Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Poll closed Poll
Question: Mitä väriä Atariin tarvitaan enemmän ?
*** This poll has now closed ***


Punainen    
  1 (16.7%)
Vihreä    
  0 (0.0%)
Sininen    
  2 (33.3%)
Keltainen    
  0 (0.0%)
Valkea    
  0 (0.0%)
Pinkki    
  3 (50.0%)
Harmaa    
  0 (0.0%)
Total votes: 6
« Created by: Mirsku on: 21.06.2018 at 13:59:16 »

Pages: 1 2 3 
Send Topic
Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava) (Read 30616 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
17.05.2018 at 04:10:52
 

Tehtiin Wellun kanssa vähän vaihtokauppoja ja multa pyydettiin raporttia sit kunhan saan koneen ja monitorin yms toimintakuntoon..

..jonkinlaisen loppuraportin sijaan kirjoitankin enemmänkin mitä vaiheita tossa nyt sit tulee olemaankaan.Eli mulla on uusina projektiin liittyen täällä:

- Atari Mega ST Sonyn asemalla ja 4 megan muistilla.
- Näppäimistö kyseiseen koneeseen.
- Lisälevari
- Atari SM124 mustavalkomonitori (myöhempää mallia)


Sen lisäksi kaapissa on:

- Atari Mega ST ilman poweria, ja ilman blitteriä, mut josta kuitenkin on uusittu konkat ja lisäilty muutamat pariin strategiseen kohtaan. 
moar_atari.jpg (180 KB | )
moar_atari.jpg
Back to top
« Last Edit: 22.10.2018 at 22:57:07 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 62.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #1 - 17.05.2018 at 04:36:01
 
Vaihe 1:

Ihan ekana otin myös monitoria sen verran auki et vilkaisin alustavasti kannattaako sen huoltoon edes ryhtyä vai olisiko parempi vain lyödä sisään sopiva skaalain ja littupaneeli ja pistää alkuperäiset sisukset mäkeen. Riittävän ok vaikuttais olevan mut myöhemmin tarvitsee tehdä vielä lisätestejä.


Kone auki ja huomasin että se oli poikkeuksellisen puhdas eikä pelleissä ole ruostetta pahemmin. Tarkemman tutkimisen jälkeen emolevy paljastui B revikaksi joka olis periaatteessa ihan hyvä kandidaatti lopulliseen koneeseen. Lisäksi koneessa on blitteri paikallaan ja CPU:n jalkoihin tehtaalla kolvattu ns blitterfix jonka osa emolevyistä tarvitsee. Juuri ton sirukombinaatiot sattuu olemaan sellaiset ettei blitterfixille olis vakiokokoonpanolla tarvetta mut jostain syystä se on päätetty laittaa silti.

Yhtään muistisirua ei ole vaihdettu ja emolevy vaikuttaa muutenkin erittäin siistiltä. Nyt tulee vain se ongelma ettei mulla ole tarvittavia konkkia valmiina että voisin saada ton samaan kuntoon kuin missä toinen on, eli todennäköisesti siirrän blitterin ja blitterfixin toiseen emolevyyn.

...

Koneen poweri on Mitsumia joka ei ole Ataripowereissa sieltä parhaasta päästä, itseasiassa jos olet perustrokaaja joka päättää testata konetta tollasella powerilla niin olet idiootti ja otat heti riskin että poltat osan koneen logiikkasiruista tai muisteista. Ja mikäli mikään ei vaikuta hajoavan niin huoltamattoman Mitsumin antama mahdollinen jänniteheittely on niin suurta että todennäköisesti vähintäänkin lyhennät komponenttien elinikää. Näitä samoja Mitsumeja löytyy myös STFM ja jopa STE koneista joissa ne vain on kiinnitetty vähän erilaiseen alustaan.

Konkat tossa powerissa on Jamiconia ja korvaan ne myöhemmin Panasoniceilla, lisäksi aion korvata pari muuta osaa järeämmillä ihan vain siksi että poweri toimii sen jälkeen viileämpänä. Toi alkuperäinen tuuletin on nimittäin todennäk ihan karseessa kunnossa enkä ala mitään kymmenen adapterin ja kumilötkökiinnikkeen kanssa myytävää 4 senttistä Noctuaa hankkimaan. Joten poweri tulee olemaan joko ilman tuuletinta tai sit alhasemmalla jännitteellä.. .. kunhan nyt ensin saa selvyyden onko siinä edes laakerit kunnossa.

...
Näppäimistö on aika jännä, se on todella puhdas jo muutenkin eikä mikään erityisen kellertynyt. Mutta joku on ilmeisesti tallannut tai pudottanut jotain näppäimistön reunan päälle sillä sieltä puuttuu pala.

Avatessa sit kävikin ilmi että lohkeamat olikin pahemmat kuin mitä aluksi vaikutti. Tässä vaiheessa olen jo vahvistanut osan lohkeamista lyömällä liimaa väliin ja liimaamalla sopivat pellinpalat sisäpuolelle tukemaan lohkeamakohtia.

Loppujen lohkeamien kohdat menee liimaukseen kunhan noi aiemmat on kuivuneet, ja takaosan puuttuvalle palalle.. sen näkee sit et mitä siihen kehittelis.

Tässä vaiheessa näppäimet on jo irrotettu kerran, putsattu näppäintenvälit ja mikrokytkimet jollaiset tossa Megan näppäimistössä on. Asia tuli itsellekin yllätyksenä enkä tiennyt että yhtään Atarinäppistä olis mikrokytkimillä. Eli siinä missä muissa koneissa näppis on aika hiljainen ni tosta lähtee IBM näppismäisesti kunnon kolina ja naksutus.

Näppäimet paikalleen, puhdistusainetta tollaseen meikinpoistolappuun ja sillä näppäimille vielä lisäpuhdistusta. Piirilevy jossa on atariportit ja näppiksen liitin on poistettu ja päätynyt odottamaan tinausten vahvistamista. Noi konkat menee varmaankin vielä kanssa uusintaan koska tarkoituksena olis kovasti ettei koneeseen tartteis tehdä mitään seuraavaan 15 vuoteen.

...

Sammakkomaisesti kyyhötyskuva näppiksestä tasapainoilemassa polvien päällä.
Homma jatkuu sit kunhan jaksan/viitin/saan aikaiseks siivota kolvauspistettä sen verran että saan sinne kaks emolevyä ja kunhan päätän tutkia ja puhdistaa diskettiaseman ...
 
Back to top
« Last Edit: 17.05.2018 at 04:45:54 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #2 - 19.05.2018 at 09:07:16
 
Vaihe 2:


Aseman suhteen mulla on kaksi vaihtoehtoa, joko kunnostan vielä kaapissa olleen koneen Chinonia tai sit laitan ton Sonyn joka oli uudemmassa koneessa.


...


Koska asemissa on erilaiset etuosat niin yläkuori menee aseman mukaan. Vaikka toi Chinonin syövä olis vähemmän kellertynyt niin syistä jonka jokainen voi kuvasta havaita (Chinonin asema on näitä luukuttomia ja luukuttomat asemat ovat aina perseestä koska diskettiasemat on välillä vähän hankala pitää täysin puhtaina jo muutenkin, niin asiaa ei luukuttomuus varsinaisesti auta.


Joten päätän kunnostaa Sonyn ja mennä sille sopivalla kellertyneemmällä yläkuorella. Noissa on mallista riippuen kaksi tai kolme konkkaa jotka tässä vaiheessa eivät enää ole kyllä älyissään. Sattui vielä niin hyvin että kyseisestä asemasta voi ottaa piirilevyt irti ilman että joutuu lennosta säätää lukupäätä tai sen ääripään tunnistusta kohdalleen.


...


Tämän enempää en ala asemaa purkamaan koska kaiken mitä tarvitsee saa urkitettua sopivista väleistä ja mekanismin kasaaminen olis työläämpää. Sen lisäks monet asemat naksauttaa lukupäät yhteen jos ottaa diskettiä nostavat ja laskevat osat irti joten kannattaa olla varovainen. 


...


Aseman moottorilla on pienikokoinen 10uF konkka jolle on metallisessa rakenteessa oma lokeronsa, mutta samaan lokeroon saa myös ninjailtua tollasen fyysisesti isomman konkan jos se on just kuvan mukaisesti. Nämä purkamiset on sarjassamme näitä että mielellään noi tekee nopeasti ja kasaa aseman takaisin, diskettiä pyörittävän moottorin magneetti on nimittäin paljaana tossa vaiheessa ja jos se vetää väliinsä jotain hankaavaa niin sitä ei saa kaivettua melkein mitenkään pois.


...


Toinen konkka on alunperin pystyssä mutta jos käyttää normaalimman kokoista ni virtaliittimen muovista pikkuisen katkaisemalla saa ton mahtumaan noin. Se miksi se pitää olla just noin niin metallissa on jälleen kerran sopiva kohta jota ei ole tarkotettu pitkällään olevalle konkalle mut sellaisen voi siihen laittaa.

Tämän jälkeen loput puhdistelut yms ja asema kokonaan kasaan.Koska Blitterfixin kolvaaminen prossun jalkoihin ja irrottelu ei oikein kiinnosta ni teen tässä välissä niin että kolvaankin molempiin emolevyihin prossun jalkoihin sopivat vastakappaleet piikkirimoille. Eli jos tarve vaatii ni saan blitterfixin irti sillä että vaan tempaisen sen paikaltaan. Miksi taas käytän vanhempaa emolevyä niin se on tosiaan jo aiemmin recapatty, ja siihen on kolvattu johdot sopivista kohdista ja lisätty D9 liitin videoliittimeks.   


...


Samalla kun puhdistan blitterin sirukannan, sen jalat, siirrän sen yms nostelen kaikki muutkin kannoissa olevat sirut. Jos tollasissa on hapettuneet liittimet jossain ni Atari paukuttaa random pommimääriä bootissa eikä oikeaa syyllistä löydä oikein millään. Joten helpoin on ottaa siru ylös, vetästä sen jalat ja sirukanta puhtaaks, takaisin ja seuraava. Ainoastaan yks siru oli vähän sellanen että sai vääntää jo hiukan riskialttiimmin että sai sitä liikkumaan edes jotenkin ja ehjänä. Kuvan siru siis ei ole se, tämä lähti oikein kiltisti ylös.


...


Ja koska piti päästä testaamaan niin toisesta koneesta huollettu poweri ja kaivoin samalla pari diskettiasemaa jotka oli huollettu mut joita ei ollut testattu. Koska mulla ei ole näppiksen kaapelia vielä niin kolvasin vain testausta varten ne neljä johtoa mitkä toi tarvitsee. (noi tussimerkinnät siis jää kuorien sisäpuolelle)


Tässä vaiheessa sit olikin taas vaihteeks sänky täynnä Ataria kun piti purkaa yks että ottaa siitä powerin, sit oli nää Megat paloina, sit oli yks ulkonen diskettiasema, kaikkien noiden pellit, kaikkien noiden ruuvit järjestyksessä, yks huoltamaton poweri, yks powerikehikko yms..


Virrat meni päälle, ei tullut pommeja, mut diskettiasema (se täysin puhdas ja huollettu) ei suostunut lukemaan mitään.. virrat pois, toinen asema, uusiks.. virrat pois, kolmas asema, uusiks.. Tässä vaiheessa aloin epäilemään että mun käyttisrommit on paskana, tarpeeks pitkän ajan kuluttua pääsee jopa TOSiin asti mut heti kun yrittää klikata mitään tulee crash.


Hain sitten huipputarkan sirunirrotustyökaluni jonka normaalit ihmiset tuntee nimellä "voiveitsi" ja nappasin TOS rommit pois ja toisen emolevyn vastaavat tilalle. Sama juttu edelleen eli käyttisrommit eivät ole syyllinen vaan oliskohan blitter sittenkin viallinen tai jokin konffaus jostain pielessä...

Virrat pois, blitterfixi irti (tämän takia se oli hyvä olla pikakiinnityksellä) ja virrat päälle, olin siinä käsityksessä että blitterfixin irrotus aiheuttais myös sen että kone ei osais haistella että onko siellä blitteriä ja disablois sen. Ja sit kun päästiinkin käyttikseen asti ilman että mikään crashaa niin huomataankin että blitteri löytyi ja on päällä. Myös diskettiasema toimii, ja toinen, ja kolmas. Lisäksi huollettu asema paljastuu aikalailla parhaaksi mitä on tullu vastaan.


Mut sitten kun yritän käynnistää yhtä demoa tulee valitusta ettei muisti riitä, tämän jälkeen huomaan sysinfosta että memory bank 0 on 2 megaa kuten pitääkin mutta bank 1 on 0.. emolevyllä jossa on 8 kpl 1 bittisiä megan muistisiruja per megatavu, ja 4 kappaletta näitä kahdeksan sirun rivejä..  Eli 16 sirua ainakin on ehjänä mut joku niistä lopuista 16 sirusta ei.Seuraavalla kerralla kuunnelmassamme sit etsitään Pöllölaakson aarretta mikä muistisiru on mennyt tai vaihtoehtoisesti revitään toka muistibankki tyhjäks ja korvataan se johdottamalla 2 megan muistikampa kiinni.
 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #3 - 19.05.2018 at 21:04:06
 
Mikä unohtui mainita niin vaikka tollasten emolevyt vaihtais niin serialit pysyy edelleen samoina. Ne on alakuoren pohjassa, jotka molemmissa on samassa kunnossa, ja diskettiaseman valinta (joka nyt selvästikin suosii Sonyn asemaa) vaikuttaa ainoastaan siihen kumpi yläkuori koneeseen tulee.

3 kpl 1 bittisiä muistisiruja tosta vanhemmasta emolevystä on mennyt jo joskus edellisillä omistajilla ja uudet ovat sirukannoissa... ja uusittuja on ainoastaan juuri siinä muistibankissä mitä ei löydy. Eli kovasti vaikuttais siltä että saattais pelkkä sirujen irrotus ja sirukantojen puhdistus palauttaa sen kummasti.

..jää nähtäväksi, mut mikäli noissa on viallisia ni en ala mitään 1 bittisten sirujen armeijaa kyllä paimentamaan vaan revin puolet siruista irti ja kikkailen tilalle matalan piirilevyn sopivalla simm muistikampaliittimellä ni kummasti helpottuu muistien kanssa puljaaminen kun tarvitsee vain laittaa sellanen kampa minkä kanssa kone ei sekoile..
 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #4 - 21.05.2018 at 05:44:47
 
Vaihe 3:

Koska offtopic on parasta ja varsinaisista säätämisistä voi joko ottaa kuvia tai sit keskittyä tekemään oikeasti jotain (jolloin kuvia ei pahemmin kerry), ja koska toi homma meneeki nopeammin ku.. tai no just niin nopeasti kuin odotin..

..niin sit jotain ihan muutakin mut mikä menee aiheen mukaan:Osa ton emolevyn muisteista oli siis jo aiemmin mennyt, ja joku edellinen omistaja olikin laittanu kolmelle muistisirulle sirukannat ja niihin uudet sirut.

Koska ST tajuaa (tai lähinnä olettaa) vain muistimäärät 1, 2, ja 4 megaa ilman kikkailua, niin kaavioita tutkimalla paljastui mikä noista 8 sirun rykelmistä on mikäkin. Koska ainakin kaksi megaa toimi varmasti niin nostin yhden kannassa olevan sirun pois siitä kohdasta mitä arvioin toiseksi megan ryppäistä ja kone ei bootannut, eli se tosiaan oli toka (tai tarkalleen toinen osa ensimmäistä). Sen jälkeen nostin yhden socketissa olevan sirun kolmannesta megan ryppäästä jolloin kone boottasi mut muisti oli rajattu kahteen megaan täysin. Eli on hyvinkin selvää mitkä tossa ovat kolmas ja neljäs (tai koko toinen bank).

Tässä vaiheessa päätin sit testata ihan piruuttani jotain joten kokeilin demoa joka vaatii 4 megaa muistia ja sehän valitti ettei muistia ole tarpeeksi. Koska sysinfo ei osaa varsinaisesti testata onko muisti ehjää vai ei, niin tarvitsin jotain muuta millä rajata et missä vaiheessa tulee muistin rajat vastaan, ja yksi mikä tuli mieleeni olis disketinkopiointisoftat.======   OFFTOPIC BONUS ===========

Samalla sit mietin et voisin tehdä kopion Atari ST klubidisketistä kun nyt on pitkästä aikaa kerrankin asema joka toimii pomminvarmasti ja on kuitenkin myös alkuperäinen asema eikä joku myöhempi modifioituna.


...


Tämmönen siis on hengaillut tuolla diskettiboksissa ja kuten näkyy se ei ole ollut missään parhaassa kunnossa tullessaan. Kuitenkaan magneettipinnalla ei ole mitään epämääräistä joten ihan hyvin uskaltaa tunkea tonne asemaan.


...

Mut tässä vaiheessa sit näkyykin hyvin noi muistin anomaly, eli muistiin on ladattu kopiointisofta ja diskettiä luetaan kokoajan jolloin vapaa muistitila tietysti vähenee. Jos kaikki 4 megatavua olis käytössä niin toi laskuri lähtis jostain 3800 - 3600kt:sta alenemaan mitä pidemmälle diskettiä on luettu. Koska tossa vaiheessa se näyttää et vapaata on enää 2000+ kt niin toimivaa muistia onkin ollut vain 3 megaa ja yksi neljännen megan ryppään siruista on hajonnut.

Mitä tää käytännössä tarkottaa ni erittäin todennäköistä et revin vain osan siruista irti ja korvaan simm muistin pidikkeellä tms, noiden 1 bittisten sirujen kanssa ei hirveesti viiti alkaa tappelemaan, ja 8 kpl 4-bittistä muistisirua syö pikkusen vähemmän virtaa ja on huomattavasti pienempi hajoamisriski kuin 1-bittiset.

Syy miks tossa on käytetty 1 bittisiä on johtunut ihan kustannuksista, ei tollasta konetta olis kukaan ostanut sen julkaisun aikaan jos siellä oliskin käytetty kalliimpia 4-bittisiä siruja.


Ton ST klubin disketin kanssa sit sattui sellanen et siellä oli seassa yksi accessory joka on epäyhteensopiva joko ton TOS version tai sit reaaliaikaparistottoman Mega ST koneen kanssa ja aiheuttaa loputtoman reset loopin. Jouduin vähän kikkailemaan noiden parin disketin kanssa et lopputuloksena oli se että alkuperäisessä on kaikki tallella mut kopiosta puuttuu se accessory jonka kanssa ei ikinä pääse käyttikseen asti. Jos ketään kiinnostaa tutkia enemmän ni voin lukea noi disketti-imageks "työkoneella" myöhemmin.

.. siis JOS ketään kiinnostaa... jos joku edes on lukenut ketjua tännekään asti.


...

Noniin ja mitäs meillä täällä ST klubin disketillä oikein onkaan? Joo tietoliikenne on ehkä vähän enemmänkin saattanut yleistyä ja me ollaan tulevaisuudessa.  Cheesy
Tämäkin on hyvä tietää että tulevaisuutta varten se tärkein eli tietokone on jo (tolla logiikalla olen varmaan jo tulevaisuuden tulevaisuudessa sotkeutuneena johtoihin kymmenien tietokoneiden ympäröimänä)

...

Ja tän takia napsin näitä kuvia vaikka tosta ST:n medium resosta on vaikee saada kuvia ton härön refreshin takia. Tässä nähdään hyvin mitä ton ajan high end informaatio techissä mukanaolo on tullut kustantamaan.

Lisäks olis enemmänkin juttu aiheesta mutta ne on lähinnä vain ohjeita miten modeemia käytetään yms, ja sitä tekstiä olis tossa välissä  varmaan noin 10 ruudullista.


...

Vähän myöhemmin on sitten kerrottu keneen on voinut ottaa yhteyttä ja kysyä enemmän kun on halunnut lähteä liikkeelle.  Veikkaisin ettei ole ollut ihan yleisiä nää modeemihankinnat Suomessa vielä tohon aikaan, myös tollasen käyttö on vaatinut paljon enemmän perehtyneisyyttä jolloin siihen ei ihan random tekniikasta tajuamaton haluais koskeakaan.

Lisäks on mainittu tämmönen veikeä VT52 Emulator softa, joka siis on juurikin se mistä Mikko Alatalokin mainoksessa selittää et jolla voi olla yhteydessä just niihin muihin hackereihin.  Mut sillä ei oo voinut warettaa Cheesy

...

Sit on käyty läpi et millasia ulkomaisia lehtiä kannattaa tai ei kannata ostaa mikäli sattuu löytämään ja myöhemmin on myös ohjeita miten tiettyjä lehtiä olis kannattanu tilailla Suomeen jos sellaseen ehdottomasti olis halunnu ryhtyä. Tälleen tulevaisuudessa kun saa helpommin elektroniikkaa ja roinaa tilattua aasiasta kuin mitä sitä välillä saa muista euroopan unionin maista.. ..euroopan unionin? Mikä se on?

Jos joku lehti on keskittyny lähinnä peleihin niin siitä on kyllä mainittu erikseen et tää on nyt tarkotettu vaan viihdelehdeks. Muutenhan noissa oli hyvin normaalia et sitä ohjelmointipuoltakin löytyi lehdestä kanssa.

...

Siinä missä saksalaisia lehtiä on kehuttu asiapitoisiks niin osasta jenkkilehdistä on todettu vaan vähän että jaah tämmönen peruslehti. Toi on tullu huomattua itsekin et monet jenkkilehdistä on sellasta höyryämistä ja turhaa bullshittiä "tarvitset tämän ja tämän tehokkuuteen, osta osta" mut sit varsinaista asiaa saattaakin olla hyvin vähän. Enemmänkin osa on sellasia ikäänkuin esittelymainoksia kuin mitään varsinaista asiatietoa.

Vieläköhän tohon vois käydä tutustumassa Tapiolan kirjastossa ?  Cheesy


Muuta mitä tosta löytyi niin erittäin hyödyllinen accessory joka kertoo vapaan muistimäärän (ja joka oli samaa mieltä kopiointisoftan kanssa että viimeinen mega on kadonnut) ja varsinaisesta lehdestä löytyi sit listaus tiedostopäätteistä ja niiden selitykset. Ohjeistus miten TOSin accessoryja käytetään (jotka ovat käyttikseen ikäänkuin plugineja) sekä myös tiedot miten disketistä kannattaa ottaa kopio. Tämä oli itseasiassa listalla ihan ensimmäisenä, ollu varmaan yhtä hyviä diskettejä ku myöhemmät TDK:n muoviluukkukorput..


 
Back to top
« Last Edit: 21.05.2018 at 05:48:47 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #5 - 22.05.2018 at 20:45:18
 
Otin eilen vielä yhden toisen Mitsumin powerin sen verran kolvattavaks et nappasin siitä aiemmat konkat valmiiks pois entisine tinoineen että saa nopeasti heitettyä uudet paikalleen.

Samalla sit otin ton Megan emolevyn sen verran että lisäsin Shifterin lähelle yhden 10uF konkan vitosesta maahan. Tämä siksi että RGB:ssä näkyi pikkuisen ghostingia ja ton Shifterin ja RGB vahvistuksen lähelle toi konkan lisäys auttaa kummasti asiaan.

Sit kävin muistien kimppuun, kaikki aiemmin jonkun uusimat sirukannat irti koska niiden metallit vaikuttivat hiukan epäilyttäviltä ja uudet paremmat tilalle. Sit kävin tokan ram bankin osasta siruja tinaukset läpi niin et entistä tinaa nopeasti pois kaikista ja uutta puhtaampaa tilalle.

Sirut takaisin sirukantoihin ja kattomaan mitä tapahtui. RGB parani pikkuisen kuten oli tarkoituskin mut nyt vapaa muisti on kummasti lisääntynyt yhden muistisirun verran. (Tällä hetkellä toimivaa on just vähän alle kolmen megan verran)

Ekan memory bankin rivit on hyvinkin todennäköisesti kunnossa, mut tosta tokasta ei ole vielä ihan selvyyttä mikä niistä nyt sekoilee vai sekoileeko useampi.

Tää on niin tätä näiden kanssa et tavallaan tostakin huolimatta kone vaikuttaa ihan toimivalta ja sitä voi käytellä mut ei se siltikään ole täysin kunnossa.  Toi että ne vaikuttaa todella helposti kunnossa olevilta silloinkin kun eivät ole ja ennenkuin niitä tutkii tarkemmin on valitettava tosiasia. E mallin koneiden kanssa on siitä helppo et vaihtaa vain SIMM muistit identtisiin ja ajaa muistitestejä ja sillä saa varmuuden, mut Megat taas on kunnon ongelmatapauksia.

Itseasiassa syy miks ylipäätään aloin säätää tollasen kanssa oli vähän siinäkin et se ei ole ihan niin päältäkävelyhommaa vaan joutuu tekemään myös yrityksen ja erehdyksen kautta: samalla toivottavasti saaden vielä lisää selvyyttä ja uutta informaatiota noiden toiminnasta.

edit:

Ja koska rahat ei kasva puussa ja otan näppikselle kaapelin samalla kun tilaan uusia konkkia moneen muuhunkin asiaan niin heitin näppikseen kuvan mukaisen väliaikaisratkasun. Jos näppis on kolvattu johdoilla kiinni emolevyyn ni se hankaloittaa hiukkan emolevyn vääntelyä ja kääntelyä mut toi on nopea vain tuikata kiinni tai ottaa irti.

 
Back to top
« Last Edit: 22.05.2018 at 20:49:43 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Wellu
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 5800

Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #6 - 24.05.2018 at 01:02:52
 
Mie vaan pyysin paria kuvaa jos  saa koneen ehjäks ja se kirjottaa täydellisen "näin korjaamme Atarin" käsikirjan  Smiley
 
Back to top
 
Achievements: 7
Keyboard VeteranDog PeopleNES-Retro ChampionChurch of NES-RetroHC Movie CollectorXbox Live Gamerscore 50000+Item Acquired
WelluEiSaatavilla   IP Logged   Firefox 60.0  Linux
Sampyla
Online
NES-Retro Apprentice
**


Posts: 536

Nuorgam - Finland

NNID: Sampyla

Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #7 - 24.05.2018 at 09:51:45
 
Nautin suunnattomasti tuosta disketin sisällön kuvakusesta ja kaappauksista. Kiitos.
 
Back to top
 
194338 Sampylar Sampylas sampylas Sampyla Sampyla   IP Logged   Chrome 65.0.3325.146  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #8 - 02.06.2018 at 08:00:29
 
Sampyla wrote on 24.05.2018 at 09:51:45:
Nautin suunnattomasti tuosta disketin sisällön kuvakusesta ja kaappauksista. Kiitos.


Nappaan tosta vielä myöhemmin sisällön talteen noin muutenkin. Tällä hetkellä mulla on parhaiten Atari disketeille soveltuvin asema sellasessa koneessa joka pitää purkaa osittain saadakseen aseman joten planina on ollut laittaa siihen normaali diskettiasema ja pitää se kyseinen asema sit kuplamuoveihin käärittynä valmiina et millon sitä tarvitsee käyttää. Toinen syy on ihan sekin etten yhden disketin lukemista tai kirjoitusta varten ala yleensä virittelemään noita, vaan silloin jos teen jotain tollasta ni sit teen enemmän kerralla.

Se taas miks osa PC asemista perseilee esim noiden diskettien kanssa liittyy siihen samaan miksi osaa PC asemista ei saa millään ilveellä modifioitua myöskään tollasessa koneessa sopivaks. Niissä oleva siru ei vaan välttämättä yksinkertaisesti suostu toimimaan niin että se toimis esim muiden kuin just standardien PC:n DD ja HD formaattien kanssa. Esim 10cyl 80 track ei vaan sillon onnistu niillä vaikka tietokoneen floppycontroller muuten ei pitäisikään sitä ongelmana.
Mitä taas asemiin tulee muuten ni koska tää mukana tullut ulkoinen asema on osa projektia niin toki huollan myös senkin.

Ulkoisen aseman muuntajasta taas sit tulee juttua myöhemmin.Miks ylipäätään oma postauksensa tosta Chinonin asemasta niin koska se on mielenkiintoinen siinä miten se overlappaa monen muun saman aikakauden tietokoneen kanssa.

Japanilaisissa koneissa käytettiin lerppuja paljon enemmän ja pidempään kuin länsimaisissa, mut niissä missä on korppuasemat niin ei ole yllättävää törmätä tähän samaan Chinoniin asemaan pienillä muutoksilla.

Samaa asemaa on tullut vastaan sekä Sonyn MSX2 koneissa, että Sanyon ja (uudelleen brändättynä Philipsin) pöytäkonemalleissa. Myös osassa Amigoita on oma versionsa tosta samasta asemasta, ja esimerkiksi Amiga 1000:sen ulkoinen diskettiasema (se Atarin paksua laatikkoa vieläkin paksumpi laatikko) sisältää saman.

Napsin kuvat nopeasti tossa samalla kun purin ton odottamaan huomista ja tsekkasin etukäteen miten paljon likaa yms siellä mahdollisesti löytyy. Sitä siis ei ole noissa huollettu vielä millään tavoin, ainoastaan vähän pyyhitty pölyjä.

Eli tämä ei ole varsinainen huoltojuttu asemasta, vaan enemmänkin et millainen on asema mikä löytyy monesta keskenään kilpailleesta tietokoneesta....

Tässä näemme miten etupaneelin ja painikkeen muutos on melkein ainoa asia mikä asemassa muuttuu konekohtaisesti lähes kaiken muun pysyessä samana. Ainoastaan parit signaalit poikkeavat lisäksi sen suhteen et mihin pinniin floppyliittimessä ne kytkeytyy. Eli Atari asemana siinä on tollainen vino nelikulmio toi eject painikkeen muovi, ja etumuovi on kans koneen tyyliä mukaileva. Lisäksi activity ledi on aina valittu sen väriseks et se sopii kyseiseen koneeseen. Atarin tapauksessa keltainen.


...

Tässä näemme alapuolen. Noissa on myöhemmissä muutamia pieniä muutoksia, toi ylempi piirilevy on tehty niin ettei noita hyppylankoja ole silloin niin paljoa. Samalla myös alhaalla olevista konkista myöhemmissä osa on eri arvoja sekaisin, mut tässä tapauksessa esim toi jono on kaikki 0.47uF konkkia (jotka eivät tässä vaiheessa enää vaikuta juuri mitenkään koska fyysisesti ton kokoiset on jo kuivuneet täysin).

Sellanenkin jännä tässä käyttämisessä ulkoisena asemana on että aseman alapuolen ja alemman pellin (jollasta ei osassa käyttöä edes olis) välillä on tyhjää noin puoli senttiä. Tämä tekee mun hommasta helpompaa koska ei tarvitse valkata konkkia niin et niiden pitäis olla vielä fyysisesti tarpeeks pieniä, vaan voi laittaa vähän korkeammat kuin mitä alkuperäiset on....

Aseman lukupään siirtelymekanismi yms. Toi on hyvinkin iso ja järeä. Itseasiassa koko asema on kuin iso metallipalikka johon kaikki muut osat on pultattu kiinni. Toi lukupäiden siirtely ei tapahdu silleen hienomekaanisemman ja myöhemmän aseman tavoin kierretangolla, vaan sen sijaan toi mekanismi ja moottorin koko tuo mieleen enemmänkin lerppuaseman koneistoa.

Lukupäät ei ole kuvassa tavallaan "lepoasennossa" takana ääripäässä, vaan jos ne olisi niin toi moottorilta tulevan tapin päässä oleva metalli olisi tuolla sensorin sisällä.
Sen sijaan siirsin kuvaa varten noita vähän eteenpäin tarkoituksella että näkyis millasia tankoja pitkin ne liikkuvat. Yksi mukava lisä näissä on se et miten ylempi lukupää on tuettu molemmilta puolilta vaikka se tarkottaakin sitä et lopuksi täytyy kattoa että muisti laittaa pikkuisen rasvaa noihin kohtiin joissa se liikkuu. Eräässä nimeltämainitsemattomassa Commodoren lerppuasemassa esim lukupää oli tuettu vain yhdeltä puolelta noin puolet ohuemmalla muovilla joka liikkui vähän rosoisen metallin päällä ja voi arvata miten suorassa osa niiden lukupäistä myöhemmin on.  Roll Eyes


...

Ja koska toi keltanen ledi on niin mukavan näköinen niin vielä kuva siitä miltä tollainen näyttää edestä päin. Toi aseman järeys on tosiaan havaittavissa. Eject nappi on kiinni metallilevyssä jonka paksuuden näkee kuvasta hyvin. Kaikki tossa asemassa on isoa ja järeää. Jopa kaikki käytetyt ruuvitkin on isompia kuin monessa myöhäisemmässä asemassa.  Cheesy Noi kaksi ei missään olevaa ruuvia siis ne ruuvit joilla etumuovi tulee kiinni, laitoin ne vaan paikalleen etten hävitä niitä.

Samalla näkyy myös miten paljon tollasessa oli pölyä. En ole puhaltanut tonne paineilmaa millään tai puhdistanu mitenkään vaan toi on se pölyn määrä minkä kanssa toi tuli. Koska noi luukuttomat asemat vain on aika hirveä idea, niin huollon jälkeen aion kyllä pitää tota ovellisessa kaapissa silloin kun en tarvitse käyttää sitä. Eikä edes hirveä idea siksi että haittais jos sinne menee pikkusen pölyä vaan kaksi asiaa on hieman ongelmallisia.

Ensimmäinen on se miten noiden sivulla olevien switchien likaantuminen vaikuttaa. Kun sinne päätyy tarpeeksi switchin sisälle niin se ei esim välttämättä tajua onko korppu kirjotussuojattu vai ei. Siellä ei vaan pienet metallit ota kosketusta jos niiden väliin kertyy tarpeeksi likaa. Joissain myöhemmissä asemissa on toisella puolella switchi jolla asema tunnistaa onko mekanismi alhaalla ja korppu sisällä, jos switchin sisällä on likaa ni sitä korppua saa ottaa ja laittaa aika monta kertaa kunnes sellanen asema tunnistaa et sisällä on korppu. Ja toki sellanen saattaa myös kesken kirjottamisen luullaki että käyttäjä nappas just korpun ulos keskenkaiken.

Toinen ongelma ei ole niinkään se et miten paljon likaa kertyy lukupäihin, vaan miten paljon kertyy ihan siihen viereen. Moni varmaan käyttäis esim puhdistusdiskettiä tms, sellasen ongelma vaan on siinä että vaikka sillä sais lukupäät puhtaaks, niin se ei puhdista lukupään ihan vierestä. Sitkun asemaan laittaa jonkin ultramegarare pelin disketin pelatakseen vähän viikonloppuna saunakalian jälkeen niin vaikka lukupää oliskin puhdas, niin se disketti kuitenkin voi vetää esim ohuita lemmikkiotuksen karvoja jos ne on sopivasti siinä lukupään reunalla.

Sit kun ottaa disketin ulos ni suojaluukku siirtyy peittämään taas magneettipinnan aukon, eikä ole mitään tietoa et kuinka paljon siitä luukusta meni jo jotain sellasta sisään mikä sinne ei kuuluis.


 
Back to top
« Last Edit: 02.06.2018 at 08:07:43 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #9 - 03.06.2018 at 03:59:08
 
Nyt sitten kävikin niin että osat joita odotin saapuvaks joskus ensi viikon puolivälissä tulikin lähipostiin lauantaina puolen päivän aikoihin. Joten koska en malttanu olla viikonloppua säätämättä lisää ni piti käydä hakemassa ne ennen nukkumaanmenoa.


Tähän väliin sellanen et nämä on sit tosiaan vaan säätämiskurnausta ja viihdettä ja mulle ei sit tulla huutamaan haudan takaa jos teet perässä ja tapat ittes syystä tai toisesta näillä, emolevyjä voi kolvailla miten lystää turvallisesti, mut näissä on kuitenkin aina se hengenlähdön riski olemassa....

Olin aiemmin jo vaihtanut poweriin ton verkkopuolen konkan uuteen ihan vaan koska mulla oli jostain toisesta hommasta ylijäänyt sopiva valmiina, myös yksi 1uF konkka oli uusittu koska niitä nyt löytyy aina. Sen lisäks, koska tarkoitus olis vähentää tän aiheuttamaa lämpöä kanssa, niin olin vaihtanut 1A diodisiltauksen vähän.. köh.. totaalisesti ei mitenkään ylimitotettuun.  Joku parin ampeerinki olis ollu jo ok, mut mulla oli pussillinen jostain poistosta ostettuja tämmösiä 8A speksattuja eikä oikein mitään mihin laittaa näitä ni tungetaan näitä nyt sit näihin.  Cheesy

Tätä varten piti suurentaa reikiä yms ja vähän kikkailla et ton sai tohon paikalleen, mut kuten voi arvata ni se ei pahemmin käytössä kuumene, itseasiassa se taitaa pysyä huoneen lämpösenä kokoajan. Aiempi oli noin 10 kertaa fyysisesti pienempi.

Kuvassa siis ympärillä osat mitkä menee vielä aiempien tilalle, eli tän päivän lähtötilanne muuten paitsi että kaks metalliklipsua olin kiskonut irti ennen kuvan ottamista....

Sitkun osa entisistä osista on otettu ni nappasinpa kuvan et millasta oli ja millasta tulee tilalle. Noi Jamiconin konkat on vanhat ja Panasonicin FC:t on mitkä menee tilalle. Samalla tossa sivulla on regun näköinen osa joka on itseasiassa diodi. Oikealla oleva Hitachin on alkuperäinen ja vasemmalla oleva ST:n vähän järeemmin speksattu on mikä tulee tilalle.


...

Poweri kasattuna ja osat uusittuna. Heti kuvanoton jälkeen huomasin vielä että toi tehovastus ottaa konkkaan kiinni ni sitä piti vielä pikkusen vääntää toiselta puolelta.

Diodin lisäks metsästin myös vähän paremmalla tehokestolla olevan tehotransistorin jonka speksit muuten vastasivat alkuperäistä mut käytännössä jonka pitäis kuumua vähemmän kuin alkuperäisen ja muutenkin olla drop in replacement. Nää olikin sit ne syyt miks odotin osia saapuvaks myöhemmin ensi viikolla, noita kun joutu tilaamaan useammasta eri lähteestä koska jotain löytyi jostain ja jotain muuta jostain.

Operaation kaikista vaikein vaihe olikin yllättäen saada alkuperäiset klipsuttimet kiinni. Sekä transistori että diodi on omissa jäähdytyslevyissään sellasilla väänneltävillä klipseillä. Entisistä ne lähti ihan vaan ottamalla pihdeillä kiinni ja vetämällä, mutta niiden saaminen uusien päälle hajottamatta mitään olikin sit aikamoista puljaamista. Jos saisin valita ni paljon mieluummin ottaisin sellaset jäähdytyslevyt joissa on reiät sopivilla kohdilla ja sit pultti+mutteri kiinnityksellä komponentti siihen mut koska mulla ei ole välineitä alkaa tekee tota ni alkuperäisellä kiinnityksellä mennään.

Sit koska mikään ei mene ikinä ihan nappiin ni olin sit konkkia tilaillessa ja säästölaskelmia tehdessä ottanut pikkusen liian paksut 1200uF konkat, tämä siis koska samoja konkkia tuli toki isompi määrä joista osa sit menee muihin laitteisiin yms koska jokaiseen laitteeseen ei vaan pystyis ottamaan osia erikseen. Tää ei ole mitenkään iso juttu mut pikkusen joutui juottaa irti ja kääntää noita koneelle meneviä virtajohtoja tieltä. Plus vääntää myös pari milliä tota tehovastusta.  Ihan normaalia et survotaan vähän fyysisesti alkuperäsiä isommat konkat tilalle....

Samalla sit ennenku sammutin juotosaseman ja siirryin testaamaan muistin että ainiin piti myös ottaa väliaikanen näppisjohto irti. Ja siinä näppistä kolvatessa vaihdoin myös 100uF ja 2.2uF konkat siitä uusiin.  Tollasia johdon päällysteitä ei tartteis noihin välttämättä, mut koska Atareissa on usein vaakatason konkat, ja kun ne korvaa normaaleilla, ni sit tulee usein laitettua sen paljaan kohdan päälle jotain tollasta.

Lisäks ne näyttää paljon paremmalta tolleen, noikin näyttää siltä kuin ne punnertais sinisissä jumppapöksyissä.  Cheesy...

Poweri paikallaan, ja tilaamani näppikseen sopiva 2 metrinen RJ12 kaapeli paikallaan (tän takia otin sen väliaikaisratkasun mäkeen).

Mietin johtoja kytkiessä että jos säätäis powerissa olevan potikan niin että vitonen olis sellanen tasanen about 5.05V ni se vois olla aika hyvä. Virrat päälle ja ruutuun tulee pomminkuvia, tämä siis ihan sen ansiota et kääntelin ja vääntelin tota emolevyä irrottaessa näppiksen väliaikaisjohtoa, eli virrat pois ja vähän naputtelua kannoissa oleville siruille ja virrat päälle.

Olin aiemmin tesminyt skoopin kanssa et miten iso vaikutus diskettiasemalla on huoltamattomalla powerilla jos emolevy onkin recapatty, ja huomannut et 5V linja on kokoajan alivolteilla 4.82-4.87 V välillä, ja aina kun diskettiasema työskentelee heittelee noi emolevyltä mitatut voltit. Mitä tämänkaltainen käytännössä aiheuttaa niin yleensä sen kuulee äänissä (ja näkee jos nauhottaa ja kattelee käyriä) ja näkee kuvassa jos telkkarista on sharpness säädetty korkeelle.  Eli aina kun diskettiasema tekee nopean lukupään siirron yms ni se näkyy myös äänistä napatussa käyrässä.

Jos kattoo oikein tarkasti ni voi huomata et mulla on pienet konkat sekä MMU:n, Blitterin, Shifterin, yms lähistöllä ja yks isompi lisätty keskelle emolevyä prossun luokse. Tämä nyt onkin se syy miks recapatyllä emolevyllä mut huoltamattomalla powerilla se heittely ei ollut ton pahempaa. Käytännössä ilman noita olis kuvassa näkynyt myös selkeät pystyviirut vaaleissa tai harmaissa ruuduissa, mitattu ripple olis ollu paljon enemmän, teksteissä olis ollu ghostingia yms yms. Noi Megat on ehkä pahiten ongelmallisimpia kaikista Atareista ja tosiaan ne saa kyllä "toimimaan" as in pysymään päällä, mut on eri asia toimiiko ne sit oikeesti. Noillakin jutuilla on hyvin paljon vaikutusta esim siihen et voisko koneen kanssa käyttää vakaasti kiintolevyä, jotain laajennuskorttia tms..


Testasin nopeasti mittarilla et mitä vitonen näyttää tässä vaiheessa, ja se näyttää 5.05V tasan, eikä mittarilla ainakaan näy muutoksia vaikka diskettiasema tekiskin mitä. Toi 5.05V  on just se mihin mulla oli tarkotus laittaakin toi, eli eipä tartteekaan koskea siihen potikkaan kun se onkin jo just sopivasti.  Kun olin antanut koneen olla jonkin aikaa päällä sammutin virrat, otin johdon seinästä, ja tesmin jäähdytysmetallit et mites niiden lämpötila nyt. Aiemmin ne meni todella kuumaks hyvinkin lyhyessä ajassa, mut nyt ne menee kyllä todella lämpimäks muttei enää sellaseks kuumaks et niille haluais tehdä jotain.

Seuraava operaatio tämän kirjottamisen jälkeen onkin vetää skoopista johdot kiinni ja sit ottaa boksillinen demo yms diskettejä ja vähän testiä sellasia läpi joissa on paljon just esim harmaata ruutua yms et miltä toi nyt näyttää ja kuulostaa. Miks haluan tesmiä tarkkaan tässä vaiheessa ni yritän kiinnittää huomioon jokaiseen poikkeavaan pikkuasiaan, ja samalla kokeilen myös paria muuta diskettiasemaa. Lisäks mulla on tossa toinen samanlainen poweri odottamassa ni selviää myös et onko sama käsittely nyt sit good to go siihenkin, ja myös 12V linjan käyttäytyminen kiinnostaa.


edit: Sen verran pitää vielä mainita tuuletinhommasta ettei sellanen ole yksiselitteisesti et pitäis olla tai ei pitäis olla.

Noita samoja MItsumin powereita on STF, STFM, STE koneissa, ainoana erona että niissä se metallikehikko on vaan erilainen. Toikin menis esim mun E:hen sillä että ruuvaisin sen vaan tosta irti, ja ruuvaisen sen E:n kehikkoon.  Kuitenkaan noissa ei ole tuuletinta missään muissa koneissa kuin Megassa. Sit jos sellasen vielä saa vähemmän kuumuvaks kuin mitä ne alunperin on olleet, ni on hyvin todennäköstä etten tule tollasella kokoonpanolla laittamaan tohon tuuletinta.

Sit jos sattuis löytymään joku laajennuskortti tms, ni sit voi katella tuuletinasiaa et millasen sinne mahdollisesti laittais.
 
Back to top
« Last Edit: 03.06.2018 at 04:36:43 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #10 - 03.06.2018 at 08:32:42
 
Nyt kun mulla oli varmasti kunnossa oleva poweri jota ei tarvitse olla purkamassa E mallin koneesta kokoajan, niin ajattelin et hyvinhän tässä vielä ehtii pelaamaankin jos nopeesti napsii uudet konkat toiseenkin Megan emolevyyn ja kokeilee sitäkin.

Operaatio ei eronnut aiemmasta mitenkään muuten paitsi ison 4700uF konkan sijaan laitoinkin kaksi 2200uF konkkaa. Noissa on nimittäin kaksi eri virtaliitintä emolevyllä siksi että jos on toisenlainen poweri niin sen johto yltääkin sit toiseen. Tässä tapauksessa sellanen oli turha joten vedin toisen virtaliittimen irti, ja just powerin ja floppykaapelin liittimen väliin mahtui toinen 2200uF konkka niin että sen plussa meni virtaliittimen vitosen kohtaan ja miinus maihin.

Kolvasin myös nopeesti emolevyltä strategisista kohdista R,G,B, combined sync, äänet, vitosen yms ja niille sopivan liittimen. Koska sync on TTL tasoa mistä otin sen ni vedin sen 470ohmin vastuksen läpi.

Kone ei sit käynnistyny ollenkaan ja ihmettelin vähän et onko joku siru huonosti tms vaikka olin nostellut ja puhdistellut kaikki sirut ja sirukannat.

Paljastuikin et tässä emolevyssä onkin pakko olla blitterfix kiinni tai se ei boottaa ollenkaan. Toinen ei boottaa ollenkaan jos blitterfix on kiinni, ja toinen ei boottaa ollenkaan jos blitterfix puuttuu.  Cheesy

Tää nyt oli siis se Wellun lähettämän koneen emolevy, ja mukava yllätys oli että tässä olikin kaikki saamarin 1-bittiset muistisirut jopa ehjiä. Käyttelin vähän aikaa TOSissa muutamia softia kokeeks ja sit päätin kokeilla sellasta demoa joka ulis toisella emolevyllä ettei ole muistia tarpeeks vapaana.

Ja suurin osa grafiikoista vaan puuttui kokonaan. Jos TOSissa teki ihan mitä tahansa niin kaikki toimi, ei ongelmaa. Mut heti jos jokin käytti erikoisempia näyttötiloja, refreshas osaa kuvaa eri tahtia tms ni alkoi puuttumaan asioita....

Tämä ei ole demosta vaan erään menudiskin introruutu. Tässä kohtaa pitäisi olla kuva ja alhaalla tavallaan ylimääräisessä osassa kuvaa liikkuis scrolleri.

Sit alkoikin toisesta emolevystä sirujen repiminen. Koska syncit yms tulee GLUElta (joo Atareissa on liima niminen siru koska se loogisesti ikäänkuin liimaa kaiken muun kokonaisuudeks) Tällä ei ollut mitään vaikutusta. Sit ajattelin et Shifterissä on varmaan jotain häikkää ja kokeilin toisesta koneesta sitä. Ei taaskaan mitään vaikutusta, mitä nyt paljastui et kuvassa on pikkusen kohinaa tällä joten vaihdoin aiemman takaisin.

Sit viimeinen siru joka ei ollut kummassakaan kiinni oli MCU (muistikontrolleri) mut olin aika varma ettei se ole se, sillä se huolehtii myös keskusmuistista, TOS rommeista yms.. nooh kuitenkin se irti toisesta ja tähän toiseen....

Ja sit meillä olikin tolla samalla disketillä tämän näköistä. Tää oli erittäin hyvä testimateriaali koska ensinnäkin se toistelee digiääntä, toisekseen toi ruudun alaosan borderi on kikkailtu käyttöön ja siellä menee scrolleri. Kolmannekseen tää latautuu todella nopeesti disketiltä.

Että joo, taitaa jäädä tää MCU tähän emolevyyn ja tää emolevy sit lopulliseen käyttökoneeseen. Myöhemmin vois tesmiä et miten toi MCU mikä tässä temppuilee toimiskin tossa toisessa emolevyssä. Todennäk siinä on jotain pielessä mut ei näiden sirukombinaatioista oikeesti välillä pysty olemaan varmoja. Tääkin parhaiten toimivin kombinaatio on just sillä valmistajalla teetettyjä jotka interwebsien mukaan ovat niitä mitkä nimenomaan eivät toimi kunnolla.  Cheesy

Mutjoo tässä tuli taas tämä että tääkin emolevy olis bootannu käyttikseen ihan normaalisti, sillä olis saanu käytettyä paria testisoftaa yms. Mut sitten kun oikeesti testaakin kaikenlaista niin paljastuu et se ei ollukaan vielä ihan niin toimiva kokonaisuus kuin miltä se olis vaikuttanu. edit: Niinjoo nythän tässä ollaan siinä pisteessä että olis yks kokonainen toimiva kone kun sen vaan kasailis. Ei tarvitsis muuta ku kiinnittää johdoissa oleva videoliitin johonkin. Mut sen sijaan teenkin vielä pari juttua tähän, noissa on sellanen peitelevy siinä kohdassa mihin tulis lisäkortti, mut jos lisäkorttia ei ole ni lisäkortin kiinnityskohdat ja se peitelevy on tyhjänä.

Tossa noita videosignaaleja emolevyltä metsästäessä huomasin et osa johtimista menee aika häiriöalttiisti, esim yhdistetty sync tulee puolivälistä emolevystä kaiken muun kanssa sekaisin. Joten sellanen mukava ja hyödyllinen lisä olis tietysti et pistäs vaikka ylimääräsen piirilevyn jossa olis vaikka cxa ni sit sais kolme eri video outputtia plus vielä alkuperänenkin videoliitin.  Äänillekin taidan tehdä vielä pikkusen jotain parantelua.

Ton lisäks yks pieni kätevyys olis viritellä TOSin sirujen kantoihin pieni piirilevy jossa olis kaksi 32 pinnistä kantaa jotka söisivät tavanomaisia W27E010 eeprommeja. Sit pystyis helposti heittää vaikkapa 2.06 TOSin tohon.
 
Back to top
« Last Edit: 03.06.2018 at 09:01:25 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
epis
Offline
NES-Retro Ad Infinitum
Kissakuiskaaja
******

Kuvernaattori

Posts: 1817

Lohtaja - Finland
Gender: male
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #11 - 05.06.2018 at 09:08:26
 
Wellu wrote on 24.05.2018 at 01:02:52:
Mie vaan pyysin paria kuvaa jos  saa koneen ehjäks ja se kirjottaa täydellisen "näin korjaamme Atarin" käsikirjan  Smiley

Mutta ompahan vaan lystiä lukea detaljikkaita selontekoja henkilöiltä jotka tietää, asioista josta itse ei tiedä. Smiley
 
Back to top
 
Achievements: 4
HC Movie CollectorInsiderCat PeopleNES-Retro Failcabin

"Aika tavarat kauppaa." ja "Paljon kanssa aina pärjää, mutta vähän kanssa voi tehdä huonoa." - Rauha-mummo (1920-2013)

Calondra wrote on 19.07.2015 at 20:57:15:
käyttäjä epis on epic

Radikus wrote on 15.05.2018 at 16:15:15:
ehkä suomen pahin VHS-fanaatikko
WWW 659523 tuomo.e.ojala user/epis2222   IP Logged   Chrome 66.0.3359.181  Windows 10
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #12 - 06.06.2018 at 01:35:19
 

VIDEOJUTTUA


Aiemmin onkin näkynyt toi D9 videoliitin ja olen maininnut että combined sync on vedetty emolevyn puolivälistä vastuksen läpi. Toi D9 siis ei ole mikään tavallinen liitin noissa, vaan se on vain jotain mitä oon käyttänyt kaikesta aina kun on tympääntynyt siihen miten joka ikisessä laitteessa on oma videoliittimensä, eikä ne yleensä ole keskenään yhteensopivia.

Pääasiallisesti sellanen on vain A äärimmäisen halpa, B nopea kolvata ja siihen saa myös järeämmän suojamaadotuksen helposti kiinni, C saatavilla about mistä vaan, ja D siinä riittää hyvin liittimet RGBS:lle ja stereoäänille.  Ja koska noita on lähes jokaisessa koneessa mitä itseltä löytyy riippumatta siitä onko kyseessä tietokone vai pelikonsoli, niin sit niihin tehtyjä sopivia johtoja on siellä täällä sopivasti. Vertailun vuoksi tollaseen väsää 3-4 eurolla sellaisen kaapelin mistä jonkin konsolin omalla liittimellä pyydettäis samanlaisella suojamaadotuksella 20-30 euroa....

Se konkka jonka laitoin toisen virtaliittimen paikalle näkyy kuvassa powerin ja diskettiaseman liittimen välissä, GLUE:sta vähän sivulle.  Samalla myös näkyy millaisella viritelmällä tämä on testien ajan kiinni telkkariin kytkettynä. Keltainen johto on sync joka tulee GLUE:n sivulta powerin alta, RGB väriset johdot tulevat Shifterin oikealta puolelta vastusten jaloista yms.  Oikeastaan mun piti tehdä tässä vaiheessa ihan muuta mut jumituin sit kuuntelemaan Turrican II ääniä ja päätin samalla ottaa näitä muutamia kuvia. 

Muita asioita mitä kuvasta huomaa niin Blitter on siirretty nyt tohon emolevylle, Shifterin vieressä oleva siru joka ei ole kannassa mut mikä on hyvin saman näköinen (jouduin aluks itsekin tarkistamaan pariin kertaan että kumpi olikaan kumpi)  on DMA Controlleri, joka tässä emolevyssä on juotettu kiinni (toi on nimenomaan se siru jonka yhteistoiminta muiden sirujen kanssa oirehtii yleensä kaikista pahiten huoltamattomissa koneissa, jos useamman disketin sisältö näyttää korruptoituneelta niin silloin on ehdottomasti konkkien uusimisen aika).  Toisessa se oli sirukannassa joten sellasen vaihtais kätevästi (tilanteessa jossa sellanen olis huonossa hapessa), mut siinä taas sen takana oleva WD1772 floppy controller oli juotettu kiinni ja tässä se on kätevästi kannassa ja vielä ihan hyvä revision kyseisestä sirusta.

Toi WD:n floppy controller ei ole kuten ei myöskään äänichippi tai CPU, mikään Atari only custom siru joka löytyis vaan näistä kyseisistä koneista, vaan esim sama WD löytyy myös monista MSX2 koneista, äänisirukin on niissä lähes sama vain eri versiona, CPU taas on sama kuin jokaisessa muussakin M68000 prossua käyttävissä laitteissa.

Sit vielä yks ominaisuus joka ei olekaan kovin uniikkia on et näissä Megoissa on tosiaan toi prosessorin vieressä oleva leveä liitin joka näyttää ylileveältä ide liittimeltä. Ton pinnit käytännössä kytkeytyvät CPU:n jalkoihin, eli tämä on periaatteessa sama kuin monessa koneessa prossukantaan tms tökättävät laajennukset, vain vähän siistimmin tehtynä. Ja toi nyt on nimenomaan se liitin johon on saanut tollasiin äänenkäsittelyyn liittyviä lisäkortteja sun muita.
...

Aiemmin olikin jo kuva siitä miten näytön alaosaan on voitu kikkailla esim scrolleri. Mutta sitä on voitu käyttää muuhunkin, esim tämä esimerkki oli unohtunut itseltäkin. 

Tällä hetkellä tosta on hyvin vaikea saada sellasta kuvaa mikä ei olis hiukan haalea koska tosiaan kaikki on vedelty vaan nopeasti emolevyltä.

Ja jos tässä valkea teksti näyttää ylikirkkaalta niin..
...

.. mikäs tää kirkkaus sitten on?

Kun aiemmin kirjoitin et olis ihan kätevä idea lisätä tohon vaikkapa CXA paria eri videoulostuloa varten niin se oli tosiaan vaan sellanen extra minkä vois tehdä.

Mut sit kun lopulta testasin ääniä pelillä jonka intro on pitkälti mustaa ruutua ja valkeaa tekstiä niin alkais näyttää vähän siltä ettei se olis kiva lisä vaan että se olis melkeinpä pakko lisätä. Toi ei johdu siitä että olis liian pitkät johdot tms vaan toi syncci on ikäänkuin samaan aikaan liiankin tarkka, mutta samaan aikaan se ei ole ihan yhteensopivin perus telkkarin kanssa silloinkaan vaikka sinne olis lisänny vastuksen väliin.

Eli mitäs hittoa?   Lähdetään liikkeelle siitä että syy miksi testaan tätä putkitelkkarilla on ihan siinä että littutelkkari ei välttämättä oikein tykkäis että siihen kytkis jotain näin. Atarin Scart liittimellisissä kaapeleissakaan ei ollut välttämättä käytetty tota combined syncciä, vaan monessa oli horizontal ja vertical syncit vain vedetty vastusten läpi yhteen (mitä ei koskaan muuten pitäis edes tehdä)

Kun koneen videoliitintä ei ole varsinaisesti tehty siihen että konetta kytkettäis televisioon niin ton outputin ei tarvitse olla yhteensopiva television kanssa, vaan värimonitorin kanssa on huomioitu että "okei tähän kytketään Atari ST, josta tulee tämmöstä ja tämmöstä" sit monitoriin on esim saatettu lisätä komponentteja tohon liittyen, koska on tiedetty että koneessa ei välttämättä niitä ole.  Ja tämän takia sit se CXA, se kun nimenomaan syö mielellään sitä TTL tason syncciä sisäänsä, mut se et millaiset tasot sen outputeissa on, ja millä välillä niiden tasasuus on, on nimenomaan tehty telkkarikäyttö huomioiden, koska se nimenomaan on tarkoitettu laitettavaks väliin esim just näissä tilanteissa. Selkeää ?  Cheesy

Eli periaatteessa mun ei tarvitse tehdä kaikkia laskemisia ja mittailuja ja lisää laskemisia ja optimointeja saadakseni ton antamaan just eikä melkein tv:lle sopivat outputit sitten kun tarvitsee saada kuvan sijasta oikeesti jopa hyvä kuva, kun voin ulkoistaa sen homman yhdelle komponentille jossa kaikki tollainen onkin jo sisäänrakennettuna. Onhan tää CXA:n tunkeminen joka paikkaan vähän Segaa, mut ..

edit: Miettiessä mitä kirjoitan ja miten tuli muuten kuunneltua Turrican II Desert Rocksia 1h 10min ja ihan sen perusteella voin sanoa ettei ton ääniin tarvitse mitään muutoksia, ja että en oo vähään aikaan kyllä pelaamassa tota peliä.  Cheesy
 
Back to top
« Last Edit: 06.06.2018 at 10:13:59 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #13 - 06.06.2018 at 03:36:52
 
DISKETTIJUTTUA OSA 1

Koska kolvasin ja kalibroin eilen asemia yms 6 tuntia (tosin en näitä) ni tänään onkin säätämisten suhteen rennompaa joten ajattelin laitella "työkoneeseen" oheiskrääsät ja näytön kiinni, ja kirjoitella pari softaa disketeille (muun muassa sellasen muistitesterin joka kanssa testaa muisteja enemmän).

Tässä sattui sopivasti tämmönen monen asian päällekkäisyys, mulla oli joitain PC:n diskettiasemia huollettavana kans joita en ollut vielä testannut missään. Joten nyt sit on hyvä tilanne testata niitä samalla, plus pystyy myös merkkailemaan niiden päälle et millä niistä esim voi kirjottaa myös DD korppuja niin että ne myös toimii kanssa.

Sen verran täytyy mainita taustoja että nää diskettijutut tavallaan pitäis olla selkeää, mut nykyään ne ei todellakaan enää niin ole. Sillon kun räpelsin omaa STE:tä joskus vuonna 2005 tjsp niin melkein mikä vaan PC:n diskettiasema kyllä kirjoitti sopivilla softilla Ataridiskettejä. Oikeastaan kohdalle kai vain sattui niin sopivia asemia että luulin että se olis selkeää, että kaikki PC asemat kyllä kirjottaa niitä, että enemmän olisi kiinni ohjelmistoista yms.

Mut ei se ihan niinkään mene, tietyt PC asemat on niin täysin vain PC asemia että vaikka niille tekis mitä niin niiden piirilevyllä olevat sirut ei vaan suostu kirjoittamaan edes PC:n 720kt korppuja saati sit jotain erikoisempaa. Nykyisin olenki alkanut säilyttää huollettuja diskettiasemia yms reiluun määrään kuplamuovia käärittynä, ihan vaan siks että pienetkin kolaukset saattaa vaikuttaa lukupään alignmenttiin jolloin tietyllä asemalla kirjoitettu ei toimikaan toisessa asemassa yms....

Nappasin codiselta perus HD korppuja jokin aika sitten joiden oli tarkoitus mennä DOS PC käyttöön.. mutta koska mulla on aivan liian sopiva tilanne kokeilla meniskö noi DD korpuiks, niin pakkohan sitä on testata. Jos käytettävissä on konkkahuollettuna ja lisäpuhdistettuna ehkä puhtain Atarin diskettiasema mihin oon törmännyt, poweri on paremmassa kunnossa kuin mitä se ois uutena, ja sen lisäks koneessa on vielä todella myöhäinen WD1772 02-02 FDC chippi ni käytännössä kaikki mahdollinen muusta johtuva häikkä on minimoitu. Eli jos jokin ei mene DD korpuks ni todennäkösesti se on jo valmiiks viallinen, eikä se formatoituis HD korpukskaan kunnolla.

Eli tässä vaiheessa leikataan jonkin lääkepakkauksen tms liuskasta sopivia paloja tarraa jotka laitetaan peittämään HD korppujen aukko. Kannattaa varmaan kattoo mistä ja mitä tekstiä sisältävää leikkaa etenkin jos korppu on menossa sit eteenpäin.
1 levyke aamuin illoin runsaan nesteen kanssa (ei aterioinnin yhteydessä koska kuka nykyään ehtii syödä jotain aamupalaa)

Käytännössä kuten Amigan asemissa niin monissa Atarin asemissakaan ei ole sitä sensoria jolla se tunnistaa onko DD vai HD korppu vaan asemat silloin olettaa et se on DD koska se on se mille se on tehty. Mutta jos tota reikää ei peitetä ni myöhemmin tulee ongelmia vastaan......

Eri softissa on eri paikoissa asetukset, mutta oleelliset kohdat on verify, eli ei vaan vedetä operaatiota läpi ja tuli jotain jos tuli, vaan jokainen kohta operoidaan, tarkastetaan, operoidaan, tarkastetaan..

Lisäks etenkään HD korppujen kanssa ei kannata ahnehtia. PC:llä DD formaatti on tosiaan noin 720kt, Atarilla se "speksien mukainen" on vähän enemmän, ja 10 sect / 80 track on sellanen aika tavallinen mitä on käytössä paljon.  Eli vaikka WD taipuiski siihen että vois käskyttää formatoimaan vaikka 11 / 82 niin HD korput ei tule varmasti taipumaan siihen et niissä säilyiski vielä data, plus me ei tehdä niillä hirveesti mitään koska ei me niihin voida PC:llä kirjottaa mitään. Toi 11 sektoria on sellanen mitä PC:iden mikään ei tue ilman lisäkortteja tms.

Sama ongelma on 10 / 82 kanssa, vaikka Atari sais ne sellaseks, ja PC:llä pystys vielä sopivilla softilla lukee ja kirjottaa niitä, niin HD korpuilla ne 2 viimestä trackkiä tulee olemaan viallisia aika varmasti.

edit: Ja toki mä kuvassa derppasin ton, en sit kattonu että ton softan laskennassa eka numero ei ole ykkönen vaan nolla. Eli todellisuudessa formatoin noi 10/81, hups....

Tolla 10/80 asetuksellakin me saadaan yli 800kilotavun korppu, sen pc normaalin 720kt korpun sijaan.

Sit kaikista tärkein asia. Korppuaseman mekaniikka ei ole mitään rakettitiedettä, se pitää tiettyjä ääniä tietyistä syistä, joten formatoidessa aseman äänten kuuntelu paljastaa hyvin paljon siitä onko disketti missä kunnossa ja tuleeko se olemaan miten varma pidemmän päälle. Tää on vähän sama juttu kuin et hajoamista lähellä olevat kiintolevytkin alkaa monesti muuttamaan ääntään, mutta harvempi kuuntelee miltä se kuulostaa silloin kun se on kunnossa, ja vertaa sitä siihen miltä se kuulostaa silloin kun se ei ole.

Jos korppuasema naksuttaa pari kertaa eikä palkit etene ruudulla ni voi olla varma mitä tulee seuraavaks, ja sit on sellanen ilmiö että jos korppuasemasta kuuluu sellanen hankaava "tsih tsih tsih tsih" ääni, niin välittömästi disketti ulos ja tarkastukseen. Se voi nimittäin johtua siitä että disketin magneettipinnan päällinen on täysin kuivunut, mutta myös siitä että siellä on hienojakoista pölyä vähän liikaakin. Henk koht oon heittänyt joitain Atari diskettejä joskus mäkeen ihan siks et niitä on joskus säilytetty silleen et niihin on päätynyt magneettipinnalle hiekkaa.

En oo ihan varma miten se on onnistunu ilman et ulkoisesti on mitään jälkiä sellasesta mut jotenkin....

Ja tämän takia meillä oli se verify, ei tarttee odottaa edes loppuun asti kun tulee noottia heti jos asiat ei tulekaan onnistumaan.  Ei haluu edes tutkii ton pidemmälle vaan huutaa jo et vie tää hyi hyi pois ja anna uus.

Sitten taas jos menee loppuun asti ilman et jää välissä jumittelemaan tai pitämään meteliä niin sit vaan sama format uudestaan. Pariin kertaan per disketti ni pitäs olla ihan toimivaa.. paitsi jos sit PC puolella asemassa onki lukupää misaligned tai muuten vaan epäyhteensopivuutta....
 
 
Back to top
« Last Edit: 06.06.2018 at 10:22:08 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6951

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Atari Mega ST kunnostuspäiväkirja (tai vastaava)
Reply #14 - 06.06.2018 at 06:49:27
 
DISKETTIJUTTUJA OSA 2


Eli kymmenestä HD korpusta 8 formatointi onnistui Atarilla teipattuina.  Sen jälkeen siirryin Win XP koneelle ja kokeilin floimg:llä lukea niitä kolmella eri asemalla jotka kaikki olivat eri merkkisiä, valmistettuja vähän eri aikaan, ja konkat uusittuina, puhdistettuina yms.

Asema 1:

- Lukeminen onnistuu:  0
- Boot Sector Read Error: 8
-

Asema 2:

- Lukeminen onnistuu:  0
- Boot Sector Read Error: 8

Asema 3:

- Lukeminen onnistuu:  6
- Boot Sector Read Error: 2


Eli joo... Ei pitäis olla epäselvää millä asemalla kokeillaan kirjottaa noihin jotain ja mitkä menee odottamaan PC käyttöön päätymistä....

"Tätä se on. Saatanan saatana"

Noista kahdeksasta disketistä 4 sit antoi kirjoittaessa kuvan mukaisia virheitä. Siinä vaiheessa kun yksikin tämmönen tulee niin on turha edes yrittää käyttää tätä DD korppuja eli reiän peittona ollut tarra vain pois ja disketti HD korppuformatointiin.

Niistä neljästä jotka eivät feilanneet sain kirjoitettua kahteen kahden disketin demon, yhteen yhden disketin demon, ja viimeinen antoi errorit vasta parilla viimeisellä alueella, joten tein nopeasti tyhjän 760kt imagen ja heitin sinne pari pientä softaa jotka halusin kopioida sit koneella itsellään parille softadisketille. (On erittäin suositeltavaa olla muutamana kopiona diskettejä missä on kopiointisoftaa, muistitesteriä yms muuta kätevää)

Hauskintahan tässä oli vielä se että niistä neljästä disketistä kokeilin sitä yhden disketin demoa kopioida sit Atarilla muutamille niistä disketeistä mitkä ei PC puolella suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön, ja sieltä tuli useampi identtinen kopio toimivasta. Jostain syystä Atarilla ei ole samoja ongelmia teipattujen HD korppujen kanssa mitä PC puolella tulee.
Ja kun toi asema suostui jopa lukemaankin noita, niin samalla nappasin myös sen Atari ST Klubin sisäänheittodisketin imageks, koska kyseessä on ilmaisena jaettu mainosluonteinen disketti ni tuskin kenelläkään on mitään valittamista jos laitan sen jakoon.


ORIG merkityssä on kaikki just niinkuin alkuperäisessä.

Muokatussa taas on kaikki muuten, paitsi kaksi tiedostoa on poistettu. Ensimmäinen on AUTO hakemistosta käynnistäessä ladattava "screen burn reduction" joka käytännössä vetää syncin pois kun aikaa on kulunut tietty määrä. Tämänkaltainen on voinut olla ihan hyödyllinen vuonna sirppi ja vasara, mut nykyisin ehkä sillä ei tee mitään, lähinnä se vain häiritsee koska se vetää ruudun mustaks kesken lueskelun. Toinen poistettu on Calendar accessory, se miks se on poistettu niin kone lataa tollaset tiedostot käynnistäessä kyselemättä, ja toi esim 1.04 TOSilla varustetulla Megalla aiheutti koneelle reset loopin.

Eli jos aikoo kirjottaa jomman kumman disketille tai käyttää emulaattorilla, niin kannattaa käyttää muokattua.

Tossa "Klubidisku" paketissa taas on disketin sisältö ihan kaikkinensa, mutta niitä "STOORIT" hakemiston tekstejä ei voi availla Atarilla. Syy tähän on että menin muokkaamaan niiden ääkköset jo niin että ne näkyy oikein nykyisillä laitteilla.  Etenkin PD listauksissa softien kuvauksissa on hienoja selityksiä seassa.  Cheesy

Eli viimeisessä zipissä on hakemisto, jossa on koko disketin sisältö, jossa on hakemisto stoorit, jossa on tekstit ääkköset korjattuina ja aukee millä vaan, eikun lukemaan.

Back to top
« Last Edit: 06.06.2018 at 10:05:41 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "

" Mee töihin siitä normo kun oot noin looginen perkele "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 59.0  X11
Pages: 1 2 3 
Send Topic