Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Pages: 1 ... 54 55 56 57 58 59
Send Topic
Mitä säädit viimeksi? (Read 244506 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #825 - 19.07.2020 at 07:22:42
 
Nyt on ollu viimeaikoina kaikki säätäminen segaa, segaa, segaa ja vähän lisää segaa. Tämä johtuu ihan siitä että tehnyt kaikenlaisia pikkujuttuja mitä pystyy kikkailemaan ylijäämäosilla yms.


Viimeinkin tuli mahdollisuus hommata SC-3000 kavereidensa joukkoon sellaisella hinnalla mikä ei ollut mallia törkyhintatrokausrarekeräilijäthoks vaan ihan järkihinta koneesta.

Tää seuraava on nyt useamman päivän ajalta jo jokin aika sitten mutten viitsiny alkaa kirjottelemaan kaikkea erikseen, vaan tiivistän tässä vähän enemmän kerralla.
...


Ihan ensimmäisenä kun otin koneen auki huomasin että joskus aiemmin joku aiempi omistaja on leikannut sulakkeen päältä peltiä, todennut että jaahas sulake on menny, ja laittanu vaan metallilangan. Tässä vaiheessa aloin jo epäilemään että olisko siellä taas nintendomuuntajat olleet asialla..


Ennenkuin edes tutkin konetta tästä eteenpäin, otinkin sen kuoret, purin näppäimistön, kuoret ja näppäinkumit meni odottamaan pesua yms. Ajattelin että puhdistelen kaiken muun valmiiks yms koska joka tapauksessa aion korjata tän vaikka siinä olis mikä hajalla koska loppujen lopuks sen saa kyllä kuntoon tavalla tai toisella vaikka olis mikä kyseessä....

Sega on tehnyt tän näppäimistön kanssa siinä mielessä hyvin että jokaisen kontaktipinnan luona on tollainen koroke. Valmistuskustannuksia ei ole varmasti tullut paljoa enempää, mutta sillä että ovat päättäneet laittaa noi on vaikutus joka ulottuu vuosikymmenien päähän.

Olin jo varma että joudun vetämään osan piirilevyn johtimista uusiks koska noi kuminäppikset aina enemmän tai vähemmän kuluttaa jotain jos asiat on tehny huonosti, mut tää onkin tehty poikkeuksellisen kestäväks siihen nähden että se on kuminäppis.
...

Tässä vaiheessa hypätään välissä ajassa hetkeks pari päivää eteenpäin ja näppäimistö tämän näköisenä odottaa että muu kone kunnostuu.
...

Koneissa on joko tollanen ylimääränen piirilevy jossa on videoon liittyviä osia, tai ei ole riippuen vähän alueesta. Koska kyseessä on PAL alueen kone niin siinä on tollainen. Siellä on osa konkista ihan tyylillä laskenu sisuksensa ulos, ja päätellen noiden kuivumisesta yms toi on tapahtunut joskus paljon aikaisemmin. Osa noista on vuotanut ihan että ovat olleet vaan huonoja konkkia, mutta osa toisessa kohdassa alkoi epäilyttämään että olisko niillä tekemistä sulakkeen kanssa.

Veikkaisin jotain sen suuntaista että joku on joskus ties millon vuosikymmeniä sitten kokeillut nintendomuuntajaa, posauttanut sulakkeen ja osan konkista tosta ylimääräiseltä piirilevyltä....

Nää edelliset vuotokonkat poistettuna ja piirilevy odottamassa että puhdistan sen. Kuvan ottamisen jälkeen vedin tän sellasella käsittelyllä että hurautin vaan puhdistusalkoholia päälle ja sit hammasharjoilla hankaamaan. Mulla on siis käytännössä keittiön kuivauskaapissa joku 6 halvinta xtran harjaa vaan ihan näitä varten.  Cheesy

Ton jälkeen huomasin että mulla onkin sopivia konkkia just ja just ylimääräisiä niin että voin laittaa lähes kaikki uusiks sekä tosta ja emolevyltä.
...


Ne konkat sit millaisia ei ollukaan sopivia meni uusiks kanssa ihan sillä että tutkin emolevyä vähän tarkemmin ja huomasin että esim yks 10uF oli vaan äänille joten korvasin sen 47:lla joita oli. Yks 10uF oli näyttiksen luona johon heitin 22uF tantaalikonkan tilalle jollainen on paljon parempi tossa yhteydessä. Ton jäähdytyssiilen alla on ihan normaali 7805 regulaattori jollaisen heitin uuden tilalle kanssa. Jos jossain on poltettu sulake ni tod se regu menee kanssa vaihtoon eikä mietitä että onkohan se ottanut vahinkoa vai ei.

Käytännössä tässä kohtaa siis testasin konetta sen verran ilman näppistä että olin jo varautunut siihen että noista 1-bittisistä muistisiruista joku on aivan varmasti rikki ellei useampi.  RF modulaattorin otin pois, tyhjensin sen kuoret ja laitoin ne takaisin, ja äänet on väliaikaisesti tollasella 3.5 liittimellä. Komposiitin nappasin vain tohon entiseen RF modulaattorin liittimeen.

Syy tolle että miksi en jättänyt muinaisempaan laitteeseen RF modulaattoria on ihan siinä että tän olis tarkoitus olla kuitenkin ihan sellainen et sen voi joskus myöhemminkin kytkeä kiinni johonkin ja käyttää sitä, eikä mikään lasikuvun alle tuleva museoesine. RF modulaattorin säilyttämisessä ei ole järkeä siksi että sellaisen televisiot joissa on sopiva viritin ovat lyhyemmän aikaa saatavilla olevaa teknologiaa kuin mitä tää kone tulee kunnostettuna kestämään. Eli alkuperäisyys säilyis alkuperäisellä RF modulaattorilla mutta tulevaisuudessa ei olis mitään mihin kytkeä sillä, mulla ei ole itseasiassa edes nytkään yhtään mitään sellaista käytössä johon tämän vois kytkeä sillä.

Vähän myöhemmin tarkoituksenani olis laittaa RF liittimen tilalle s-videoliitin, eli komposiitin ja äänet sais din liittimestä, ja s-videolle olis uusi liitin. Tolla tavalla en siis muuta ulkoisesti laitteen kuoria muuten kuin että pyöreään reikään tulee vain toisenlainen pyöreä liitin joka on sopivan kokoinen.Ja mitä sit testin kanssa kävi, ja mitä tapahtui kuvan ottamisen jälkeen..

nooh ei anna kuvaa ulos lainkaan ja äänet jumittaa vaan samassa kohtaa kokoajan. (tai tarkalleen ottaen antaa kyllä pal50 kuvan mutta se on pelkkää mustaa ruutua joka ei etene mihinkään)

Eli sit pääsikin etsimään missä on vika. Vianetsintä oli siinä mielessä helppoa että päätin jo etukäteen että mikäli tässä tulee mitä tahansa isompaa ongelmaa vastaan, niin vaihdan aivan kaikelle sirukannat. Tämä senkin takia että jos mun tarvitsee joskus myöhemmin kokeilla vaikka joukko Z80 prossuja niin voin vaan käydä ne sit läpi tällä.

Eli sirukannat on 2K muistilla, Z80 prossulla, SN-en-muista-mikä-numerosarja äänisirulla ja niissä on kokeiltu jo toisia varmasti ehjiä tilalla, ja tolla segan omalla sirulla kanta onkin jo valmiiksi. Kävin myös kaikki tinaukset läpi emolevyltä sulkeakseni senkin mahdollisuuden pois.

Tässä vaiheessa sitten ei olekaan enää oikein muita mahdollisuuksia kuin että toi taaempana näkyvä komponentti aiheuttaa sen että reset linja olis jatkuvasti low, mutta koska sen pystyi testaamaan vaan mittaamalla Z80 prossun jalasta että se ei ole, niin ainoa järkevä syyllinen on se todennäköisin eli näyttis hajonnut.Nyt sitten tuleekin muutama eri mahdollisuus miten edetä...

1. Hommaan samanlaisen 50hz näyttiksen kuin mikä tässä on mikä osaa käyttää suoraan noita 1-bittisiä muisteja.

2. Hommaan sellaisen 60hz näyttiksen joka antaa samanlaiset signaalit ulos kuin mitä toi ylimääräinen boardi syö ja vaihdan parit kiteet ja vedän parit hyppylangat että laitankin koneen toimimaan PAL60.

3. Hommaan sellaisen 60hz näyttiksen joka on muuten toiminnaltaan samanlainen mutta mikä käyttääkin 1-bittisten muistisirujen sijasta kahta 4-bittistä sirua. Tämä vaatii emolevylle vähän asioiden johdotusta uusiks ja muuta tollaista pientä mutta ei ole mikään mahdoton. Sellasia ei ole ollut näissä koneissa suoraan, muuutta Segan omassa SG-1000 mark II:ssa on Yamahan valmistama versio joka toimii käytännössä about samoin kuin sellainen. Eli olisko tää silloin DIY SC-3000 mark II ?  CheesyJa tässä kohtaa ollaankin sitten kirjoitusajankohdassa. Käytännössä oon tullut siihen tulokseen että menen vaihtoehto kolmosella koska jos näyttis on hajonnut ennen kuin sulake on joskus mennyt, niin pidän aivan liian todennäköisenä että joku noista 1-bittisistä muisteistakin on mennyt, kahden socketteihin tulevan muistisirun kanssa puljaamisessa on vähemmän vaivaa kuin alkaa tappelemaan kahdeksan muistisirun kanssa.

Vaihtoehto kolmosta tukee sekin että sellainen variantti näyttiksestä on edullisin saada, todennäköisimmin valmistettu paljon myöhemmin mikä on näissä plussaa, ja sellaiseen pitää vaan ottaa pari muistisirua eikä edes tarvitse katsoa millasia hintoja uusista 1-bittisistä joutuis maksamaan.

Eli tän kunnostus eteenpäin on jäässä jonnekin kuukausien päähän syksyyn koska ei ole mitään aavistusta milloin sopivat osat tulee maailmalta.


edit: Tosiaan tota vaihtoehto kolmosta tukee sellainenkin yksinkertainen syy että: pystyn tietämään mitkä 1-bittiset muistisirut on hajonneet vasta sitten kun useamman kuukauden päästä olisi ehjä näyttis. En voi tietää tässä vaiheessa mitkä niistä on hajonneet joten en pysty ottamaan sopivaa määrää muistisiruja samalla vaan jos menen vanhemman mallisella näyttiksellä niin joudun ottamaan osia monessa monen kuukauden odotusajalla olevassa erässä.

Joten sen vuoksi vaan uudempi variantti näyttiksestä ja sille suoraan sopivat muistisirut, koska sitten saa tehtyä homman kerralla loppuun ja pistettyä tän kasaan.

Lisäksi toisenlaisiin muisteihin vaihto on kanssa samanlainen futureproofing kuin mitä RF:n vaihtaminen s-videoon olis, eli mikäli jossain vaiheessa hajoaa taas muistisirut, niin ei ole sidoksissa näyttikseen joka syö 70-luvun lopun muinaistekniikkaa, vaan varaosat on helpommin saatavilla.

Myös vaihtoehto 4 olisi olemassa eli 50hz näyttis joka syö uudemmat muistisirut. Mutta 50hz kanssa tulee vähän sellainen ongelma että yksikään peli ei ole tarkoitettu sille, ne toimii liian hitaasti sellaisella. Ton lisäks suurinta osaa 60hz näyttiksellä oleville laitteille julkaistuista peleistä ei ole koskaan edes julkaistu 50hz alueella. Eli NTSC 60 tai PAL60 koneella voi pelata esim japanissa julkaistuja SG-1000:sen pelejä niinkuin ne olis tarkotettu, mutta PAL50 näyttiksellä kaikki toimii väärin.

 
Back to top
« Last Edit: 19.07.2020 at 08:12:13 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 77.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #826 - 29.07.2020 at 09:05:01
 
Tervetuloa puuhanurkkaan.

Onko sinullakin famicomille Madara ja et ole löytänyt sille sopivankokoista suojaboksia mistään ja se on aina sellainen "mistä helvetistä kaivan tälle suojaboksin?!"-peli ?...

Ei hätää tarvitsemme vain 120mm coolermasterin sickleflow tuulettimen boksin. ...

Taitamme sen osan ulos jossa on se ripustusreikä jolla tuuletin boksissaan roikkui joskus verkkiksessä....

Leikkaamme tämän osan irti. Leikkaamme kuitenkin toisen puolen vähän pieleen joten leikkaamme toisen kerran vielä tarkemmin....

Ja nyt on Madaralle boksi joka on melkein sopivan kokoinen tai ainakin sopivampi kuin mikään muu boksi mitä sille on kokeillut.


Mind: Blown


edit: On muuten hyvä tuuletin, hyvän tuulettimen tunnistaa vasta 5 vuoden kuluttua siitä että se on sellasessa kunnossa että riittää kun pyyhkii pölyt lavoista. Huonon tuulettimen kohdalla koko tuuletin olis siinä kunnossa tossa vaiheessa että alkasit jo katselemaan uusia.
 
Back to top
« Last Edit: 29.07.2020 at 09:24:09 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 77.0  X11
Wick
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 5413

Sastamala - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #827 - 30.07.2020 at 11:15:33
 
Jahas. Tässä sopivan hetken tullen olis tarkoitus alkaa herätellä Neo Geon monitoria henkiin. Toivon selviäväni vähällä, mutta vähän tuntuu siltä että saattaa joutua konkkia vaihtelemaan.

Semmonen juttu vaan, että kolvia käytellyt viimeks n. 20+ vuotta sitten jossain yläasteen teknisen työn tunnilla. Cheesy Mitäs kaikkea työpöydälle kannattaa hankkia kolvin ja tinan lisäksi, kun näiden piirilevyjen kanssa aletaan paskarrella? Entäs kumpi parempi, tinaimusukka vai tinaimuri? Saa myös yleisesti suositella hyviä vehkeitä!

Aattelin harjoitella komponenttien irrottelua ja uusien juottamista ensin jollain romupiirilevyllä (tai kymmenellä), niin en välttämättä pasko ton chassiksen piirilevyä sit heti ensimmäiseks hyppäämällä suoraan syvään päähän.

Voishan tuon vaihtohommelin tietty ulkoistaakin, mut mielellään alan ottaa tähän itse tuntumaa, semminkin jos jatkossa tulee enemmänkin säädettyä näiden arcadekoneiden kans.
 
Back to top
 
Achievements: 8
Dog PeopleNot Too Old For This ShitKeyboard Veteran24h Marathonbassokoira's Long Con VictimClothed by NES-RetroTypical Apple UserInsider

That's a big Twinkie.
WWW wickfin Retrolordi user/RetroLordi   IP Logged   Chrome 84.0.4147.89  Mac OS X
nassekova
Online
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 4053

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #828 - 30.07.2020 at 14:01:09
 
Arcadehommat on kyllä semmonen harrastus, että se ei oo JOS jotain hajoaa, vaan KUN jotain hajoaa Cheesy Varsinkin jos haluaa CRT näytöillä pelata niin joutuu opetteleen töllöjenkin kunnostusta.


Tinaushommissa kannattaa tsekata vaikka tää Voultarin pätkä:Huom. Nuo varoitustekstit, eli joutuu vähän tsekkaan mistä tilaa ja millasen (jos siis meinaat tuon KSGER).

Suosittelen pumppua kyllä ehdottomasti. Sukalla huomattavasti hankalampaa saada läpiviennin sisältäkin tinat. Niitä saa kyllä muutamalla eurolla ja voihan siihen ostaa sukka kaveriksi, nekään ei paljoa maksa.

Toki sitten jos meinaa harrastukseen panostaa, niin sama homma kuin missä tahansa, eli kunnon välineet maksaa, mutta niillä sen homman tekee niin, ettei joudu miljoonaan kertaan kuumenteleen komponentteja joilloin säästää aikaa ja vitutusta. Itellä on HAKKO FX-889 ja sen kaverina pihdit pintaliitoskomponenteille ja HAKKO FR-301 tinaimuri. Toki ostelin noita pitemmällä aikavälillä ja korjailin jotain konsoleita niiden rahoittamiseen, mutta varsinkin tuo tinaimuri pieksää ne käsikäyttöiset pumput mennen_tullen_ja_palatessa.

Myös hyvä yleismittari on melko pakollinen troubleshoottauksessa.

Tässä toinen hyvä pätkä (soldering 101)


Itellä on vihdoin ja viimein Tekken iskussa ja siihen varachassiskin. Nyt on olohuoneen lattialla 28" putkitöllö ja oottelen, että saan mittarin millä voi induktanssiaki mitata, niin mittaan saanko siitä varaputken Cheesy
 
Back to top
« Last Edit: 30.07.2020 at 14:07:51 by nassekova »  
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Firefox 78.0  Windows 10
Wick
Offline
NES-Retro Elite
******


Posts: 5413

Sastamala - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #829 - 30.07.2020 at 15:02:37
 
nassekova wrote on 30.07.2020 at 14:01:09:
Arcadehommat on kyllä semmonen harrastus, että se ei oo JOS jotain hajoaa, vaan KUN jotain hajoaa Cheesy Varsinkin jos haluaa CRT näytöillä pelata niin joutuu opetteleen töllöjenkin kunnostusta.


Tinaushommissa kannattaa tsekata vaikka tää Voultarin pätkä:Huom. Nuo varoitustekstit, eli joutuu vähän tsekkaan mistä tilaa ja millasen (jos siis meinaat tuon KSGER).

Suosittelen pumppua kyllä ehdottomasti. Sukalla huomattavasti hankalampaa saada läpiviennin sisältäkin tinat. Niitä saa kyllä muutamalla eurolla ja voihan siihen ostaa sukka kaveriksi, nekään ei paljoa maksa.

Toki sitten jos meinaa harrastukseen panostaa, niin sama homma kuin missä tahansa, eli kunnon välineet maksaa, mutta niillä sen homman tekee niin, ettei joudu miljoonaan kertaan kuumenteleen komponentteja joilloin säästää aikaa ja vitutusta. Itellä on HAKKO FX-889 ja sen kaverina pihdit pintaliitoskomponenteille ja HAKKO FR-301 tinaimuri. Toki ostelin noita pitemmällä aikavälillä ja korjailin jotain konsoleita niiden rahoittamiseen, mutta varsinkin tuo tinaimuri pieksää ne käsikäyttöiset pumput mennen_tullen_ja_palatessa.

Myös hyvä yleismittari on melko pakollinen troubleshoottauksessa.

Tässä toinen hyvä pätkä (soldering 101)


Itellä on vihdoin ja viimein Tekken iskussa ja siihen varachassiskin. Nyt on olohuoneen lattialla 28" putkitöllö ja oottelen, että saan mittarin millä voi induktanssiaki mitata, niin mittaan saanko siitä varaputken Cheesy


Vähän veikkaan, että mulla tulee menemään näihin vermeisiin aika paljon pidempi penni kuin mitä tuo itse Neo Geo kustansi. Cheesy

Mutta varmastikin niille on käyttöä tulevaisuudessakin. Itseni tuntien tiedän, että jos alan paskoilla vehkeillä tekemään yhtään mitään, niin into ja mielenkiinto kuolee hyvin äkkiä.
 
Back to top
 
Achievements: 8
Dog PeopleNot Too Old For This ShitKeyboard Veteran24h Marathonbassokoira's Long Con VictimClothed by NES-RetroTypical Apple UserInsider

That's a big Twinkie.
WWW wickfin Retrolordi user/RetroLordi   IP Logged   Chrome 84.0.4147.89  Mac OS X
nassekova
Online
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 4053

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #830 - 30.07.2020 at 15:12:04
 
Wick wrote on 30.07.2020 at 15:02:37:
Mutta varmastikin niille on käyttöä tulevaisuudessakin. Itseni tuntien tiedän, että jos alan paskoilla vehkeillä tekemään yhtään mitään, niin into ja mielenkiinto kuolee hyvin äkkiä.


Näimpä juuri  Cool "Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" pätee kyllä tässäkin.

Täältä on yleensä saanu EU alueella halvimmat jos uutena meinaa: https://www.batterfly.com/shop/en/soldering

Sopivasti näyttää olevan kolvia ja imuria alessakin!
 
kolvaus_homms.jpg (37 KB | 2 )
kolvaus_homms.jpg
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Firefox 78.0  Windows 10
Tonico
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 24

Pori - Finland
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #831 - 30.07.2020 at 20:35:51
 
Uusi RGB bypass tuli tänään SFC Juniorille.

Kuinkas ollakkaan, tämä yksilö toimi heittämällä eikä tosiaan lämpeä juuri yhtään käytössä toisin kuin edellinen. Nyt ei randomisti katoa synkka ja punainen kanavakin toimii.  Roll Eyes

Kunpa Voultar saisi jo kauppansa auki EU alueelle, niin ei tarttisi näiden huonosti valmistettujen kamojen kanssa tapella ja haaskata aikaa.
 
Back to top
 
  IP Logged   Firefox 78.0  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #832 - 31.07.2020 at 07:54:33
 
Wickin kysymyksiin, ja siihen että millaset välineet kannattaa olla ni sanoisin että kunnostettavan laitteen arvon, vaativuuden ja sen mukaan miten paljon mahdollisesti tekee jatkossa. Noi nassen mainitsemat välineet on esim hyvät mutta myös vähemmälläkin voi pärjätä.

Ja vaikka menis edullisemmillakin, ni pääasia kuitenkin on että käyttää sellasia välineitä joiden kanssa ei ala kesken tekemisen ärsyttämään että jokin ei onnistu siksi että on huonot välineet. Kymmenen euron kolvit voi suosiolla unohtaa, niillä ei saa mitään aikaiseks muuta kuin pari johtoa vetää kiinni hätätapauksessa.

Jos ei hanki tinaa imevää kolvia ja tekee sellaista jossa pärjää tinaimurilla ja tinaimunauhalla, niin tinaimureita kannattaa aina olla toinen laatikossa varalta, kunhan se mekanismi kuluu ettei se pysy alhaalla ni se kuluu kanssa, ja se lakkaa toimimasta juuri kesken jotain mitä pitää tehdä.

Juotosasema taas kannattaa valita ehdottomasti sen mukaan että siihen saa myös, ei pelkästään vaihtokärkiä, vaan myös vaihto lämmityselementtejä tai kokonaisia uusia kolviosia. Juotosasema kestää, kolvit itsessään on kuluvaa tavaraa.

Tinaimunauhaa jos käyttää niin kannattaa ottaa sellaista missä on kunnolla fluxia itsessään valmiina, ja kuten tinaimurin tapauksessa myös sitä kannattaa olla aina yksi liikaa.

Sit se ihan ehdoton, aina kun on poistamassa jotain komponenttia ni vanhaan tinaan kannattaa lisätä ensin vähän uutta.

 
Back to top
« Last Edit: 31.07.2020 at 07:55:22 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 77.0  X11
Anna Huikka
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 116

Phnom Penh - Cambodia
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #833 - 31.07.2020 at 11:53:21
 
nassekova wrote on 30.07.2020 at 15:12:04:
Näimpä juuri  Cool "Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" pätee kyllä tässäkin.

Täältä on yleensä saanu EU alueella halvimmat jos uutena meinaa: https://www.batterfly.com/shop/en/soldering

Sopivasti näyttää olevan kolvia ja imuria alessakin!

Omaan korvaan ei kuulosta edes kauheen pahalta sijoittaa 300-400€ kunnon välineisiin ja varsinkin mitä nyt oon seurannu ni sullakin noita rojekteja riittää että aika vitunmoista rimpulointia olis ilman kunnollisia välineitä.

En osaa kyllä oikeen sanoo mikä vois olla kipuraja sitten että kamppeet jäis ostamatta. Maksan mieluusti kestävästä ja hyvästä tavarasta sen mitä siitä pyydetään, toisaalta maksan kyllä työn tekijälle myös mikäli työn jälki on hyvää ja laadukasta.
 
Back to top
 
  IP Logged   Safari 13.5  iOS 13.5.1
nassekova
Online
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 4053

Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #834 - 31.07.2020 at 13:36:30
 
Joo kyllähän harrastukset maksaa ja jokainen tietää kuinka turhauttavaa ja perseestä se on, kun koittaa tehdä jotain mihin tietää, että oikeilla työkaluilla ois 10min homma ja tuuskaat sitä sitten tuntitolkulla jollain puukolla...Lopulta se esine vaan hajoaa ja siinä taas miettii, että kalliiksi tuli säästäminen niissä työkaluissa Cheesy
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Firefox 78.0  Windows 10
natedogg
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
******

You are never too old
to play

Posts: 17670

Kuopio - Finland
Gender: male
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #835 - 31.07.2020 at 16:09:51
 
nassekova wrote on 31.07.2020 at 13:36:30:
kun koittaa tehdä jotain mihin tietää, että oikeilla työkaluilla ois 10min homma ja tuuskaat sitä sitten tuntitolkulla jollain puukolla...


Mää en oikein polta hermoja mistään muusta kun tästä. ( ois tullu jokunen aika sitten melkonen huumorivideo, kun vielä semikrapulassa avaimet lenteli autotallin seinään yks kerrallaan vittuperkeleitten saattelemana, kun ei ollu sopivaa työkalua autohommissa  Grin )

Tai no, jos joutuu jotain ettimään, jonka pitäs olla jossain, niin sillon kyllä kans välittömästi nousee vitutus punaselle... Roll Eyes
 
Back to top
« Last Edit: 31.07.2020 at 16:11:09 by natedogg »  
Achievements: 8
Clothed by NES-RetroNot Too Old For This ShitBeersiderbassokoira's Long Con VictimKeyboard VeteranMedal of HonorInsiderDonated to AVGN

Special Power Glove programs on game pak enhance other joystick games.&&&&"TEH MOST BEAUTIFUL JOURNEY TROUGH DARKNESS THAT WILL KIRVESTÄÄ MEIDÄT KAIKKI! HAILATAAN HAILAUKSEN JÄLKEENKIN, HAIL HAIL HAIL AND KILL!" CODEath @ kännissä.
215494   IP Logged   Firefox 79.0  Windows 10
Tonico
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 24

Pori - Finland
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #836 - 31.07.2020 at 17:30:11
 
Arduino Pro Mini PSNee firmiksellä asennettu SCPH-1002 pleikkaan, vielä kun PSIO ottaisi saapuakseen ausseista. Sitä ennen pitää vielä asentaa NTSC oskillaattori niin on kutakuinkin täydellinen PSX kasassa.
 
Back to top
« Last Edit: 31.07.2020 at 17:30:33 by Tonico »  
  IP Logged   Firefox 79.0  Windows 10
Sampyla
Offline
NES-Retro Apprentice
**


Posts: 547

Nuorgam - Finland

NNID: Sampyla

Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #837 - 01.08.2020 at 10:23:26
 
PSIO on kyllä täys raakile että jos ODEa kaipaa niin odottaisin suosiolla xstationin saapumista. Jo nyt beta vaiheessa xtationissa on vähemmän bugeja ja yhteensopivuusongelmia kuin psio:ssa usean vuoden kehityksen jälkeen.
 
Back to top
 
194338 Sampylar Sampylas sampylas Sampyla Sampyla   IP Logged   Chrome 84.0.4147.105  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #838 - 02.08.2020 at 05:20:24
 
Ja kun viimein sai tilattua osia niin sai tehtyä Megacd:n loppuun.
...


Kokonaiskuva josta näkyy uudet konkat, mutta myös noi purkkaviritykset.
Joidenkin 10uF konkkien irrottamisen jälkeen haisi pikkuisen siltä että vaikka kaikki näytti ihan kunnossaolevilta niin osa olikin jopa vähän vuotanut.
(Jostain kumman syystä ne vuotaneet oli nimenomaan konsoliin menevän liittimen lähistöllä, eli just ne joiden läpi äänet menis. Ei oikein mitään järkeä että mikä nimenomaan just ne olis hajottanu. Missä sellaiset on tossa kuvassa niin ne kaks jotka ei näy liittimen alta mutta niiden merkinnät näkyy piirilevyllä)

Koska kymppejä oli suurin osa ni tein niin että otin ne kaikki pois + tinat tyhjäks rei'istä. Sitten vaan puhdisti kaikki kohdat ja sitten laitteli vaan uusia tilalle. Niiden loppujen kanssa sit teki yks kerrallaan kun niitä ei ollut niin paljoa, ja tietysti niille ei tehnyt mitään jotka oli vaihtanut jo aiemmin.

Ton 74HC74 ja HC04 sirun sisältävän piirilevyn johdot joutui toki osan ottamaan irti ja laittamaan takaisin koska ne meni vaihdettavan konkan jalkoihin, mutta noin muuten en tehnyt sille mitään. Aluksi suunnittelin kyllä että lyhennän noita johtoja vähän, mutta olisi pitänyt saada toi irti ja kun kokeilin vähän niin se on kiinni sirujen päällä paljon tiukemmin kuin mitä luulisi. Eli antaa olla vain siinä....

Ne tehtaalla tehdyt muutokset oli itseasiassa aikaavievin osa operaatiota. Samalla näkyy miten laitoin toisen ledin eli yksinkertaisesti vain vastuksia plussapuolelle, vastukset vitoseen, ja se on vedetty mustalla siksi ettei se olis niin kirkas, ja hengailee punaisen ledin ihan vieressä.

...

Ladattava paristo jonka nappasin sattui olemaan kahdella jalalla, kun taas aiempi oli kolmella. Jonkinlaisen johtoviritelmän olisi voinut tehdä tai kokeilla mahduttaa sen muuten, mutta sen sijaan laitoin plussapuolelle vain paksuimman katkaistun vastuksen/konkanjalan mikä sattui pöydältä löytymään kuvan mukaisesti.
...

Sitten vaan taitteli ladattavan pariston jalkoja vähän niin sen sai menemään niin että se toiselta puolelta menee kohdalleen, ja toiselta puolelta lepää tossa metallin päällä. Sitten vain juotti sen siihen kiinni.

edit: Tosiaan VL-2330 oli jollaisen vaihdoin tilalle. Syynä siihen miksi just toi vaikka se ei ole aivan samanlainen oli yksinkertaisesti saatavuusasiat. Tollainen on pikkuisen isomman kapasiteetin kuin alkuperäinen, ja sellaisesta joutuu maksamaan noin 4.8 eur + verot, kun taas lähempänä alkuperäistä olevat olis kaikki olleet pienempikapasiteettisia, mutta kuitenkin kalliimpia kuin toi. Lisäksi tahdoin laittaa Panasonicin senkin vuoksi että alkuperäinen oli Sanyo, eli nykyajassa käytännössä toi uusi on samalta kuin alkuperäinen.
...


Eli silloin kun laite on päällä palaa saman värinen valo vaimeana kuin mikä konsoliin on laitettu, ja kun lataa niin punainen valo syttyy ja peittää ton toisen alleen. Kuvassa näyttää kirkkaammalta kuin mitä se on.

Nyt kun konkat on uusittu niin pystyy säätämään laseria mikäli sitä nyt tarvitsee säätää, sellainen mitä huomasi heti ni kaikenlainen kummallinen noise katosi äänistä. Eli laserin säätöä mikäli tulee tarvetta, mutta muuten saa olla tälläkin hetkellä päällä muuten vaan että lataa tota ladattavaa paristoa vähän.

 
Back to top
« Last Edit: 02.08.2020 at 08:15:05 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 77.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6957

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Mitä säädit viimeksi?
Reply #839 - 04.08.2020 at 00:30:55
 
Mua pyydettiin vilkaisemaan yhtä disk systemiä lähinnä että jos sille tekis sen verran perushuoltoa että saattais pelien latausajoista kadota osa, ja toki toimis muutenkin varmemmin.


Toi oli siis omistajansa toimesta ostettu niin että aiempi omistaja oli vaihtanut ainakin hihnan, ja sitä kautta sit merkannut että se olisi huollettu.
...

Kun avasin että tutkin onko asemaan konkat vaihdettu ja mittaan lukupään kalibroinnit, niin löytyikin sitten tämmöinen johtoviritelmä.

Toi on internetistä löytyvillä ohjeilla jonkun joskus tekemä kirjoituksen eston ohitus, eli tollaisella voi kirjoittaa koko disketin esim uudestaan jos on tarvetta.

Ton tehnyt on tehnyt ton modifikaation varmaan samalla kun on vaihtanut hihnan, mutta ei ole vaihtanut muuten osia asemasta mitä vähän ihmettelin että jos aseman piirilevylle pitää päästä käsiksi niin miksi ei samalla uusi niitä konkkia yms samalla. Eli jos on tarkoituksena ollut kirjoittaa diskettejä niin miksi samalla ei tekis muitakin toimenpiteitä asemalle jolla kirjoituksista sais luotettavampia....

Johtona oli käytetty idekaapelin pätkiä ja oli laitettu teippiä noin ettei johtojen kolvaukset osuis vahingossa metalliin....

Kaksi sirua johtoviritelmän päässä. Tosiaan tossa on menty ihan 1:1 netistä löytyvällä ohjeella sellaisella periaatteella että kytketty asioita ohjeen mukaan toisiinsa. Ihan toimiva toi on ilmeisestikin ollut, mutta koska tän hetkisen huollon seurauksena vastuu toimivuudesta siirtyy mulle niin päätin siistiä totakin viritelmää, laittaa siruille 0.1uF konkan vitosen ja maan väliin, muutenkin pistää maat ja vitosen paksummilla johdoilla, ja lyhentää johtoja muutenkin. Lisätä maata sirujen alle kohtiin jotka on kytkentälevyllä tyhjempänä yms.

Se isoin ongelma tän viritelmän kanssa oli lähinnä siinä että miten se oli sijoitettu, miten pitkillä johdoilla yms. Oma kantani siihen että asioiden pitäis olla todella siistiä on vähän että parempi keskittyä toimivuuteen kuin sellaiseen pinnalliseen siisteyteen, mutta tän kanssa isoin ongelma oli se missä kohdassa toi oli, pelkkä aseman johdon irrotus oli jo vaikeaa kun siinä oli ne idekaapeliviritelmät seassa joita piti varoa.

Toinen juttu tietysti on edelleen että miksi tehdä joku viritelmä sellaiseen laitteeseen mitä ei ole samalla muuten läpikäyty täysin, kun se läpikäynti olis niin paljon helpompi tehdä siinä samalla kun laite pitää purkaa paloiks jo muutenkin.


...

Tässä vaiheessa oon vaihtanut jo konkat aseman piirilevylle, siellä on 4 kappaletta 100uF 6.3V konkkia, joiden tilalla voi käyttää esim Panan 100uF 10V konkkia. Ja lopuksi sitten kirjoitusestonestoviritelmä takaisin.


Muuten tämä olis ollut parin tunnin nysvääminen mutta edellisen säätäjän käyttämä tina teki tästä aika helvetin hankalaa. Alkoi selviämään että miksi johtoviritelmä oli millainen oli kun mikään missä on entistä tinaa ei meinaa tarttua kunnolla mihinkään, ja enemmistö ajasta kului entisten tinojen saamiseen irti. Ei toi omakaan mitään superior qualityä ole mutta aiemmin käytetty oli ihan hirveetä tavaraa, enkä käsitä miten jollain on kärsivällisyys riittänyt juottaa mitään kiinni sellaisella.

Toi viritelmä toimii siis niin että tietyt signaalit tulee piirilevyn sirun luota ulkopuolelle piirilevystä, menee noiden parin logiikkasirun kautta, ja sitten palaa suoraan luku ja kirjoituspäille. Laitoin sellaset menee ohuemmilla johdoilla mutta vitosen ja maat paksummilla.

Ton olisin tahtonut tehdä vähän siistimminkin mutta aiempien tinojen jäämien kanssa oli ihan hirvee saada mitään tarttumaan, senkin jälkeen kun oli poistanut entisiä ja laittanut uutta + puhdistanut sekä pienen piirilevyn että teippien liimat tosta aseman piirilevystä....

Tässä kohtaa jäljellä onkin enää puhdistaa entiset rasvat asemasta ja säätää lukupää, eli käytännössä ainoastaan mekaanisempaa hommaa eikä enää kolvaamista. Mutta ne jätin myöhemmäksi, eli siis tämän kirjoituksen jälkeen.

Vähän mallailua siis että miten toi asettuu tonne kuorien sisään nyt. Laitoin tohon päälle vain mustan kutistesukan pätkän ja kuumensin sitä sen verran että se pysyy paikallaan ja pitää johdot vähän tolleen nipussa muttei ole mitenkään liian tiukkaan kiinni.

Hyvin mahtuu just tohon kohdalle mutta nousee kiltisti ylös aseman mukana kun sitä nostaa. Ehdottomasti tahdoin laittaa ton menemään just toiselle puolelle kuin missä asemassa on liitin ettei mene niiden johtojen sekaan. Toi aseman "häntä" nyt vaan roikkuu ja heiluu mukana vaikka aseman mekaniista puolta säätäis muuten ja pyörittelis asemaa käsissään ilman että tarttee varoa sitä että jotain vois hajota.

Toi ruskea vanha fluksi ei ole muuten mun jäljiltä vaan toi on sitä millä nintendo on vetänyt liittimiä yms kiinni tohon tehtaalla.


edit: Mietin vähän että jaksanko alkaa kirjottamaan tästä sen ihmeemmin mitään, mutta kun oli kuvat otettu niin samapa tuo. Lähinnä mitä tahtoisin tuoda esille ni jos jokin modifikaatio on laitteen sisällä, niin ei sitä kukaan siellä ole katselemassa, eli mitään överityylikästä ei tarvitse tehdä jos se tyylikkyyden hiominen on pois siitä että keskittyy tekemään asian muuten kunnolla.

Mutta sellaset "länts kiinni ja herran haltuun" viritelmät on yleensä ihan karseita kanssa. Jos jotain tekee niin se kannattaa tehdä niin ettei se ole tiellä mikäli joskus tarvitsee vaikkapa seuraavan tehdä jotain muuta samaan laitteeseen. Tai sitten jos tekee sellaisen viritelmän mikä on hiukan hankalampi kikkailla irti, niin sellainen kannattaa tehdä vasta sellaisessa vaiheessa kun muut mahdolliset tulevat ongelmakohdat on jo käyty läpi.
 
Back to top
« Last Edit: 04.08.2020 at 01:14:35 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 77.0  X11
Pages: 1 ... 54 55 56 57 58 59
Send Topic