joka tuli koneen mukana liimautuneena kiinni alkuperäiseen aseman levynpidikkeeseen.   Tongue...

Isoin ongelma olikin toi luukun muovimateriaali, siellä on alunperin muovia niin että levy asetetaan luukkua vasten väärin päin, ja painetaan luukku kiinni, levyä pyörittävä mekanismi sitten nappaa sen kiinni jos nappaa, mikä siis oli juurikin se suunnittelufiasko minkä takia ylipäätään aloin kehittelemään mitään muita ratkaisuja.

Normaalisti leikkaan muovin siististi pikkuhiljaa mattoveitsellä yms mutta ton kohdalla siitä ei tullut yhtään mitään, toi muovi on melkein kuin lasia yrittäis leikata ja niitä sirpaleita lentää joka paikkaan. Tota siis ei yksinkertaisesti voi leikata siististi, se menee sirpaleiks ja lentelee silmille. Lopullista pidikettä laittaessa pitää sitten siistiä ton reunoja jotenkin, sulattaa tai jotain.

Ja ei, tota ei todellakaan leikata luukun ollessa paikallaan, vaan luukku pitää ensin saada irti ja sen jälkeen takaisin, joka oli itseasiassa kaikkein aikaavievin vaihe. 

Eniveis toimii periaatteella: luukku auki, levy kiinni, luukku kiinni. Levy on aina suorassa. Kaikkihan tietää miten esim pleikkari pyörittää levyä jos konsolia pitää pystyssä? Sama juttu nyt ton kanssa ja samanlainen käyttää.


...

Se miten ylipäätään sain ton edes mitenkään mahdolliseks tosiaan vaati korotuksien tekemisen moottorin kiinnikkeen ja aseman kehikon välille, kuten myös sopivan pituisten ruuvien leikkaamisen sellasista jotka olis olleet liian pitkiä muuten.

Käytin toistaiseksi välissä korokemateriaalina tota kuvassa näkyvää kumitassumateriaalia... ei noita kumitassuja itsessään vaan tollaista mitä niiden välillä on.


Sitten se hauskin juttu, ton korkeus ei ollut sopiva.

Sopivan korkeuden sai vain sillä että ensin leikkeli kuusi korokepalaa joilla ei vielä saanut moottoria ja levynpidikettä tarpeeksi korkealle, vaan sen perään leikkasi jokaisen kuuden palan päälle toiset kuusi palaa, jotka piti sitä ennen viiltää mattoveitsellä tarkasti kahtia paksuussuunnassa.  Cheesy

Liikaa tarkoittaisi että cd levy olisi liian kaukana laserista, liian vähän tarkoittaisi että se naarmuttuisi laserin ympärillä olevaan muoviin, ja yksikin väärin leikattu tarkoittaisi että levy pyörisi epätasaisesti.

Miksi ei vain ostais valmista moottoria jossa olisi sopiva pidike? Koska täysin identtistä ei suoraan ole olemassakaan juuri sopivalla pidikkeellä.


edit:


...


Ja tosiaan ulkoisesti ei mitään eroa alkuperäiseen nähden. Levy tulee edelleen pystyssä eteen ja näkyy tosta ikkunasta, tai sellainen ero tietysti että nyt levy näkyy siitä paremmin.

Mirsku wrote on 06.06.2019 at 07:11:08:
Tätä ei tuu olemaan helppo saada toimintakuntoon, mut toisaalta ei myöskään vaikeampaa kuin mitä oon jo aiemmin tehnyt.


Puhuin paskaa, tää olikin helpompi ku luulin.edit2:

Just näin, just näin.. mietin että toi toinen Towns oli yllättävän helppo tapaus että mitähän tästä toisesta sitten tulee. Aseman itse asemaosat putsaamalla ja uusilla konkilla se nimittäin suostui lukemaan levyjä välillä. Tämä siis siitä huolimatta että käytännössä koko sen avausmekanismi on paloina ympäri keittiön sivupöytää.

Eli vedetään kelkka ulos, levy paikalleen, kelkka sisään, toimii.

Paitsi sillon kun se ei toimi.

Päätin sit et testaan vähän mitä toi olis mieltä jos laittaisin siihen 4+4+4 megaset kammat joilla tulis yhteensä 14 megaa koska koneessa on 2 megaa sisäisenä.

Samalla sit ihan läpällä kokeilin et jos se asema nyt vaikka haluais lukea sitä naarmusta Bubble Bobblea...

ja joo kaikki onki sit kiinni vain siitä että se kytkin jolla toi tunnistaa onko asema kiinni ei saa olla painettuna ihan pohjaan, vaan se pitääkin jättää noin puoli milliä.

Eli vaikuttais vähän siltä tän kanssa että ei tarttee kuin rakentaa koneistoa uusiks sen verran että se pystyy tyrkkäämään kelkkaa vähän ulos (samalla tavalla kuin kannettavien asemat) niin ton asema, joka oli se isoin ongelmakysymysmerkki näissä, oliskin sillä kunnossa. Joten jäljelle jäis lähinnä enää se diskettiasemien lukupäiden kohdalleen saaminen.


Osta hirveessä kunnossa olevia Townseja läpällä silleen että kyllä ne varmaan vuodessa saa toimintakuntoon -> saa ne toimintakuntoon tyyliin nopeammin kuin ne laitteet jotka piti mukamas saada nopeasti toimintakuntoon.   Cheesy

Mirsku wrote on 29.05.2019 at 03:45:36:
Tää oli vähän sellanen puoliks vitsijuttu


 
Back to top
« Last Edit: 08.09.2019 at 10:47:00 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #729 - 15.09.2019 at 12:22:24
 
Yksi asia mitä on tullut kateltua keväästä lähtien on ollut videokaappaimet, tai enemmänkin se on ollut niiden spekseille kiroilemista. Eli koska pääasiallisesti esim hdmi:tä syövät kaappaimet eivät siedä mitään resoja jotka ovat näiden ns standardien ulkopuolella, niin sellainenkin 10 vuotta sitten hyvin normaali resoluutio kuin 1280*800 ei ole välttämättä tuettuna. Tollainen olisi juuri tuplasti esim PC-98:n resoluutio jonka sais helposti OSSC:stä eteenpäin, mutta koska kaappaimet (järkihintaiset sellaiset) on mitä on niin yhtään minkäänlaisen hankinta olikin sit jäässä pitkään, ja sen sijaan keskityin itse laitteiston kunnostukseen.


Nyt sitten erääseen toiseen laitteeseen liittyen totesin discordissa jotain tän suuntaista  että "niin kauan kunhan jostain saa ulos 15KHz tilassa jotain, ja olipa ne syncit millaiset tahansa, niin analogisissa signaaleissa kun ei ole tätä että olis jumissa tiettyihin "standardeihin", niin on lopulta vain järjestelykysymys miten mistäkin saa mitäkin".

Tämmönen älytön idea oli suunnitelmissa, mutta ton heiton jälkeen ja täysikuumanioissa ja liiassa kahvissa oli sit pakko toteuttaakin se.


Eli koska erikoisempia koneita sellaisenaan tukevia kaappaimia ei joko ole tai ne maksavat järjettömiä summia, niin silloin pitää kehitellä jokin ratkaisu itse.

En ollut tästä ihan satavarma tuleeko tämä toimimaan yhtään mitenkään kun kone pukkaa 62hz ulos ja oli muitakin kysymysmerkkejä, mutta samapa toi oli kokeilla yhdistää useampaan muuhun laitteeseen väsätyistä jotain, jolla ehkä sais edes jotenkin käyttökelpoista kuvaa ulos, ja sit tehdä tarvittavaa hienosäätämistä kunhan ensin olis edes jotain. Tässä siis oli ongelmana esim sellainen et jos tietyt asiat syncissä on tarpeeks epätavallisia ni miten tietyt sirut reagoivat yms, mutta eipä tätä kait ole pahemmin kukaan raportoinu missään, joten piti sitten ottaa vain selvää.


Siinä vaiheessa kun olin saanu piirilevyn osineen kasaan niin tarvitsi purkaa konetta sen verran että otin pinnin 9 käyttöön niin ettei sinne menekään koneelta mitään, ja vedänkin vitosen suoraan sille pinnille. Miksi suoraan se sinne ni koska tää kokonaisuus mikä sinne videoliittimeen tulee vetää siitä jotain yli 200mA joten..   Cheesy

Ja ysipinni siksi että japanilaisissa koneissa on se tietty pinnitys mitä kun käyttää niin kaikki adapterit yms sopii sillon kaikkiin, eli niissä on omia erikoisuuksiaan joista osan voi jättää huomioimatta.

Paitsi tämä ysipinnin +5V jota oon käyttänyt jo vuosia X68000 koneissa, ja jonne vedin vitosen FM Townseissakin. Eli koska X68000 ei todellisuudessa käytä sitä mihinkään niin ajattelin että koska tarvitsen yhden pinnin josta ottaa virrat mikäli väliin tulee jokin siru tai muuta, niin käytän sitten sitä mikä oli turha normaalisti, mut nyt se sitten on vain jäänyt vähän silleen et oon ruvennu käyttää sitä kaikissa, koska mun kaikki adapterit on itse tehtyjä niin tietenkin niissä on huomioitu toi.
...

Mut niin, konetta lopuks osittain kasaan ja videoliittimeen kiinni se väsäämäni piirilevy ja ensimmäinen testi, niin tulos on kuvanmukainen.

Toi on siis s-videota, ja PC-88;eissa ei ole sellaista normaalisti.

Tässä vaiheessa huomasin että kuva oli liian kirkas eli pikkusen sync tason säätöä vetämällä piirilevylle parit osat uusiks, ja sen jälkeen vielä säädin vähän filtteröintiä parista kohdasta välistä että sync olis sopivampi (tai ainakin enemmän "normaali"), ja kuvanlaatu alkoi olemaan itseasiassa parempi kuin mitä olisin odottanu....

Ja parin yrityksen ja erehdyksen jälkeen tän näköistä s-videota.  (joo kuva on vähän vinossa ja miten sattuu, tarkotuksena oli ottaa kuva vaan jossa näkyy kuvanlaatu) Ihan jees huomioiden että toki samalla saa muitakin videoulostuloja käyttöön yms. Toi oikeastaan on vähän kuin ne dreamcastien VGA boksit että on useampia eri ulostuloja yms.

Toki pitää vielä tutkia kunhan ehtii ja viitsii muutenkin et mitä komponentteja pitää välissä vielä hienosäätää mitenkin, mut eiköhän toi ole todella lähellä sitä millasta tosta on mahdollista saada.Minkä takia sitten vaivannäkö että saa s-videon PC-88:iin ?

Koska se ei ole pelkästään PC-88 vaan ton viritelmän voi heittää myös FM Townsin perään tai X68000:n perään. Tai Sony SMC-777:n perään jos vaan tekee sopivan 25 pin -> 15 pin välikappaleen. Tai nyt kun tietää mitä kaikkee puukottaa väliltä ni rakentaa pienempänä ja ujuttaa koneisiin suoraan sisälle tms missä ja miten nyt tartteekaan

Eli käytännössä niin kauan kun pistän koneen 15khz tilaan niin voinki sit streamata näitä vaikeesti napattavia koneita ainakin osalla peleistä tai joidenkin tapauksessa kaikilla, ilman mitään viivettä ja about millä tahansa videokaappaimella niin kauan kunhan se syö s-videota ja softa ei ole ihan hirvee. Eli koko tän homman tarkotus on ettei mun tarttee metsästää mitään tonnin videokaappainta joka olis mulle kuitenkin mahdoton saada, mutta tän toteutus oli erittäinkin mahdollinen Cheesy 

edit: Se isoin juttuhan näissä on kuitenkin se että jos luet aiheesta yhtään mistään, niin törmäät aina siihen samaan "tarvitset sitä ja tätä ja tuota" "et voi tehdä sitä ja sitä ilman että ostat sen ja sen". Noihin törmää oikeasti niin paljon että on täysin hyödytöntä edes lukea mitä näistäkään koneista kirjoitetaan missään, koska ihmiset vain toistelevat niitä samoja avuttomuuksia, eivätkä ollenkaan tajua kyseenalaistaa sitä että "mitäpä jos tämä ei olekaan totta, mitäpä jos onkin erilaisia toteutustapoja, mutta kaikki elää vain kuvitelmassa ettei niitä ole".

Tää ratkaisu oli mahdollinen alle 7 euron komponenteilla, ja osa siruista mitä käytin on valmistettu vuonna 1986, eli kyseessä ei ole mitään liian monimutkaista. Erilaisia ratkaisuja on olemassa hyvinkin paljon sen ulkopuolelta missä rajojen kuvitellaan olevan. 
Back to top
« Last Edit: 15.09.2019 at 13:49:49 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #730 - 17.09.2019 at 08:38:38
 

Testasin:  nämä kaikki

Hänen kuninkaallinen korkeutensa suoprinsessa armollisesti kelpuutti: tasan yhden (1)

Suoprinsessa on: vähäsen nirso

 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
muumilapsus
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 99

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #731 - 19.09.2019 at 06:36:33
 
Netistä nopean kuuklailun perusteella ei löytynyt tarpeeksi vankkaa vastausta (todisteiden kera) kysymykseen; "Mitä tapahtuu jos retrobritee muuta kuin valkoista muovia?"

Nö, ei auta muutakun selvittää.
Otetaan helvetin kellastunut Sakura Wars LE Dreamcast setti ja isketään diskolootaan.

Toki ekaksi lähetään tunnustelemaan ohjaimen kera.

Hetki sitten laitettu savustuslootaan muhimaan ja ans kattoo kui käy.

Toki jos jollain on kokemusta tästä topikista, niin kertokaa hetiny onko tää sama ku jakais nollalla  Shocked
 
20190919_054133.jpg (3664 KB | 13 )
20190919_054133.jpg
20190919_061101.jpg (3223 KB | 12 )
20190919_061101.jpg
20190919_061107.jpg (3364 KB | 11 )
20190919_061107.jpg
20190919_062152.jpg (5338 KB | 10 )
20190919_062152.jpg
Back to top
 
280108   IP Logged   Chrome 76.0.3809.132  Android 8.0.0
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6828

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #732 - 19.09.2019 at 09:23:21
 
Tässä vaiheessa aikaa on kulunu sen verran että kannattaa varmaan jo tarkistaa. Muovinhan pitäis tolla vaan vaalentua, olipa se sit sävytetty miten tahansa, se suurin riski olis että se vaalenee liikaa

edit: Se mitä toi muuten sit ei tee niin jos muovi on kovettunu ja haurastunu samalla kun kellertyny niin se jää kyllä hauraammaks kuin mitä se olis alunperin ollut
 
Back to top
« Last Edit: 19.09.2019 at 09:24:21 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
muumilapsus
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 99

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #733 - 19.09.2019 at 11:07:47
 
Sävyerot hälvenneet jonkinverran ja kellastumaa poistunut. Paistellaan vielä pari tuntia ja otetaan pois.
Vaikea sanoa onko alkuperäistä väriä haalistunut enempää, kun mitä kellastuma oli aiheuttanut.

Keltaset sivunvaihdot
 
Back to top
« Last Edit: 19.09.2019 at 11:08:50 by muumilapsus »  
280108   IP Logged   Chrome 76.0.3809.132  Android 8.0.0
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 3516

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #734 - 19.09.2019 at 11:58:24
 
Itellä pitäs keltanen C64 joskus jaksaa "valkaista". Vissiin parasta aikaa moiselle ois joku oikeen aurinkoinen päivä, niin taitaa jäädä ens kesälle se proggis.
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Chrome 64.0.3282.140  Windows 7
Pages: 1 ... 47 48 49 50 51 ... 53
Send Topic