Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Pages: 1 ... 49 50 51 52 53 ... 57
Send Topic
Mitä säädit viimeksi? (Read 242636 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #750 - 16.10.2019 at 21:52:51
 
Tota vähän ihmeteltiin että miten nää oikein saa niin puhtaaks ni esim puhdistamalla.

Nääkin powerin metalliosat otin vaan suihkuun mukaan med tiskiharja ja fairy, vähän kuumaa fairyvettä, hankaus, huuhtelu, ja heti perään kuivaaminen ni eivät ruostu. (Toi alumiini nyt toki ei ruostuis muutenkaan)

Toi tuuletin on 12V 1A mallia ja sen purkaminen ja kasaaminen olikin vähän työläämpää kuin luulin, siellä on metallisia prikkoja useammassa välissä ja ihan normaaleja irrotettavia kuulalaakereita. Annoin niiden hengailla pienessä kupissa öljyssä jonkin aikaa samalla kun puhdistelin muuten, ja kun laakereita nosti ja vähän ravisteli ni entiset möhmät tulikin sieltä sisältä kätevästi ulos, ja sitten vaan kasasin ne öljyssä olleet takaisin.

Ongelma kasaamisessa millä sai sormet kyllä tehokkaasti öljyyn oli siinä että tuolla on välissä myös jousia, eli samalla kun kiinnikettä yrittää laittaa takaisin, joutuu sitä koko useamman laakerin ja jousen viritystä painamaan reilusti alaspäin, ja jos yksikin osa on väärässä paikassa ni sen kyllä kuulee kun kokeilee miten toi pyörii. Jouduin siis purkamaan ja kasaamaan toisen kerran että meni kohdalleen.

Ja hitto että muuten pyörii sulavasti toi tuuletin. Sitä ei oikeesti edes käsitä miten huonossa kunnossa se on aluksi mutta puhdistuksen ja laakereiden uudelleen öljyämisen jälkeen tajuaa kyllä heti miten huonosti se pyöri aiemmin.

Jos esim 1984 vuoden koneen saa näyttämään siltä että vuosi olis korkeintaan 1986, ja toimimaan paremmin kuin mitä se toimi tehtaalta lähtiessä, ni silloin on saanut tehtyä juuri sen mitä on suunnitellutkin.

 
Back to top
« Last Edit: 16.10.2019 at 21:57:00 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #751 - 18.10.2019 at 08:41:11
 
Discossa oli juttua ihan muista asioista musiikkiin liittyen ja sitten mainitsin että muutamat tietyt ihan hyvät biisit peleissä on aina olleet sellasia ettei niistä oikein tykännyt joskus, koska niissä on sellasia yksittäisiä ääniä jotka kuulostaa hirveältä riippuen millanen circuitry konsolissa on ja miten se on kytketty yms.

Mem0_ory sitten muistutti yhdestä vähän samanlaisesta asiasta nimittäin Gameboyn Zeldoissa on aivan karsea se esineensaamisääni, lähinnä se miten se särähtää korviin. Itselläkin oli tapana penskana pelata tota äänet pois päältä koska jokin niissä oli sellaista mistä en pitänyt ollenkaan, joten tajusin heti mistä on kyse ja aloin tällä kertaa purkamaan asiaa tarkemmin.

Sellanen että tietynlaiset äänet särähtää tapahtuu yleensä just tietynlaisilla äänisiruilla, just tietynlaisia waveformeja käytettäessä, ja johtuu yleensä siitäkin ettei välissä yksinkertasesti ole kunnolla mitään mikä blockkais ne pahimmat särähtämiset. Tämän kaltainen ongelma löytyi esim Famicom Disk Systemistä ja ratkaisu oli yksinkertaisesti pistää pikkuisen sopivammilla arvoilla olevat osat sinne sirun äänilähdön perään.


Aloin sitten miettiä et mullahan on codisen Gameboy Pocket odottamassa uusia konkkia kaapissa ni samalla voiskin kattoa että jos sinne pistäis pikkuisen isommat konkat äänipuolelle että miten ne muuttais just esim sitä Zeldan ääntä miellyttävämmäks.
...


Otin sen sitten auki ja.. joo siellä ei ole väärän arvon konkkia välissä, koska siellä ei ole yhtään mitään konkkia välissä. Äänet tulee vahvistuksesta suoraan kuulokeliittimeen, ja tollaselle pienelle muovikalvokaiuttimelle.


Samalla sit päätin että uusin konkat ensin että survon normaalit silleen ovelasti sinne, ja alkuperäisten kunnot oli seuraavanlaiset....


Punaiset oli kuolleet jo. Vihreä oli vielä jotenkuten ok. Purplella merkitty oli vuotanut vähän alleen mutta niin vähän että se oli jo kuivunut eikä ollut levinnyt esim tuon muoviosan ulkopuolelle tai jalkoihin. Mut joka tapauksessa 3/4 konkista oli jo mennyt....


Vilkaisin sitten alkuperäisen Gameboyn circuitryä ja äänipuoli näyttää siinä seuraavanlaiselta. Merkkasin mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Eli Nintendo on jäljentänyt alkuperäisen circuitryn muuten, mutta jättänyt osan konkista pois, ja muuttanut parit huonompaan suuntaan mitä tulee äänien oskillointiin yms.

Tässä vaiheessa olin vähän silleen että ei voi olla mahdollista, mutta kun olin kaksi kertaa tarkistanut konsolista asian niin...


Konkkien uusimisen jälkeen ennenkuin lisäsin ääniin mitään, kasasin konsolin ja pelasin vähän Zeldan alkua silleen että nappasin äänet kuulokeliittimestä.
...


Kun tätä katsoo ni tajuaa vielä lisää mikä oikein on mennyt pieleen. Sen lisäks että tietyt ääniefektit särähtää koska osassa konsoleita on jätetty osa komponenteista pois, on ne äänet kaikenlisäks vielä helkkarin kovalla muuhun musiikkiin yms nähden....


Eli jos tollaseen uusii konkat niin on ihan mahdollista käyttää normaalejakin, se vaan vaatii kuorien sisäpuolelta muovin kanssa säätämistä. Ja jos konkat laittaa just näin niin ne mahtuu olemaan siellä, plus mahtuu tonne vielä niitä puuttuviakin.

Mulla loppui 100uF 10V konkat kesken joten laitoin aluks 47:skat ja 220uF konkan ennen kaiutinta. Vähän aikaa kun kokeilin myös kaiuttimella pelata niin tolla on todella iso vaikutus ja se parantaa kaiuttimen ääntä todella paljon. Se kuulostaa vähän paremmalta kuin mitä tollaiselta rimpulalta vois odottaa. Pitää vetää johdot sieltä ampilta noille konkille, nyt ne on vaan tolleen miten ne nyt vaan nauhottamista varten sai siihen.

Muita muutoksia niin pariin keraamiseen konkkaan liittyviä vielä varmaan tsekkaan myöhemmin mutta en tiedä jaksaako niistä sen kummempaa raporttia.


edit: Mikä tässä sit oikein on mennyt pieleen ja miten toi on mennyt läpi ylipäätään?

Alkuperäinen Game boy tuli 80-luvulla ja siinä käytettiin halpoja aikansa konkkia mitkä vaikuttavat niin että aina jos pelissä on sellasia muuhun nähden voimakkaita särähtäviä ääniä, niin ne heikentävät sitä miten voimakkaalta sellaiset kuulostaa.

Zeldan testipelaajilla on ollut käytössään nimenomaan vanhat Gameboyt ja Super Gameboyn tapauksessa sen perään tulee vielä SNESin äänicircuitryä joten kummallakaan sitä ongelmaa ei tule korviin niin pahasti.

Mutta koska uusitusta mallista sitten jätettiin komponentteja välistä, niin tietenkin sellaiset mitkä vielä menee sillä vanhalla, ei välttämättä meniskään enää sillä uudemmalla.

Ja loppuun ne ääninäytteet.

Eka on tosiaan ennenkuin lisäsin konkat eli millanen Gameboy Pocket on normaalisti.

Toka on millanen on 47uF konkkien kanssa, jos käyttäis satasia niin ääni olis toki vielä parempi.

Ja kolmas on just ne särähtävä ääni ja sitä ennen oleva päläpälä, ekana ilman lisättyjä konkkia, tokana lisätyillä. Kannattaa huomioida että säädin volumetasot samaks että voisi verrata myös kuulostaako se miten erilaiselta muuten, todellisuudessa konsolilla jälkimmäinen on hiljaisempi kuin ensimmäinen.

 

Back to top
« Last Edit: 18.10.2019 at 09:06:10 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Junton
Offline
NES-Retro Elite
******

Playing video games

Posts: 11359

Hämeenlinna - Finland
Gender: male

PSN: Juntton
NNID: Juntton

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #752 - 25.10.2019 at 19:21:02
 
Siirtelen tässä kännykkää koneelle tyhjäksi pitkästä aikaa. Tämän voisi tehdä useammin, kuin kerran 14 kuukaudessa Roll Eyes Mukavaa, kun joku 10k Whatsapp kuvaa siirtyy (25 min). Alappa noista nyt sit valikoimaan turhat pois... Jos ei kuitenkaan. Kaikki vaan kovalevylle ja that's it.
 
Back to top
 
Achievements: 11
BeersiderNot Too Old For This ShitNES-Retro FailcabinCat PeopleSocial Adventurerbassokoira's Long Con VictimKeyboard VeteranTypical Apple UserInsiderChurch of NES-RetroNES-Retro Failboat

SMD2(x2), NES, SNES, N64, WII U, SWITCH, GBC, PS2, PS3, PS4, XBONE
Olen nähnyt asioita, joita te ihmiset ette uskoisi. Hyökkäysaluksia tulessa Orionin edustalla. Olen katsellut C-säteiden kimaltelua Tannhäuserin portilla. Kaikki nuo hetket katoavat aikanaan, kuin kyynelet sateeseen.
17.12.2015: Rapea kalaleike ranskalaisilla (Pizzataxi) -Radilys
708256 Juntton Junt0n Junton Junton   IP Logged   Chrome 77.0.3865.120  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #753 - 30.10.2019 at 03:03:08
 
Muistelin että olin huomannut ohimennen jossain vaiheessa että 3DO:n sais pakotettua ei-interlaced tilaan, mutta en jaksanu/viitsiny alkaa availemaan taas tota omaa, mutta nyt ajattelin että 3DO jutut varmaan hyötyis siitä että sais 240p:tä 480i:n sijaan.

Otin sitten kuoria sen verran auki että kurkistelin lampun kanssa tuuletusaukkojen välistä et mikä DAC tossa tarkalleen on, ja koska se oli se mihin modifikaatio on helpoin tehdä niin samapa se oli tehdä.


Eli jos konsolissa on just toi sama DAC mikä esim tässä (ekan kuvan oikealla ylhäällä)  niin juotetaan vaan johdot jaloista 55 ja 52, pistetään switchi joka yhdistää ne tarvittaessa. Peltiä joutuu katkaisemaan vähän mutta se kohta mikä lähti oli täysin tarpeeton uloke.

Eli peli joka käyttää 240p jo valmiiksi ei hyödy tosta mitenkään, mutta peli joka ottaa 480i menee tolla väkisin 240p tilaan. Miksi toi 480i edes on olemassa tossa niin veikkaisin että se on vaan näyttänyt paperilla paremmalta kun on isompi lukema. Joissain peleissä se ei näytä pelkästään väpisevältä vaan siltä kuin kuva pomppisi vähän. Se miten pahasti tollainen häiritsee riippuu toki henkilöstä ja näytöstä, mutta ainakin testatessa oli kyllä sellanen "olis pitänyt jo aiemmin"-efekti. Toki näihin olis RGB modeja yms mutta ne vaatii DACin ohittamista ja ei oikein tarjoa hinta-vaivannäkö-muutos entiseen suhteessa ihan niin hirveästi.

Samalla sit huomasin että virtalähteessä on vanha Sharpin 817 optoerotin jollaiselle sopivia uusia korvaajia mulla on kasa, niin vaihdoin senkin samalla. (Pieni valkea osa virtalähteen alaosassa) Kaikki kondensaattorit olinkin uusinu tähän jo joitain vuosia sitten. Varoitus muuten siitä että tää on sitten samanlainen kuin monet muutkin panasonicin piirilevyt, eli kannattaa olla varovainen konkkia poistaessa ettei lähde mukana sellaista mitä ei pitäis. Jos joku ihmettelee et miks mulla on tuolla vähän vanhemmat Sanyon 270uF konkat S-Videossa niin vakiot olis 220uF mitä siellä oli mutta huomasin että ihan pikkuisen isommat polymeerikonkat käy pikkuisen paremmin just kyseisen koneen kanssa. Se on vähän sama kuin että tiettyjen laitteiden encodereiden kanssa pitää olla just eikä melkein tietyt, mutta joidenkin vanhempien kanssa on pikkuisen parempi olla ihan vähän erilaiset kuin mitä alkuperäiset on.   


Switchi näyttää tokan kuvan mukaiselta ja on ihan siisti, miks en tehnyt pienempää ja huomaamattomampaa, niin tarkoitus olis kuitenkin että se kestäis sitä switchailua ja tohon pääsee helposti käsiksi sokkona.  Miksi toi takaosa näyttää tolta eikä ole samanlainen kuin osassa niin tää on japanimallia eli RF modulaattori puuttuu kokonaan.


Ainakin tämä malli lämpenee jonkin verran käytössä joten mulla oli tossa korottavat pehmikkeet pohjassa jotka oli mallia "laitetaan mitä sattuu olemaan" ja aika epäsiistit, joten laitoin nyt tollaset siistimmät kumit samalla. Eihän noi olis mitenkään pakollisia mutta kaikki mikä pidentää CD aseman kunnossapysymistä ei ole yhtään huono tehdä. Lisäks voi pitää vähän epätasaisellakin eikä se ole silleen kolikoli.

edit: Ja daaaaaaaaaa  Smiley  Sitä varten laitoin switchin aika nurkkaan että laitan sen ja s-videoliittimen väliin 3.5 liittimen toiseksi audio-outiksi että saa suoraan kuulokkeet siihen, mutta unohdin sen sitten kokonaan.  Cheesy

 
mirsk-3DO-sisalta.JPG (1569 KB | 19 )
mirsk-3DO-sisalta.JPG
mirsk-3DO-switchi.JPG (241 KB | 18 )
mirsk-3DO-switchi.JPG
mirsk-3DO-taffut.JPG (335 KB | 20 )
mirsk-3DO-taffut.JPG
Back to top
« Last Edit: 30.10.2019 at 03:32:32 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #754 - 16.11.2019 at 00:37:15
 
Oli vähän kysymysmerkki että ehtiskö tänään kirjottaa parit disketit ja säätää mikkipuolen ettei äänet olis niin omituiset, mutta samalla sit rupesin säätämään vähän C64:senkin kanssa että sais sen streamisopivammaks.

Tää on tosiaan raadon paloista kasaan laitettu C malli, joka toimii vanhalla konkkauusitulla ulkosen kovon muuntajalla, ja  jossa on 2 kappaletta 12V osittain ottavia vanhoja sidejä jotka toimii yhtä aikaa stereona."Tarpeetonta" ylimääräistä kuten kasettipuoli on revitty kokonaan pois ja CPU:n jaloista kasettitoimintoihin liittyvät pinnit on katkaistu vaan kokonaan pois, ne nimittäin voi katkaista ja ne voi olla kytkemättä, mistä tiedän ni SX-64:ssä ne ei esim kytkeydy yhtään mihinkään. Näyttis ei ole ihan niin hyvä kuin mikä tässä alunperin oli (niissäkin on valmistuslaadussa eroja) mutta alkuperäinen levis totaalisesti ihan vain kesken käyttämisen.

Mitä tälle pitää vielä tehdä niin tohon entisen modulaattorin paikalle kasaan s-videovahvistuksen, s-videoliittimen vedinkin jo tohon koteloon kiinni. Eli tarkoituksena olis nopeasti laittaa standardi s-videoliitin, mahdollisesti komposiitille rca siihen viereen, ja johonkin sit sideille rca liittimet + 3.5 kuulokeliitin että saa äänet kahteen paikkaan otettua. Mulla oli tossa aiemmin modifioitu versio alkuperäisestä modulaattorista osittain siksikin että sitä kautta sai paremmin jotain osviittaa siitä miltä jotkin värit tietyissä kohdissa näyttää alkuperäisemmällä, eli jos väsäis jotain ni miltä se näyttäis muiden laitteilla, se oli silleen aika älytön että mulla oli siinä itseasiassa jopa pari switchiä joilla kuvan voi säätää tahallaan huonommaks niin että näkisi miltä jokin näyttäis about sellasen koneella joka ei kunnosta koneitaan.  Cheesy

Mut streami/kaappauskäyttöön sopivampi kone on ehkä kuitenkin enemmän sellanen jollanen voi jäädä kaappiin ennemmin.Mutta pyörittelin sellastakin ideaa että korjaan yhden C64:sen tyyppivian samalla. Näissähän on sidien vahvistus vakiona niin että esim pieni virtapiikki liittimissä pystyy hajottamaan sidin osittain (C64:set pitää AINA kytkeä VIRTOJEN OLLESSA POIS PÄÄLTÄ tosta syystä) mutta jos sideille laittais esim 4 kanava op-ampin vahvistukseks ja väsäis vähän paremman circuitryn niin ne ei olis ihan niin hajoamisalttiit.

Toinen juttu niin pari logiikkasirua pitää repiä irti ja laittaa kantoihin pikkuisen eri variantit niistä. Parit tietyt pelit nimittäin eivät toimi osalla nepoista ellei muisteista saada sellasia timingeja jollaisia niistä ei oikein olis pitänyt edes saada. Pari tiettyä sirua siellä välissä vaikuttaa sitten tohon vakauteen.

Eli jos tosta ei saanut selvää että mitä niin: tollaisen vakio video/audioliitin jää kokonaan käyttämättömäks ja sen sijaan tulee standardit liittimet. Miksi tämä niin mulla on kyllä siihen tehty stereosidin kanssa toimiva kaapeli... jossa on tietynlaiset liittimet päässä, joka taas tartteis erillisen adapterin väsäämisen toimiakseen toisessa, joka taas toimii ainoastaan tässä kyseisessä koneessa ja... joo varmaan aika selvää että customjutut suohon ja kaikkeen vaan standardiliittimet ennemmin joihin sopii samat standardijohdot kuin kaikkeen muuhunkin.

Eniveis tää on muutoksien alla, ja nepastreameja tulee tällä sitten kunhan noi asiat on kunnossa tässä. Sellanen realistinen olis joskus ensi viikolla esim.

 
DSC_0383.JPG (1508 KB | 23 )
DSC_0383.JPG
Back to top
« Last Edit: 16.11.2019 at 01:07:22 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #755 - 18.11.2019 at 05:39:33
 
Väsäsin nepaan vaan nopean s-videovahvistuksen ja nappasin sideille RCA liittimet vasempaan kylkeen. Tosta kasettiaseman liittimestä on sentään edes jotain hyötyä, noi johdot voi laittaa menemään sen alta.  Cheesy

Tossa s-videohommassa on suurin osa komponenteista alapuolella ja ensin ei tullu mitään kuvaa eikä monitori tunnistani signaalia ollenkaan.. aloin vähän karsimaan mahdollisia ongelman aiheuttajia, ja syyks paljastui että mun 8050 transistorit mitä käytin oli molemmat viallisia, käytin niitä ihan siks kun sattuivat tulemaan ekana vastaan laatikkoa tonkaessa. Tilalle 3904:set mitkä sattui onneks löytymään ja eiköhän tää ole streamivalmis.

Toi komposiitin liitin on vaan paikallaan tossa mut mitään ei ole kytketty siihen, en nimittäin muista ollenkaan miten ultimatessa oli serial liitin millä kohdalla, niin voi nopeesti pyöritellä ton irti mikäli se onkin tiellä, ja mikäli ei ole ni myöhemmin laitan vielä switchin ja pari osaa ja johtoa että saa valittua komposiitti <-->  s-video

Lähinnä ainoa syy komposiittiliittimelle on siinä että osa kuvista esim on tehty tarkoituksella sellasiks että komposiitilla värit bleedaa toisiinsa vähän.

edit: Ja joo toi virtaliitin on ihan overkill mut toi oli vähän sisäpiirin vitsi, ja yks asia mitä en ole ikinä voinu sietää on commodoren käyttämät liittimet, ne on niin huonolaatusia että ne tyyliin menee ihan paloiks joten piti laittaa sellanen mikä ainakin kestää. Ja tosiaan kun on kaks vanhempaa sidiä ni tää syö 5V ja 12V tasavirtaa sen sijasta mitä nää yleensä syö. 

Jos joku ihmettelee miks MMU:lla ja CPU:lla ei ole jäähyjä niin koska noi revisionit ei oikeesti kuumu, ne ei itseasiassa edes lämpene, mut uudempikin VIC-II ja SIDit toki kannattaa aina varustaa jäähyillä. Se miks tossa on ton kokoiset sideillä ni koska noikin mahtuu just ja just jos näppiksen muovista poistaa sen turhan "helman" ja tota korkeammat ei menis mitenkään.edit2:  Huoh... ja just just ..

Katoin sitten tarkemmin tota kuvaa sinisestä ruudusta ja toihan näyttää että muistia olis vähemmän vapaana kuin mitä sitä pitäis olla.

Nappasin tästä siis entiset muistit samalla ja heitin uudet NECin nopeammat muistien sirukantoihin ja samalla huomas kyllä että ne sirukannat oli aika sekundalaatuset kun menivät vähän liiankin helposti pohjaan (tässä oli valmiiks sirukannat jo tehtaalta) mutta ajattelin etten viiti alkaa uusimaan niitä...

.. mut näköjään sitten on pakko uusia vielä nekin.   Roll Eyes  Tässä on just tää syy miks teen kaiken näihin aina osilla mitä sattuu joko jäämään muusta tai muuten olemaan ylimääräsenä enkä suostu käyttämään rahaa näihin, nää on niin sinnepäin valmistettuja jo lähtökohtaisesti että kaikenlaiset ghettoviritelmät on just sopivia että pysyy se designin huolellisuus ja käytettyjen komponenttien laatu autenttisena.

 
DSC_0386.JPG (463 KB | 22 )
DSC_0386.JPG
DSC_0388.JPG (205 KB | 22 )
DSC_0388.JPG
Back to top
« Last Edit: 18.11.2019 at 06:13:06 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #756 - 20.11.2019 at 02:20:58
 
Njahas todella omituista, commodoren kaavion mukaan 150ns muistit riittää ihan hyvin, 150ns on siis jo aika hitaat muistisirut. Noi NECin sirut mitä mulla on ovat 100ns siruja ja oon kokeillut niitä Sonyn XD:ssä siis MSX2:sessa että ne on ok ja toimivat, mutta jostain syystä jos laitan noi 100ns sirut C64:jään ni se ei tunnista muistin määrää oikein.

Nopeammat muistisirut siis ei pitäis haitata mitenkään, eli jos jokin käyttää hitaampia ni siihen voi laittaa nopeammat muttei toisinpäin eli hitaammat ei käy johonkin mikä haluais nopeammat.

Vielä omituisempaa tästä tekee se että laitoin codisen koneeseen just tollaset NECin 100ns sirut ja se hyväksyi ne mukisematta. Alan epäillä et voisko siinä olla jotain sellasta että se vaan näyttää ne väärin, tai voiskohan se että koneessa on kuitenkin hitaat maskromit vaikuttaa jotenkin asiaan. Tollasta nimittäin ei pitäis tapahtua.


Tohon ylempään muuten vielä niin miks sieltä on revitty osia emolevyltä, jos C mallin nepaa jossa on vanhat sidit ruokkii 12V ja 5V tasavirralla, niin silloin kasettiasema ja kaikki siihen liittyvä circuitry on täysin turhaa, se ei nimittäin toimis niillä.

Mutta sitten taas toisinpäin koska sillä saa paremman muuntajan missä on modernit suojaukset, jännitteet pysyy siinä mitä niiden pitäiskin olla yms, niin en näe mitenkään ongelmana tiputtaa silloin kasettiaseman kokonaan pois. Ajattelin vain mainita että jos joku miettii vastaavaa että pistää ulkosen kovon kierrätyspowerin kuntoon ja ottaa sen nepakäyttöön, ni kasettiasema pitää dropata. Toki jos väsäis erikseen 9V AC ja 5V DC muuntajan ni sitten sitä ei tartteis tehdä, mutta sitten mennäänkin siinä ettei kierrätysmuuntajan uusiokäyttö kelpaa vaan pitää erikseen ostaa sit sopivat muuntajatarvikkeet joista väsätä.

Mulla siis tää on "miten päästä mahdollisimman edullisesti muttei kuitenkaan huonoilla osilla"

Toinen mahdollinen kysymysmerkki mitä joku saattais sitä nepan kuvaa katsoessa miettiä että miksi en ole ottanu lumaa ja chromaa näyttiksen jaloista suoraan suojatuilla johdoilla. Kokeilin sitä sellasen mallin kanssa missä oli vanha näyttis (jossa siitä olis vielä enemmän hyötyä jos olis) ja sillä ei ollu mitään vaikutusta. Mikä tarkoittaa sitä että jos luma ja chroma johtimet menee näyttikseltä niin että siinä vieressä ei mene mitään mikä vaikuttais liikaa niihin, niin silloin ei ole väliä ottaako ne jaloista vai ei ota. Yksi sellainen esim mikä vois vaikuttaa niihin ni jos sidille menis input ihan niiden vierestä. Mulla vaan ei ole kummankaan sidin input käytössä ollenkaan vaan inputit menee keraamisilla konkilla maahan.


Millä sen sijaan on vaikutusta ni näyttiksen 5V inputin luota voi pistää pienen tantaalikonkan maahan jos sellasta ei ole. Vanhoilla näyttiksillä varustetuissa sellainen yleensä on, mutta sen voi esim tuplata, ja missä sellasta ei ole voi sellasen lisätä (laitoin itse 22uF tantaalin kun oli joutavana sellasia).

Mitä tää käytännössä vaikuttaa ni simsalabim s-videon värit on voimakkaammat ja ohops ei näykään pystyviiruja kuvassa. Toki niihin voi vaikuttaa monikin asia alkaen siitä et onko poweri hyvä vai ei, ja päättyen siihen mitä AEC linjassa on tai ei ole, mut toi on näitä että monta pikkuasiaa vaikuttaa vähän ja sitten niiden yhteisvaikutus tuokin jo selvästi havaittavaa parannusta.

Nepoja kannattaa käsitellä famicomeina kun miettii mikä vaikuttaa mihinkin, sellaset pienet parannukset mitkä auttaa famicomissa auttaa nepassa ja toisinpäin.
 
Back to top
« Last Edit: 20.11.2019 at 02:36:17 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 68.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #757 - 10.01.2020 at 05:51:42
 
Tämmöseen ei olekaan tullu törmättyä ennen..

Hommasin 16:10 kuvasuhteen Lenovon näytön halvalla ihan vaan että olis sellainen näyttö osalle 640x400 koneita mihin toi reso menee tasan kolme kertaa ( 640x400 on 16:10 kuvasuhde ja se menee just tasan linetriplattuna 1920x1200 resoon).

Päätin sit että testaan sitä vähän aikaa käyttämällä ihan linuxkoneessa että kun kuitenkin tulen uusimaan siihen konkat poweripuolelle (koska tää tulee olemaan pysyvä pari tietyille koneille), ni paljastuisko jotain mitä voisi sit katsoa samalla kun sen ottaa auki. Käynnistymisajasta voi päätellä asioita, jos on vanhemman mallinen taustavalo ni siitä on mahdollista tietyn pisteen jälkeen nähdä onko sen virransyöttö täysin vakaa vai ei, jne.

Ihan vasemmassa reunassa työpöytää oli joku 5 pystypikselirivin kokoinen vaalea kaistale, taustakuva on siitä kohtaa sellanen tummansininen ja purple ni alue oli siis todella vaalean sininen ja todella vaalean purple.

Ajattelin että jotain tekemistä taustavalon kanssa että vilkaisen sitten kun otan auki. Rupesin sit hörppimään teetä ja katsomaan random youtubevideota. Huomasin sen jälkeen että vaalea kaistale olikin mennyt vähemmän vaaleaksi eli se olikin jotain muuta kuin taustavaloon liittyvää...

Mulla linuxkoneessa compiz hoitaa työpöydän ja ikkunoinnit sun muut eli 3D kiihdytetty työpöytä niin että mulla on virtuaalista 3 työpöytää joista voi siirtää ikkunoita seuraavaan ihan että ottaa vaan kiinni ja siirtää, työpöytä vaihtuu seuraavaan azap kunhan ikkuna on enemmän sen puolella kuin edellisen.

Mutta tossa on sellainen efekti että jos yrittääkin siirtää sellaiseen suuntaan ikkunaa ettei siellä suunnalla ole työpöytää, niin ikkuna törmääkin työpöydän reunaan niin että työpöydän värit tummuu siitä alueelta hetkeks.


Hakkasin sit irc clientin ikkunaa jonkun 5 minsaa "työpöydän seinää" vasten että se tummenemis ja vaalenemisefekti paukkuis mahdollisimman nopeesti, ja ohops kaistale olikin jotenkin kummasti vaaleammaks jumittuneita pikseleitä jotka toimii nyt normaalisti.  Cheesy


edit: Jotain tää näyttö kyllä sihisee, varmaanki pitää sit heittää konkkaremontista kuvaa myöhemmin.

Just sellanen ääni että se on sillä rajalla kykeneekö sen kuulemaan ja onko se lisäks liian vaimea että sen kuulis. Sellasen high frequency sirinän ja sihinän välimuoto mikä kuulostaa kuitenkin enemmän sihinältä. Missä oon törmänny tollaseen ääneen aikaisemmin mut vaan kovempana oli tilanne missä oli epätavallisemman näköisiä keloja ja parin isolla varauksella olevan konkan vastusarvo muuttunu liikaa, ja oli aikamoinen etsiminen löytää just sellaset low-esr konkat tilalle joilla sen sihinän sai loppumaan. Mut tässä tapauksessa varmaan tulee olemaan helppoa siksi että on kuitenkin 2010 luvun puolella tehty joten entisten tarkat speksit löytyy varmasti. Sitten vaan muuten identtiset speksit (vastusarvo, ripple rejection jne) uusiin, paitsi että vetää vaan lämmönkestävyyttä samalla ylöspäin.


Tän takia valvotaan yöllä että kuullaan paremmin jos näyttö sihisee.  Cheesy
 
Back to top
« Last Edit: 10.01.2020 at 06:20:57 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 71.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #758 - 13.01.2020 at 06:37:47
 
Alkoi ärsyttää yhden näyttiksen korkeat lämmöt ja se miten suorastaan suunnitteluvikaisen jäähyn olivat laittaneet siihen tehtaalla ni päätin sitten että teenpäs asialle jotain. Ja tää oli siis se kortti johon aiemmin laitoin jo lämpötahnat paremmin sen jälkeen kun huomasin että millanen överimäärä sitä oli vakiona laitettu.  Cheesy


Kortti on siis Asusin GTX 1060 3GB joku ihme OEM versio mitä ei löydy pahemmin mistään databaseista. Miksi virittelen tätä enkä jotain parempaa, koska mulla on tämä eikä jotain muuta. Eikä todellakaan kiinnosta mennä ostamaan jotain parempaa korttia jonka kanssa sitten saa arpoa että mitähän siellä on pielessä, kun taas tästä tietää 100% varmasti miten mikäkin on.

Selitän myöhemmin mikä tossa on vakiona niin fail ja miksi tää operaatio piti suorittaa mutta, sitä ennen raportoin itse jäähystä vähän.

...


Eli eli ton kokoinen jäähy pitäis saada survottua kortille ja kortti tohon koteloon. Näkyy jo heti että ei tule onnistumaan ihan suoraan, mutta sillekin keksitään sit lopulta ratkaisu. Mikä toi jäähy nyt siis on ni nappasin aliexpressistä MSI:n GTX 960:lle tehdyn jäähyn, miksi en voinut mennä perus aftermarket jäähyillä ni mikään niistä ei olis mahtunu korkeuden osalta tohon koteloon.

Toi syö poikkeuksellisen pitkiä kortteja, mutta tilaa näyttiksen ytimestä ylöspäin on vain noin 40mm, ja kaikki aftermarket jäähyt tuulettimineen on korkeampia kuin toi tila. Se siis ei ole ongelma että voiko jäähy tulla ihan kattoon kiinni, tossa on reiät katossa ja se vetää ilmaa noiden rei'itettyjen punaisten kohtien läpi missä on noi mustat "evät"
...


Alkuperäinen jäähy oli siis tosiaan tämmönen ihan onneton, ei ole edes kuparista ydintä vaan se on vaan tollanen alumiinipalikka. Selitän noista myöhemmin sit tarkemmin vielä. Tossa on tosiaan ruuveille vaan reiät pohjassa ja se tulee toiselta puolelta neljällä ruuvilla, tai tulis jos kukaan tahtois käyttää tollasta.
...


Se miksi valkkasin just tollaisen jäähyn oli aika hiton monen tunnin tutkimisen tulos. Mitään tarkkoja tietoja siitä miten korkeita mitkäkin kohdat korteissa on, ei oikein ole. Joten menin ihan sillä että vertasin tota korttia sellaiseen MSI:n korttiin mihin toi alunperin olis tarkoitettu, ja mikä ei vähän mahdu muuten ni menee sit leikkaamalla.

Toi meni muuten paikalleen hyvin, mutta ensinnäkin jouduin laittamaan kahdet prikat väliin, ja toisekseen jouduin DVI liittimen luota leikkaamaan pari milliä jäähdytysrivastosta, muuten sattui menemään täysin paikalleen paitsi siitä otti kiinni, mut pihdit käteen ja naksimaan metallista pois.

Kortti on tosiaan ihan naurettavan pieni verrattuna tohon jäähyyn, ja toi tulee pituudelta yli mikä ei haittaa koska tilaa on.

En itseasiassa ollut edes varma että toi olis uusi, valkkasin ton tosiaan sen mukaan että sen heatpipet yms sattuu olemaan just sopivat ja olin valmis jo väsäämään slimmejä custom tuuletinjuttuja kotelon kerrosten väliinkin puhaltamaan kortille sieltä jos muu ei onnistuis, mut saapuikin paljon parempi kuin mitä odotin, ja sopivat kiinnitysruuvit kanssa eli niitäkään ei tarvinnut etsiä mistä kierrättäis sopivat.

Yksi mikä tossa on sit ihan ehdoton ni koska noissa graffasiruissa ei ole shimmejä ympärillä niin kiinnitystappien yms ja kiinnityksen pitää olla just eikä melkein. Pitää siis olla sellainen jäähy joka menee 100% kohdalleen tai muuten tollaista kiinnittäessä lohkaisee ytimestä reunaa tai vääntää kortin muuten kieroks.

Todennäk virittelen vielä jotainn kuminpaloja kortin reunoihin lisätueks väliin kunhan otan ton vielä irti ennen kuin sit teen lopullisen kiinnityksen.

...


Vertailukuva vielä kortti ton paremman jäähyn kanssa ja alkuperäinen siellä kanssa.  Jännänä yksityiskohtana toi uusi (tai vanhempi itseasiassa) ei paina sen enempää kuin vanhakaan, mut toi vanha on tosiaan muuten sitten ihan onneton. Tässä vaiheessa olen siis kiinnittänyt ton että laitetaan ekan kerran kiinni ennen VRM jäähyn virittelyä ja katotaan miten toi suoriutuu ja onko jotain mitä pitää huomioida (sitä tulee olemaan vielä paljon)

Tossa muovisessa osassa olis jonkinlainen valo kanssa logossa mutta katkaisin vaan sen johdon enkä ala kytkemään sitä minnekään, sen sijaan ehkä teen jotain viritelmää vaikka pinkeillä ledeillä tms....


Yksi mikä sit tuli vastaan heti ni lisävirtaliitin ei mene paikalleen koska se liitin on Asusin kortissa eri paikassa, eli lisävirtaliitin kiinni ennenkuin jäähyn kiinnittää. Laitoin ylimääräset liittimen tolleen kutistesukkaa päälle ja kuumennusta vähän.
...


Kortti on paikallaan koneessa ja hyvin näkyy että tulee yli kyljistä mutta korkeus ja pituus on oikein hyvät. Toi kylkihomma ei ole niin iso ongelma koska ton kotelon kyljet on monta eri kerrosta joita voi sit säätää.

Tässä vaiheessa ollaankin menty sit niin full retard ton jäähyn kanssa (tää on tätä et kun alkaa modifioimaan ni modifioidaan sit kunnolla) että aloin miettimään sitäkin että jos modaan tota koteloa kanssa, niin mulla on sit jatkossa optio laittaa miten leveä kortti tahansa eikä kotelon koko siltä osin ole enää rajoitus. Toi olis todennäköisesti ollu edessä muutenkin joten hyvä vaan että tuli nyt tarpeelliseks että on sit tehty sekin.
...


Kuva ylhäältä mistä näkyy miten kuoret tulee tarkalleen, uloin kuoren osa tulee siis tolle etäisyydelle muusta kuin mitä toi etupaneelin osa on mikä näkyy tuolla.
...


Mutta miten se sitten suoriutuu? Ensin tuulettimet oli aika äänekkäät ja lämmöt 25 astetta, kun taas alkuperäisellä oli käynnistyksen jälkeenkin noin 40 astetta ja tuuletin huusi. Laitoin tuuletinkäyrää alemmas vähän ja pistin furmarkin rullaamaan, mulla ei ole vielä VRM jäähy kiinni koska se on työn alla, joten en nostanut vielä kortin virransyöttöä tai muuta. Tossa kortissa siis ei ole tehtaalta VRM jäähyä lainkaan joten siihen pitää tehdä jäähyn alle sopiva purkkaviritys.

Aika nopeesti huomas että tuulettimet voi säätää vielä pienemmälle, joten alensin niitä... sitten niitä pystyi säätämään vielä pienemmälle joten alensin...

.. sit lopulta tuulettimet "möykkää" niin paljon että joudun tarkistaa valolla että pyöriikö ne edes eikä oikein saa säädettyä alemmas ja tollasta kuvanmukaista tasasta näyttää rasituksella, ja kortti rajoittuu ainoastaan voltteihin ja tahtois mennä paljon kovempaa.


Että joo, vaikka onkin työmaa ja pitää säätää kotelonkin kanssa yms niin kun noita lämpöjä suhteessa äänettömyyteen kattelee ni kannattaa kyllä nähdä vähän vaivaa. Toki se nousee tosta pari astetta vielä kunhan on kylki kiinni mutta... selviää myöhemmin

edit: Selvitin vähän niin GTX 960 on ainakin spekseissä saman virrankulutuksen kortti kuin tämä, ni tainnu MSI vaan tehdä joskus ton jäähyn jotain överikorttia varten ja sit käyttää tota samaa monessa muussakin. Toisaalta tää on hyvin saman näköinen kuin GTX 1080 malleissakin näkyy ni en yhtään ihmettele jos olisivat saman laittaneet niihinkin. Selittää kummasti miten olemattomilla tuulettimien kierroksilla tässä pysyy 50:ssä kun on noin 130W näyttis kyseessä.Jatkan tätä kunhan kello on sen verran että voi pitää ääntä koska joudun sahaamaan vähän kotelon yhtä kyljen kerroksista, eikä VRM siilen poraaminenkaan ole ihan äänetöntä. ja kunhan käyn ostamassa viilan
 
Back to top
« Last Edit: 13.01.2020 at 10:16:10 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 71.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #759 - 14.01.2020 at 08:09:16
 
Seuraava operaatio oli sitten tehdä tohon virransyötölle jäähy mitä tossa kortissa ei tehtaalta ollut. Mulla oli yksi viimeisiään vetelevänä tullut vanhempi Radeon jota ei ole mitään järkeä käyttää nykypäivänä koska virrankulutus suhteessa suorituskykyyn ei ole enää kovinkaan hyvä, mutta mistä sai napattua sellaisen jäähyn mikä oli osittain sopiva.
...


Osittain sopiva tarkoittaa aikamoista leikkelyä, noiden siilin piikkien lyhentämistä (että mahtuu heatpipejen ja ripojen alle) ja toisen reiän tekemistä. Toinen oli valmiiksi sopivalla kohdalla ja sen ja sopivan leveyden takia tän valkkasinkin.

Tämä siis rakenteluvaiheesta sen jälkeen kun olin vähän viilaillut ja hionut tota ja huomannut että olin hionut ne tasaisemmaks kuin mitä tehtaalla leikatut kohdat osa on, ne oli vaan maalattu mustaks ni sitä ei huomannut ennenkuin kokeilin niiden pintaa. Joten ei syytä tehdä yliyrittämistä ja totesin että toi riittää.
...


Kokeilin yön aikana vähän erilaisia osia mitä sattui löytymään et miten nyt sitten tarkalleen kiinnitän ton. Jokin tämmöinen oli sit lopputulos, paitsi että kuvan ottamisen jälkeen päätin lisätä vielä yhdet muoviset prikat sinne väliin.
...


Sitten kun vähän testailin ennen reiän tekemistä että mites nyt tarkalleen laitan tän ja onko jotain vielä mitä pitää huomioida niin sitä huomioitavaa oli kanssa.

Jos joku päättää rakennella tämmöistä niin täysin samat ei tietenkään päde, mutta nämä nyt oli mitä sattui olemaan vielä omassa kortissa sellasta mille piti tehdä jotain.

Punaisella nuolilla merkityistä vasemmalla on korkea keraaminen konkka jonka takia jäähyä piti vielä ohentaa sen läheltä. Se on nimittäin just niin korkea että ilman että otti vähän pois olisi jäähy osunut siihen.

Toinen nuoli taas on häiriönpoistokela jonka toisen puolen metalliosa on hyvin lähellä jäähyä. Tämä oli huomioitava asia siksi että sen takia reiän kohtaa miettiessä piti jäähyä kääntää vähän poispäin siitä ettei se varmasti osu tohon.
...


Ja toisella puolella oli kanssa pieni kela jonka takia jäähystä piti ottaa vähän pois. Se olisi muuten mennyt aivan liian lähelle kiinnittäessä....


Sitten oli se hyvä kysymys että mitäs lämpöpurkkaa laitetaan, mulla oli tallessa se lämpötyyny mikä tällä oli siinä Radeonissa ollessa, ja lisäks myös ohuempia jotka olivat vielä sellaista materiaalia mikä johtaa lämpöä paremmin.

Jouduin kuitenkin jättämään ne pois koska ne sopivat paremmin esim muisteille, kun taas tässä osa osista on vähän matalampia kuin osa, joten sellainen paksumpi lämpötyyny on parempi koska se ottaa kaikkiin paremmin kiinni sitten kun jäähyn ruuvaa paikalleen.

Kuvassa siis lämpötyyny virransyötön osien päällä. Toisen reiän väärällä puolella on muutamia jotka ehkä vois jäähdyttää kanssa mutta ei ole mitään mahiksia saada tota jäähyä menemään niiden päälle, enkä itseasiassa edes tiedä olisko ne jäähyn tarpeessa, noi lämpötyynyn alla olevat nyt ainakin on koska ne on ne mitkä kuumuu.

Se muuten et miten ehdin oikein poraamaan siihen sen reiänkin, ni en itseasiassa porannu, kyllästyin siinä viiden aikoihin odottelemaan että vois porata, ja olin hajottanut vähän aikaa sitten taas yhdet teräväkärkiset leikkailupihdit joten kaivoin vaan puolikkaalla rikkinäisellä pihdillä itteni siitä alumiinijäähystä läpi. Sähköllä toimivia työkaluja käytetty operaatiossa siis 0 kertaa, koska en edes kolvannu tällä kertaa mitään.  Cheesy...


Ja paikalleen laitettuna, toi puristuu todella lähelle osia ja lämpötyyny antaa kyllä hyvin paljon periks. Niitä jousia ei olis välttämättä edes tarvinnu ruuvien kannoista seuraavaks, mut toisaalta jakaa painetta vähän tasasemmin jos ne on kanssa. Toi on siis todella tiukkaan vedetty ja ne välissä olevat läpinäkyvät paksut muoviprikat estää ettei sitä voi vetää niin kireälle että osat hajoais alla....


Ja toiselta puolelta sit vaan naksaisin ylijäävän osan isoilla pihdeillä kiinnityksen jälkeen. Toi lämpötyyny menee tolleen lötkösti just tossa kohtaa siks että just siinä ei ole mitään komponenttia minkä päällä se olis, mut ton jäähyn alla noin muuten on se koko alaosa ihan täynnä niitä. Oikeastaan isompikin siili olis ollu ihan hyvä, mutta ei olis kyllä mitään mahiksia saada väsättyä sellasta, ainakaan tälleen muutamassa illassa.

Tosta näkyy myös hyvin toi kiinnitys eli ruuvi, jonka alla on jousi, sitten välissä siili itsessään, korkea muovinen prikka, piirilevy, todella ohut muovinen prikka, kaks sellasta pilipali muovista prikkaa, ja pultti lopuks.
----------------------------------Nyt toi on ajellu testiä tossa tämän kirjoittamisen ajan ja sitä ennen jo 15 minsaa. Nostin Powerlimittiä 110%, coren kelloja +50MHz vielä lisää, ja säädin vielä tuulettimen curvea pikkuisen sopivammaks.  Se mikä tosta kortista tekee siis veikeen on se että sen biosissa on jo vakiona että se yrittää boostata 1800MHz noin.. eli joo, en tiedä miks ihmeessä sinne on laitettu tollasta huomioiden sen vakiojäähyn, mutta noilla lämmöt on 56 astetta rasituksessa ja pysyy siinä, ja suorituskyky on vakaana eikä heittele tippaakaan.

Koska en yritä mitään extreme ylikellotusta niin toi on se missä annan tän olla. Eli en kellota muisteja koska mulla ei ole mitään miten voisin monitoroida niitä, joten en käytännössä oikein saa mitään hahmotelmaa miten kuumana ne toimii just millä kelloilla ja just milläkin jäähyllä, joten en pysty tekemään sellasta arvioita et missä olis se hyvä suhde suorituskyvyn ja komponenttien pitkäikäisyyden kanssa. Sen vain tiedän että vakiona noi ilman siiliä, ja etenkin tuulettimen puhaltaessa niillekin ni ei tarttee edes miettiä että miten ne kestää koska ne kestää.


Eli saa jäädä tollaiseks nyt siks että toi ei pidä ääntä, on silti viileä, ja se karmea droppailu ja tökkiminen mitä toi kortti vakiona teki on kadonnu täysin.

Testasin jo eilen vähän pelata Shadow Warrior kakkosta ja se tökkiminen ja tehojen droppailun rajoitukset ja thermal throttlaus oli vakiolla niin karseeta että siitä lähinnä tuli vaan huonovointiseks eikä voinu kyllä kovin pitkään pelata kerrallaan. Nyt toimii täysin smoothisti eikä hidasteluja ole ollenkaan.


Mitä taas siihen kotelohommaan tulee ni se on sellanen projekti mitä teen joskus myöhemmin eteenpäin, eikä se oikeestaan liity tähän korttihommaan mitenkään, se nyt vaan sattui tulemaan vastaan koska sattui olemaan vaan just sellanen kotelo.Heitän vielä sen analyysin siitä vakiojäähystä myöhemmin, ja muutenkin 3D korttien jäähyistä ja siitä millaset asiat noissa vaikuttais pätevän nykyisin.-------------------------------------
edit: Ainiin, tosiaan mitä tähän meni:

- Toi jäähy maksoi posteineen noin 25 euroa, toki siinä oli se yks ilta ensin niitä korttien piirilevyjen kuvien tutkimista, komponenttien kokojen syynäämistä niistä. Sitten kuvista eri osien korkeudet piti arvioida aika tarkkaan yms. Joko se menee tietylle kortille tai sitten se ei mene.

- Alumiininen heatsink on tosiaan kuolemaisillaan olleesta HD69jotainjotain kortista jonka laitoin varaosiks, eli roskiskamaa tavallaan koska tuli sitä kautta että heitin sukulaiselle suorituskyky-virrankulutus suhteelta paremman ja vein entisen oireilevan mukanani. Noita sopivia heatsinkkejä ei oikein meinaa löytää mitä oon tässä 50 sivua kahlannu alia, eli joka tapauksessa joutuu menemään sillä että joko rikkinäisestä kortista melkein sopiva ja sit säätää sitä, tai joku paljon isompi jäähdytyssiili ja sit sahailee ja viilaa sitä kunnes saa sopivan. 

- Noi ruuvit ja prikat yms on kaikki dyykatuista koneista vuosien mittaan revittyjä, mutta jos ne pitäis ostaa ni tyyliin eurolla sais alista osat.

- Ytimen ja jäähyn väliin pistin ihan vain perus Arcticin MX-4:sta koska sitä sattui olemaan tossa. Eli 5-10 euron lämpötahnatuubilla pärjää.

- Palanen leikattua vessapaperirullaa useammaks kerrokseks taiteltuna palana. Miks tää pitää mainita niin mikäli kortissa on lisävirtaliitin sellaisessa paikassa että siinä on heatpipe sit paremmassa jäähyssä turhan lähellä niin miten voi estää ettei johto osu siihen? Mitä ne ei-muoviset prikat ovat jotka kestävät lämpöä kanssa? Jep just sitä.Kyllähän tollasen jos ehdottomasti tahtois vois vetää vielä pahemmin överiks mut tosiaan se vaatis sit paremmat polymeerikonkat, keraamisten lisäilyjä, yms että sais volttien tasaisuudet paremmaks (noissa on rippleä enemmän kuin äkkiseltään luulis) ja siinä vaiheessa pitäs jo tehdä joku sivulle tuleva heatpipe viritys VRM:lle yms muuta älytöntä. Eli jätän tän tosiaan tohon 25 euron viritelmiin koska tarkoitus oli "saatanan idiootit, ettekö te osaa tehdä tätä oikein, tälleen se tehdään" Jos toi olis esim GTX 1070 ni sitten virittelisin vielä lisää mut 3 gigan muistilla varustettu 1060 ni ei kyllä viiti käyttää ton enempää kun ei siitä mitään ihmeempiä lisätehoja sais siltikään enää revittyä.  Hirvee puljaaminen vielä päälle siihen että sais 10% lisää nopeutta ni ei ehkä kannata, se sellanen sopiva ns sweet spot kannattaa sen sijaan kokeilla etsiä.


Jos joku innostuu kanssa tekemään vastaavaa ni tosiaan normaaliin koteloon missä on vähän ylimääräistä tilaa vielä kortista kylkeen päin tollanenkin mahtuu kyllä ongelmitta, tosiaan toi oma kotelo on sellanen että vakiona siihen olis tarkotettu vaan blower mallisella jäähyllä olevat kortit, ni oli vähän daah että sai tollasen edes mitenkään siihen.

Ja tosiaan sen verran tavallaan xiittasin tässä että en lähteny ihan ensimmäistä kertaa virittelemään näyttiksen kanssa. Nykyisin tajuan noista ihan eri tavalla mutta oon kyllä modifioinu 3D kortteja joskus muinoin aiemminkin just tolla tyylillä että jotain overkilliä kiinni. Radeon 9600:sessa mulla oli muinoin modifioitu CPU jäähy.

Mut sit olikin vähän tää että sillon PC jutut oli lähinnä kaikenlaista modifiointia, nykyisin taas ihan eri asia kun voi paljon paremmin käytellä (peli) PC:tä kuin pelikonsolia.
 
Back to top
« Last Edit: 14.01.2020 at 09:20:11 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 71.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #760 - 16.01.2020 at 05:19:40
 
Lupasin vähän mainita siitä että miks ja mikä osassa 3D kortteja oikein on niin surkeaa.

Miks kirjoitan tämän ni vaikka osa nykyajan komponenttien laadun heikentämisestä, voiton maksimoinnista, yms yms menee vähän silleen "se on nykyaikaa" juttuna itsellekin, niin on joitain asioita joita ei vaan voi päästää läpi mitenkään.

Niistä on aivan pakko varoittaa ja toisaalta niistä firmat kyllä ansaitsee kynsilleen että "noniin nyt meni riman alle niin paljon että jatkossa ei enää tätä kiitos"

Nää on siis vähän sillä ja rajalla että meneekö tämän tyyppiset viallisen tuotteen puolelle vai ei.
...


Eli mikä tässä kuvan jäähyssä on pielessä, ja mikä tekee kortista jossa tollainen jäähdytyssiili on, tavallaan jo valmiiksi toimimattoman?

Toi mun korttihan on tosiaan OEM kortti ja siitä hämy että sitä ei ole myyty kuluttajille koskaan suoraan. Se selittää miksi se on niin karsittu ja rampautettu, mutta kun nykyisin noi ei jää pelkästään niihin OEM kortteihin. Niitä ihan samanlaisia myydään muutenkin.

Ja tosiaan tämä ei ole pelkästään että yksi kortti, vaan tämä pätee aivan kaikkiin missä on vastaanlainen jäähy, lämmöntuotto on lämmöntuottoa riippumatta siitä mikä kortti sitä tuottaa.

Yksi asia mikä kanssa kannattaa muistaa niin TDP arvot eivät ole absoluuttisia, ne on enemmänkin sellaisia "about tän verran ja sit mahdollisesti tästä ylöspäin"Näytän muutaman esimerkin missä tollainen jäähy on ihan ok ja sellaisia kortteja ei tarvitse varoa ainakaan siksi että niissä olis toi puoli suunniteltu pieleen. Sen lisäksi en myöskään keskity moneen muuhun asiaan mitkä voivat kanssa vaikuttaa vaan ainoastaan siihen että mikä on riittävä ja mikä riittämätön jäähdytys.
...


Tässä on GTX1650, sillä ei ole väliä minkä valmistajan se on, mutta sillä on väliä että siinä on kanssa tollainen samantyyppinen alumiinisiili ja tuuletin.

Kuitenkin tämän kortin TDP:ksi on ilmoitettu 75 wattia. Ja koska kortissa myös muukin kuin pelkkä ydin tuottaa sitä lämpöä  niin itse ytimen tuottama lämpö ei ole ainakaan enempää kuin sen 75.

Tollaisella kulutuksella olevalle kortille tämän kaltainen jäähy on sopiva, ei ehkä sieltä hiljaisimmasta päästä osassa tapauksia mutta kaikinpuolin ihan ok, eikä sitä tarttee miettiä sen kummemmin.
...


Jos en ihan väärin muista niin tämä on vanhempi GT450, hyvin saman kaltainen jäähy tässäkin. Kannattaa huomioida ettei tässä ole lisävirtaliitintä mikä tarkoittaa että tämänkin TDP on 75W luokkaa. Eli jälleen kerran matalan virrankulutuksen kortti jonka gpu ydin ei voi tuottaa niin paljoa lämpöä etteikö toi jäähy suoriutuis hommastaan hyvin.

Silloin kun mulla oli tämä käytössä jossain välissä niin muutamaan kertaan ihan kiinnostuksen vuoksi kokeilin tota jäähyä sormin ja se oli lämmin mutta ei mitenkään kuuma.


Että vähän sais silleen kiinni että mikä se logiikka on millä voi silleen hahmottaa onko jokin ok vai ei niin..
...


Tässä on kuva Intelin boxed CPU jäähystä, jotka ovat tunnetusti aivan katastrofaalisen huonoja pitämään lämmöt kurissa ja äänekkäitä, mutta osa käyttää näitä jos ei ole muutakaan.   

Kuten näyttiksissä myös näissä on selkeä logiikka, jos sulla olis esim 35W lämpeävä CPU ja laittaisit tollasen sille niin sehän olis vielä erittäin sopiva sille. Mutta näitä on laitettu myös 95W TDP:llä varustettujen prossujen mukaan ja silloin tulee nämä lämpöongelmat.Tää Intelin vakiojäähy on ihan vain siksi tässä että koska toi sama pätee niihinkin. Tollainen pilipalijäähy on ok silloin jos se lämpökuorma on sille vielä hyvin sopiva, mutta sellainen ei ole ok jos se laitetaan johonkin missä lämpökuorma on yli tuplamäärän. Se ei vaan yksinkertaisesti riitä ja sillä ei ole mitään väliä vaikka valmistaja vakuuttelis että se toimii kuinka hyvin, mikäli se jäähdytettävä joutuu kokoajan alentamaan tehojaan estääkseen itseään hajoamasta kuumuuteen.--------------------------------------------


Mitä sitten tarkalleen ottaen tapahtuu jos on liian kuumuva kortti liian alimitoitetulla jäähyllä?

Ainakin oman kortin tapauksessa tuuletin huutaa 40% kierroksistaan silloinkin kun kortti ei edes tee mitään. Sitten kun korttia rasitetaan kunnolla, nousee lämmöt noin 82-83 asteeseen. Tässä vaiheessa jotain pelatessa alkaa aivan armoton suorituskyvyn jojottelu.

Tarkempi tarkastelu paljastaa että se epätasaisuus ja nykiminen ei aiheudu pelkästään siitä että kortti yrittää pitää kellotaajuuden kovalla mutta samalla yrittää laskea sitä estääkseen hajoamista. Sen lisäks myös kortin virransyöttö saattaa olla niin kuormituksessa (etenkin jos on kortti jossa on huono jäähy siellä, tai ei jäähyä ollenkaan) että myös kortin sirun jännite heittää niin paljon, että sekin aiheuttaa väkisin suorituskyvyn laskua, koska suorituskykyä ei vaan yksinkertaisesti kyetä pitämään yllä.

Eli kortti noin muuten voisi toimia vakaasti, ja voisi toimia niillä kellotaajuuksilla mitä se yrittää ottaa, mutta riittämätön jäähdytys aiheuttaa sen että se ei voi ja suorituskyky on pelkkää tökkimistä ja jojottelua.


Toki boost taajuudet ovat sellaisia että kortti yrittää vetää niitä mikäli se on mahdollista että ne on ikäänkuin vähän extraa siihen vakion päälle. Mutta kun ne kortit yrittävät vetää niitä joka tapauksessa. Ne ei esim tee sellasta että ne yrittäis vetää ne korkeammat, huomais että huonon jäähyn takia ei pysty, ja sitten etsis alemmista kelloista sopivan, vaan ne vetää jatkuvaa juupaseipäsjuupas jojotusta, ja tekee tota useita kertoja sekunnissa. Samalla kun mahdollisesti muutkin rajoittimet estää, ei estä, estää..

Ja miten tää nyt liittyy mihinkään kun kyseessä on kuitenkin kortteja jotka ei ole niitä uusimpia?

Koska valmistajat menee uusimmissa vaan entistä röyhkeämmiks noilla. Aivan selkeästi alimitoitetuilla jäähyillä varustettuja kortteja tulee kokoajan vaan enemmän ja vielä useammat valmistajat lähtee tollaiseen mukaan....


Tässä on esimerkiks 1660 Phoenix Edition. 1660 on siis 120W TDP:lle merkitty kortti eli taas mennään sellasissa teholuokissa että tollainen jäähy mikä siinä on, ei vaan yksinkertaisesti voi riittää. En tiedä missä todellisuudessa tollainen mukamas riittää, mutta ainakin siinä missä nää kortit toimivat tollainen ei vaan pysty olemaan riittävä siihen että kaikki olis vakaata.

Noi tollaset alhaisen hintaluokan kortit on suunnattu nimenomaan sellaisille jotka kasaavat esim ensimmäistä konettaan, tai eivät muuten tiedä noista niin paljoa. Koska jos tietäisivät ni eihän tollaista oikeasti kukaan ostais.

Samanlaisia alimitoitetulla jäähyllä olevia on muillakin valmistajilla, mutta nappasin esimerkiks just ton ihan vaan siks että ei riitä että tehdään kortti joka ei toimi kunnolla, vaan on vielä pitänyt tehdä siitä tehokkaampi TI variaatio. Toi jäähy ei ole riittävä edes normaalille ni sitten vielä vähän tehokkaampi tolla samalla jäähyllä.  Cheesy  Meinasko ne että se toimis vaikka tällä kertaa mikäli nostetaan sitä lämpökuormaa vielä entisestään?

Sitten taas jos joku ehdottomasti tahtois sen jälkeen kun on varoitettu ostaa jonkun niistä mitkä on tahallaan paskottu alimitoitetulla jäähyllä, niin mitä oikein kuvittelet saavuttavasi sillä että saat sen viallisesta pykälän olevan tuotteen sen sijaan että laittaisit pikkuisen extraa että saisit sen toimivan?
(Toimivamman saattais saada myös myytyä joskus eteenpäin koska sellaisen saattais joku ostaakin)

Eli tiivistettynä: jos kortti on sellainen alhaisemman virrankulutuksen kortti joka ei välttämättä tarvitsis lisävirtaa, niin silloin tollanen cooleri on vielä ihan riittävä.

Kantsii vilkaista sitä just sille kortille ilmoitettua lukemaa koska joissain korteissa saattaa olla lisävirtaliitin vaikka kulutus oliskin samaa luokkaa, jossain toisessa taas välttämättä ei.


Jos kortti taas kuluttaa +50W siihen päälle niin tollainen ei varmasti ole riittävä jäähdytys. Ja kuitenkin joku sanoo että "ostin sen ja sen ja ihan hyvin se on mulla toiminu" joo se "toimii" kyllä, mutta se jatkuvasti thermal throttlaa koska ei ole yksinkertasesti mahdollista että se ei tekis sitä.


Miten sitten tunnistaa että onko ton tehoisessa esim vaikkapa just GTX1660:ssa riittävä jäähdytys? Etsi googlella purkukuvia just siitä kyseisestä kortista, ja jos siellä on useampia lämpöputkia niin silloin on riittävämpi, mitä enemmän ritilikköä ja lämpöputkia siellä on, niin sitä parempi. Yksi hyvä on myös verrata erilaisia malleja sitä samaa korttia keskenään, ja poimia sieltä sellainen mikä on sellainen keskimääräinen, eli ei paras jäähdytys muttei toisaalta se huonoinkaan.

 
Back to top
« Last Edit: 16.01.2020 at 05:26:32 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 72.0  X11
Rompe
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 322

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #761 - 16.01.2020 at 12:28:00
 
Mirsku wrote on 16.01.2020 at 05:19:40:
Noi tollaset alhaisen hintaluokan kortit on suunnattu nimenomaan sellaisille jotka kasaavat esim ensimmäistä konettaan, tai eivät muuten tiedä noista niin paljoa. Koska jos tietäisivät ni eihän tollaista oikeasti kukaan ostais.

Ei ehkä ihan noin, koska moniin kortteihin on saatavilla kohtuu hintaan kunnon custom jäähyjä. Eli jos huipputason kortti (vaikka RTX 2080 TI) paskalla jäähyllä irtoaa jostain tarjouksesta törkyhalvalla (esim. em. RTX 2060:n hinnalla) verrattuna samaan korttin hyvällä jäähyllä, niin eikös siinä voi olla myös hyvä syy ostaa tommonen nimen omaa sellaisen joka tietää paljon korteista sekä custom jäähyistä ja kasannut koneita ennenkin?
 
Back to top
 
  IP Logged   Chrome 79.0.3945.117  Windows 10
Radikus
Offline
NES-Retro Administrator
******

'Nuff Said!

Posts: 71645

Helsinki - Finland
Gender: male

Live: Radikus
PSN: Radikus
NNID: RadikusRe: Mitä säädit viimeksi?
Reply #762 - 16.01.2020 at 12:38:50
 
Itsekin olen ostanut kämäjäähyisiä näyttiksiä ja vaihtanut niihin itse nestejäähyt tilalle, mutta näin ~10 kortin kokemuksella en enää jaksa lähteä siihen hommaan. Ostan suoraan sellasia missä on hyvät jäähyt, kuten vaikkapa Asuksen kolmen tuulettimen Strixit.
 
Back to top
 
Achievements: 20
Beersider24h MarathonHC Movie CollectorCat PeopleNES-Retro ChampionSocial AdventurerAchievement ArtistNot Too Old For This ShitChurch of NES-RetroRetro Dealerbassokoira's Long Con VictimKeyboard VeteranClothed by NES-RetroItem AcquiredFirst Successful SaleTypical Apple UserBeer Mario Kart TournamentNES-Retro FailboatMedal of HonorDonated to AVGN

I used to think that my life was a tragedy, but now I realize, it's a comedy.
WWW 47361 Radikus Radikus Radikus 4 ur9969391 Radikus Radikus Rad1kus   IP Logged   Firefox 68.0  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6950

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #763 - 16.01.2020 at 22:08:18
 
Rompe wrote on 16.01.2020 at 12:28:00:
Ei ehkä ihan noin, koska moniin kortteihin on saatavilla kohtuu hintaan kunnon custom jäähyjä. Eli jos huipputason kortti (vaikka RTX 2080 TI) paskalla jäähyllä irtoaa jostain tarjouksesta törkyhalvalla (esim. em. RTX 2060:n hinnalla) verrattuna samaan korttin hyvällä jäähyllä, niin eikös siinä voi olla myös hyvä syy ostaa tommonen nimen omaa sellaisen joka tietää paljon korteista sekä custom jäähyistä ja kasannut koneita ennenkin?


Yritin miettiä tota paljon et miksi ja kuka just niitä esimerkeissä olevia esim ostais uutena sillä hinnalla mitä ne ovat, ja millaisessa tilanteessa ja sitä kautta päädyin siihen et millasessa tilanteessa sellainen saattais mennä jollekin läpi.

Kun taas esim RTX 2080 TI paskalla jäähyllä ei ole enää kovinkaan aloittelevalle kasaajalle suunnattu kortti, vaan nimenomaan sellaiselle tehokäyttäjälle suunnattu joka tarvitsee sitä niin kovasti että on valmis maksamaan todella heikkoa hinta-suorituskykylisää siitä. Muutenkin en laskisi enää kovinkaan peruskäyttäjäks sellaista joka ylipäätään vertailee korteilla vakiona olevia ja kolmansien osapuolien jäähyjä, koska sellainen ei mene ja osta jotain sen ihmeempää miettimättä.


Huonot jäähyt tehokkaammissa korteissa on toki huonoja jäähyjä, mutta ne ovat kuitenkin sen tasoiselle kortille tehtyjä huonompia jäähyjä, kun taas noissa esimerkeissä nimenomaan halusin nostaa esille sitä että yritetään käyttää tietyissä korteissa jäähyjä jotka on otettu niitä selvästi alemman teholuokan korteista.

Kuten esimerkeissä näytin niin toi tietynlainen jäähy soveltuu sellaseen noin 75W korttiin oikein hyvin, mutta se suurin synti nimenomaan ei ole siinä että olisi yleisesti huono jäähy, vaan nimenomaan siinä että noissa tietyissä on käytetty täysin väärälle kortille sopivan tyyppistä jäähyä. Siks mä sen intelin vakiocoolerin sinne sekaan heitin koska yhtäläisyydet siihen minkä näköinen se on voi nähdä helposti kuka tahansa, ja just sen näköisten ja kokoisten jäähyjen käyttö korteissa joihin se ei sovellu, on se mistä yritin varoitella.Radikus wrote on 16.01.2020 at 12:38:50:
Itsekin olen ostanut kämäjäähyisiä näyttiksiä ja vaihtanut niihin itse nestejäähyt tilalle, mutta näin ~10 kortin kokemuksella en enää jaksa lähteä siihen hommaan. Ostan suoraan sellasia missä on hyvät jäähyt, kuten vaikkapa Asuksen kolmen tuulettimen Strixit.


Ton kun saiskin menemään sellaisille "kortti on kortti, otetaan vaan se halvin vaihtoehto, kuhan toimmii" ajatteleville läpi, että poimisivat ennemmin just noita kolmen tuulettimen kortteja, tai jos ei tarvitse aivan niin hiljaista niin sitten edes niitä kahden tuulettimen kortteja. Etenkin sillon jos se kortti pitää ostaa samantien eikä ehdi tai tahdo tehdä sen enempää vertailua.
---------------------------------------


Noin muuten taas, voisin toki tehdä esim 180W TDP korteista tai sen yli menevistä vastaavanlaista, mutta mulla ei ole niitä tarpeeksi montaa että saisi kasattua samanlaista vertailua. 120W korteista ja vertaamalla 75-100W kortteihin sen sijaan oli riittävästi materiaalia siihen että pystyi löytämään sieltä sellaisen selkeän "juuri tollainen tietynlainen cooleri näissä tietyn TDP:n korteissa käytettynä on todella iso ongelma" ja toisaalta myös sit heittämään esimerkkejä milloin just se tietynlainen cooleri ei ole ongelma.
 
Back to top
« Last Edit: 16.01.2020 at 23:01:42 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 72.0  X11
Rompe
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 322

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #764 - 17.01.2020 at 11:40:19
 
Mirsku wrote on 16.01.2020 at 22:08:18:
Yritin miettiä tota paljon et miksi ja kuka just niitä esimerkeissä olevia esim ostais uutena sillä hinnalla mitä ne ovat, ja millaisessa tilanteessa ja sitä kautta päädyin siihen et millasessa tilanteessa sellainen saattais mennä jollekin läpi.

Kun taas esim RTX 2080 TI paskalla jäähyllä ei ole enää kovinkaan aloittelevalle kasaajalle suunnattu kortti, vaan nimenomaan sellaiselle tehokäyttäjälle suunnattu joka tarvitsee sitä niin kovasti että on valmis maksamaan todella heikkoa hinta-suorituskykylisää siitä. Muutenkin en laskisi enää kovinkaan peruskäyttäjäks sellaista joka ylipäätään vertailee korteilla vakiona olevia ja kolmansien osapuolien jäähyjä, koska sellainen ei mene ja osta jotain sen ihmeempää miettimättä.


Huonot jäähyt tehokkaammissa korteissa on toki huonoja jäähyjä, mutta ne ovat kuitenkin sen tasoiselle kortille tehtyjä huonompia jäähyjä, kun taas noissa esimerkeissä nimenomaan halusin nostaa esille sitä että yritetään käyttää tietyissä korteissa jäähyjä jotka on otettu niitä selvästi alemman teholuokan korteista.

Kuten esimerkeissä näytin niin toi tietynlainen jäähy soveltuu sellaseen noin 75W korttiin oikein hyvin, mutta se suurin synti nimenomaan ei ole siinä että olisi yleisesti huono jäähy, vaan nimenomaan siinä että noissa tietyissä on käytetty täysin väärälle kortille sopivan tyyppistä jäähyä. Siks mä sen intelin vakiocoolerin sinne sekaan heitin koska yhtäläisyydet siihen minkä näköinen se on voi nähdä helposti kuka tahansa, ja just sen näköisten ja kokoisten jäähyjen käyttö korteissa joihin se ei sovellu, on se mistä yritin varoitella.

Mut edelleen, miksei se "tietävä"/kokenut kasaaja (ei siis välttämättä sama asia kuin tuo "tehokäyttäjä") voi olla kiinnostunut "peruskäyttäjän" korteista paskalla jäähyllä custom jäähyjen saatavuuden takia (esim. Arctic Accelero Twin Turbo III), esim. GTX 1650/1650 Super (75-100 TDP), jos ne irtoaa jostain tarjouksesta vaikka tyyliin -50% listahinnasta?
Jotku voi kasata koneita "peruskäyttäjä"-näyttiksellä vaikkapa sukulaispojalle ja/tai huippunäyttikselle ei ole muuten erityistä tarvetta, tms. tarve viilata koneen hintaa alas.

Tuo minun GTX 2080 Ti GTX 2060:n hinnalla (eli erinomainen hinta-suorituskyky) oli äärimmäinen esimerkki, enkä väittänyt että se olisi aloittelevalle kasaajalle tai "peruskäyttäjälle" vaan nimenomaan päinvastoin eli vasta-argumenttina väitteellesi, että paskajäähynäyttiksiä ostaa vain aloittelija kasaajat tai jotka ei paljoa tiedä näyttiksistä.
Mut ehkä sit huono esimerkki tässä, jos nyt puhutaan vain "peruskäyttäjän" korteista. Mutta edelleen, kuten jo yllä mainitsin, kokenut kasaaja voi olla myös kiinnostunut noista "peruskäyttäjän" korteistakin paskalla jäähyllä. Tosin siinä säästöt eivät välttämättä ole prosentuaalisesti niin isoja kuin noissa kalliimmissa korteissa. Mut toisaalta tarjouksia suuremmilla alennusprosenteilla löytyy varmasti enemmän "peruskäyttäjä" korteille kuin huippukorteille.

Harkitsin esim. itsekin "peruskäyttäjän" GTX 950 korttia (TDP 90) muutama vuosi sitten kun uutta konetta kasailin nollasta enkä ollut ihan varma kuinka paljon ehtisin koneellani pelata. Päädyin kuitenkin lopulta GTX 980:een, koska raha ei ollut mitenkään erityisenä esteenä, ja sain sen kuitenkin suht halpaan hintaan.

Eli enempää jaarittelematta/lyhyesti pointtini: kokeneetkin kasaajat saattavat ostaa näytönohjaimia (minkä tahansa tasoisia) paskoilla jäähyillä, koska saavat niitä paljon halvemmalla ja niille on saatavilla hyviä custom jäähyjä
Muuten siis ihan samaa mieltä viestiesi kanssa.
 
Back to top
« Last Edit: 17.01.2020 at 11:54:33 by Rompe »  
  IP Logged   Chrome 79.0.3945.117  Windows 10
Pages: 1 ... 49 50 51 52 53 ... 57
Send Topic