Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Pages: 1 2 
Send Topic
NES virtalähde tarvikkeena? (Read 8666 times)
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 3630

Gender: male
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #15 - 13.11.2018 at 08:02:52
 
Ed-Die wrote on 11.11.2018 at 10:53:17:
En kaipaa nyt mitään syväluotaavaa "miksi ei kannata tätä ja tätä" vaan jos saisin ihan linkin laitteeseen mikä toimii ja kestää niin siitä olisin kiitollinen!


This thing here is known as "Mirskunkarkoitin"  Smiley
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Unknown   Windows 7
Anna Huikka
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 71

Phnom Penh - Cambodia
Gender: female
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #16 - 18.03.2019 at 17:50:19
 
Meinasin jo kysyä mut sitten näin että onkin jo vastattu elikkäs näin:

Quote:
Paitsi että 7805 regulaattori kuumenee turhaan jos voltit menee yli 10, mutta sille menevä jännite ei sais alittaa myöskään 7.5V ja koska diodisiltaus alentaa myös jännitettä about 0.6V niin joku 8.5-9.5V, 0.8A-1A muuntaja olis "turvallisin" siinä mielessä et millä osat rasittuu mahdollisimman vähän.
 
Back to top
 
  IP Logged   Safari 12.0  iOS 12.1.4
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6843

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #17 - 19.03.2019 at 00:42:39
 
NES/Famicom/SNES/Super Famicom/Atari Jaguar/PC Engine/Megadrive powereista tosiaan aina kysellään niin sopivassa virtalähteessä tarvitsee täsmätä vain seuraavat kohdat.


1: 9 volttia, 1A, miinus keskellä liittimessä.

Lähes jokaisessa noista koneista tosiaan on simppeli lineaariregu joka tarkoittaa sitä että liikaa voltteja on yhtä kuin enemmän turhaa kuumenemista, vielä liikaa voltteja siihen on yhtä kuin vielä enemmän turhaa kuumumista. Haluat antaa sille sen 9V koska sillä se sekä toimii, että silloin se ei tuota turhaa hukkalämpöä jota varten jäähdytystä ei ole suunniteltu, ja johon se hajoaa nopeasti.


2:   Tarpeeksi laadukas muuntaja. Tää on aina sellanen vähän epämääräinen et mitä se tarkoittaa, osalle laadukas on välillä sitä että laite tuntuu hyvältä ja jämäkältä jos sitä pyörittelee kädessä.

Mistä se laatu sitten tulee niin se tulee sisällä käytetyistä osista. Esimerkiksi se että muuntajassa on Applen tai Nintendon tai Asusin logo kyljessä ei takaa vielä sitä että siinä käytetyt osat olisivat laadukkaita. Nämä firmat pelaa paljon mielikuvamainonnalla ja sillä että yritetään kehitellä mielikuva laadusta sen sijaan että panostettais oikeasti laadukkaisiin osiin.

Jos joku ranskalainen ostaa 2 euron kiinapowereita ja myy niitä 8 eurolla eteenpäin, ja sanoo et joo joo on se laadukas, niin ei se tarkoita että poweri olisi laadukas.
Jos poweri myydään suomalaisessa sekatavarakaupassa ei sekään välttämättä tarkoita että poweri olisi laadukas. Hinta ei tarkoita että poweri olisi laadukas, mikäli poweri on selvästi samaa halpiskamaa kuin mitä näkee halvalla muualla. siellä saatetaan vaan vetää katteita välistä sen verran että hinta selittyy sillä.

Helpoin tietää laadukas poweri on ostaa erityisesti muuntajiin keskittyvältä valmistajalta jonka powereita erinäköiset säätäjät on kokeilleet, mitanneet, tutkineet, ja jotka on havaittu yleisesti laadukkaiksi muutenkin kuin "ihan hyvin se mulla on toiminut". Esimerkiksi suomesta saatavista Nordic Power on aina hyvä valinta.

Ton kohdan 2 voisi oikeastaan tiivistää että sopiva muuntaja on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen, mutta on vaan erityisesti plussaa jos se on vielä paljon parempi kuin alkuperäinen. Sen ei tarvitse olla paras mitä löytyy, mutta sen kannattaa olla keskitasolaadusta parempaa. Koska miksi haluaisit antaa rahaa siitä että saat huonon muuntajan ja sit turhaa puhetta siitä että miten hyvä se mukamas on vaikkei se olis.


3: Bonuksena vielä kolmas kohta koska se kuitenkin tapahtuu monen kohdalla.

Eli määrät. Moni varmasti haluaisi että olisi vaikkapa viisi konsolia kerrallaan ja kaikille laadukkaat muuntajat. Tämä harvemmin tulee oikeasti toteutumaan, sillä laadukkaampien osien kohdalla tottakai saat pienemmän määrän laadukasta samalla rahalla millä saisit paljon laadutonta.

Eli rahankäytön kannalta fiksuinta on kuitenkin hankkia muutama todella laadukas muuntaja ja käyttää niitä monessa konsolissa koska ne sopii kuitenkin moneen, kuin että hankkisi jokaiseen erikseen huonot muuntajat. Tilanne jossa jokaiseen konsoliin olisi laadukas muuntaja olisi toki optimalistisin, mutta koska joku 20 euroakin laadukkaaseen muuntajaan yleensä aiheuttaa jo sen että henkilö alkaa silmäilemään niitä vitosen kiinaromuja, niin monesti se optimalistisin ei tule toteutumaan.

Miten itse teen, niin menen sillä että mulla on muutama todella laadukas muuntaja, joita sitten käytän kaikissa joihin sellainen samanlainen vain sopii.

 
Back to top
« Last Edit: 19.03.2019 at 01:08:36 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Anna Huikka
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 71

Phnom Penh - Cambodia
Gender: female
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #18 - 19.03.2019 at 06:35:40
 
Joo joo mut meneekö top loader nyt rikki jos sille syöttää alle 9 volttia, esim 7.5v tai 5v?
 
Back to top
 
  IP Logged   Safari 12.0  iOS 12.1.4
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6843

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #19 - 19.03.2019 at 21:01:32
 
Anna Huikka wrote on 19.03.2019 at 06:35:40:
Joo joo mut meneekö top loader nyt rikki jos sille syöttää alle 9 volttia, esim 7.5v tai 5v?


Kannattaa antaa sille vaan se 9V koska sillä tollaset on suunniteltu toimimaan parhaiten. Alivoltitus lineaariregulle aiheuttaa joko sen ettei se toimi kunnolla ollenkaan, tai jos se toimii niin sitten tapahtuu muita odottamattomia ikävyyksiä joissa yhtenä tekijänä on vielä sekin miten vanhaa valmistustekniikkaa noiden sirut on.

Tilanteessa jossa regu antais alivoltteja esim 5v linja toimiskin 4.2V:nä alkaa tapahtumaan kaikenlaista mitä on todella vaikea edes laskelmoida huomioiden kaikki muuttujat. Muistisirut ei todennäköisesti toimi ollenkaan mutta osa siruista alkaa alivolteilla kompensoimaan alhaista jännitettä nostamalla virrankulutusta. Eri valmistajien eri valmistustekniikoilla tehtyjen sirujen kokonaisuuden tapauksessa pahimmillaan käy niin että osa siruista alkaa kompensoimaan virrankulutuksella alivoltteja pitääkseen toiminnan edes jotenkin yllä, mikä sit on tilanne jollaista ei ole edes mietitty että joku haluais käyttää niitä väärin, ja se taas voi johtaa esim siihen että sirut ylikuumenee samoin kuin mitä ne tekis liiallisen jännitteenkin kanssa. (Miten mikäkin yksittäinen tekee ni sitä ei voi tietää näkemättä niiden sisälle, ja miten se että ne on 25-30+ vuoden ikäisiä vaikuttaa niin.. )

Tosiaan se  9V on sellainen sopiva ja varma jonka voi heittää aina varmuudella näiden kohdalla missä se toimii kaikkein optimimmin. Käytännössä 9V antamalla ehjä (7805) lineaariregu ei voi hajota (tollaisessa laitteessa) koska se jäähdytyksen määrä mitä niissä on, on aina riittävä juuri sille tilanteelle.

Välillä porukka neureksii miten ovat antaneet noille 12V sisään, sekin kyllä toimisi teoriassa, mutta käytännössä sellaisen jäähdytystä ei ole tehty niin korkeaa jännitettä (ja niin paljoa ylimääräistä kuumumista) varten, eli liikaa jännitettä = liikaa lämpöä = tarvitsisi paremman jäähdytyksen mitä ei ole = hajoaa nopeammin sen liiallisen lämmön takia ja kuumentaa turhaan muutakin sieltä.


edit: Jos tätä hommaa purkaa vielä lisää ni noiden toimintahan on vähän kysymysmerkkiä jo nytkin. NMOS valmistustekniikan siruissa alkaa näkymään 30 vuoden ikääntymisen jälkeen asioita mitä ei oikeastaan pitäis olla ja syynä on ihan täysin kysymysmerkki, en tiedä miks mut ne vaan on havaittavissa siellä. Esimerkiksi NESin äänipuolella se cpu alkaa olemaan noisympi kuin mitä sellaset aluksi on olleet, PPU:n väritaajuus on jostain syystä heikompi kuin mitä sellaisen pitäis olla yms, tähän sit kun heittää soppaan sekaan kaikki muut sirut ja sit vielä vaikuttavaksi tekijäksi sen että vääränlainen tai huonolaatuinen muuntaja voi aiheuttaa lisää kysymysmerkkejä, niin koko lopputulos on sellanen että jos se levitettäis pöydälle niin me voitais melkein piirrellä kysymysmerkkejä post it lappuihin ja heitellä niitä kaiken päälle koska ei päästä tutkimaan kaikkia siruja täysin sisältä.

Se että on tietty speksi jonka mukaan niiden oletetaan toimivan ei tarkoita että ne tässä vaiheessa toimis enää sen mukaan, ja sitä miten paljon ne oikeasti poikkeaa ei pysty laskelmoimaan mitenkään koska niitä kysymysmerkkejä eli epätiedossa olevia muuttujia on niin paljon. Toi aiheuttaa just sen että epämääräsemmissä ja väärissä olosuhteissa käytettynä osa kestää paremmin osa kestää huonommin mutta kukaan ei osaa oikein selittää tarkalleen miksi.

Mut mikä on varmaa niin kaikki sellaiset kysymysmerkit kannattaa minimoida mitkä vaan voi minimoida, ja toi muuntajajuttu on yksi mikä vaikuttaa moneen. Tolle pystyy tekemään helposti toimenpiteen jolla homma muistuttaa vähemmän venäläistä rulettia.
 
Back to top
« Last Edit: 19.03.2019 at 21:37:41 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 65.0  X11
Anna Huikka
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 71

Phnom Penh - Cambodia
Gender: female
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #20 - 20.03.2019 at 08:08:54
 
Ed-Die wrote on 13.11.2018 at 07:09:25:
Kiitos erittäin paljon näistä tiedoista ja linkeistä!  Smiley

Kiitos mirsku. Otin tommosem Goobayn ja parin tunnin Kirbyilyn jälkeen sanoisin että kone ei ehkä kuumene yhtä paljon ku alkuperäsellä muuntajalla. Säädetty siis 9V.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/7673/cvcfs/Goobay-yleismallin-reguloitu-...
 
Back to top
 
  IP Logged   Safari 12.0  iOS 12.1.4
nassekova
Offline
NES-Retro Expert
****

Now I am become death,
destroyer of the worlds

Posts: 3630

Gender: male
Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #21 - 20.03.2019 at 08:28:52
 
Mulla on itsellä tämä.

Mulla on tuohon sitten vain haaroituspää ja samassa powerissa: FC/SFC/FDS ja NES. Lisäksi jos pitää kytkeä MD ja MCD testailua varten tms, niin nekin käytävät tuohon. Ei toki riitä amppeerit siihen, että kaikki olisi yhtä aikaa päällä, mutta hyvin pyörittää kahta yhtä aikaa, mikä onkin maksimi mitkä noista yhtä aikaa olisi päällä.
 
Back to top
 
Achievements: 6
BeersiderTypical Apple UserChurch of NES-RetroNES-Retro FailboatItem AcquiredFirst Successful Sale

What you call genocide, I call a day's work!
nassekova   IP Logged   Chrome 64.0.3282.140  Windows 7
Retroilija
Offline
NES-Retro Novice
*


Posts: 66

Re: NES virtalähde tarvikkeena?
Reply #22 - 20.03.2019 at 10:41:36
 
Jos jollakin tarvetta voin myydä nessin alkuperäisen virtalähteen 14€+6€ postikulut.
 
Back to top
 
  IP Logged   Chrome 72.0.3626.105  Android 8.1.0
Pages: 1 2 
Send Topic