Choose Language:
 
 
  Welcome, Guest. Please Login or Register
YaBB - Yet another Bulletin Board  
  Discordiin mars - click to chat!  
  Home Recent LoginRegisterHelpSearch Map Achievements Database Quizzes   


Voit piilottaa tämän mainoksen kirjautumalla sisään.
     
     
 
Kampanjatori
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic
Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen. (Read 1211 times)
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6912

Helsinki - Finland
Gender: female
Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen.
24.06.2019 at 02:52:31
 
Päätin että teen tämmöisen ketjun siksi että jouduin käyttämään itse aiemmin aikapaljon aikaa kyseisen aiheen takia. Lisäksi monessa paikassa on erilaiset akut ja paristot pahimmillaan vain jaoteltu onko jokin lithium vai ei, joten sellanen selkeytys mistä voi päätellä mitä voi käyttää missäkin on varmaan ihan hyvä.

Kaikki siis lähti liikkeelle siitä että yksinkertaisesti vain aloin etsimään olisiko tietyille akuille parempia korvaajia sillä en halunnut vaihtaa huonon tekniikan tilalle toista huonoa tekniikkaa, etenkään jos huonon tekniikan jälkien korjaamiseen oli joutunut jo käyttämään aikaa.


Tämän ei ole tarkoitus olla lista siitä mikä akku tai paristo käy juuri tarkalleen tiettyyn konsoliin tai tietokoneeseen koska en mitenkään voisi käydä kaikkia läpi. Lisäksi sellainen "vaihda osan ABC tilalle osa ABC" on juurikin se mikä aiheutti tarpeen selvitellä erilaisia akkutekniikoita ja löytää sellaset ikäänkuin ranskalaisilla viivoilla pääkohdat jotka tietämällä voi helposti selvittää mikä sopii mihinkin. Alkuperäisiä vastaavia kun ei monesti ole joko saatavilla, tai sitten alkuperäinen itsessään on jo niin huono idea ettei ikäänkuin valmiiksi rikkinäistä kannata korvata ainakaan toisella valmiiksi rikkinäisellä.Tämän on tarkoitus olla ohjeistus jolla voit selvittää millainen akku tai paristo laitteessasi tarkalleen ottaen on, ja millaista etsimällä löydät laitteeseesi turvallisen korvaajan.


Lisään näitä sitä tahtia kun niitä tulee vastaan ja tulee tarvetta löytää sopiva korvaaja millekin. Lisäksi kerron vähän miksi mikäkin on sopiva korvaava, ja tarkoituksena olisi tosiaan löytää joko korvaaja mikä olisi parempi kuin alkuperäinen, taikka sitten korvaaja joka poistaa alkuperäisen ongelmia.

Mitä nämä alkuperäisen ongelmat ovat? Selviää yksityiskohtaisemmin vielä myöhemmin, mutta lyhyesti sellaiset paristot tai akut jotka voivat tuhota laitteen jossa ne ovat tai ovat muuten vaan vaarallisia.


------------------------------------------------------------


Yksi mistä varmaan mun kannattaa mainita, niin erilaisia ladattavia akkuja tai paristoja etsiessä saattaa törmätä ilmoitukseen siitä että "kyseessä on vaarallinen tuote. toimituksessa voi kestää diipadaapa"

Ton ilmoituksen saattaa nähdä myös aivan harmittomien kiinteiden nappiparistojenkin kanssa eikä sitä kannata miettiä sen kummemmin. Se on vain byrokratiaa ja liittyy lähinnä siihen miten paristojen pitää olla pakattu, millaisilla kuljetuksilla niitä voi viedä minnekin yms..

Käytännössä kaikki korvaavat akut ja paristot mitä ehdotan ketjussa on hyvinkin turvallisia, yksi syy koko ketjun tekemiselle oli löytää sellasia korvaajia jotka eivät tuo mukanaan ikäviä yllätyksiä.


---------------------------------------------------

Tehdääs silleen että lisään tähän aloitukseen mitä on jo ja mitä ainakin on tulossa kans.

- Tavalliset 3 voltin nappiparistot

- Ladattavat litium nappiakut

- Normaalin 3V nappipariston korvaaminen paljon pitkäikäisemmällä


tulossa ainakin:
- Turvallisempi korvaaja Ni-Cd akuille
- Turvallisempi korvaaja LiSOCl2 paristoille (tässä saattaa mennä vähän, en ole löytäny vielä täydellistä korvaajaa)
Aloitetaan sillä varmasti kaikille tutuimmalla...
 
Back to top
« Last Edit: 26.06.2019 at 07:12:42 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6912

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen.
Reply #1 - 24.06.2019 at 03:09:34
 

Kiinteät 3 voltin lithium nappiparistot

Tunnistat nämä siitä että ne alkavat CR ja jotain , CR2032 yms . Nämä ovat siis niitä joita on esimerkiksi NES peleissä varmistamassa tallennukset.


Mutta miksi nämä ovat itseasiassa todella hyviä? Ensinnäkin ne ovat edullisia ja helposti saatavilla, jos laitteessa on pidike paristolle niin ei tarvitse kuin mennä lähimpään kauppaan ja ostaa sellainen. Lisäksi nämä ovat kiinteitä paristoja tai vanhanaikaisemman ilmaisun mukaan "kuivaparistoja". Nämä siis eivät ole samanlaisia tekniikaltaan kuin alkaaliparistot, joten nämä eivät vuoda sisuksiaan pelin piirilevylle tai ympäriinsä. Pahimmat mitä olen nähnyt ovat olleet korkeintaan pullistuneita mutta näiden vuotoja ei ole ikinä tarvinnut korjata mistään, sillä vuotoja ei ole.

Näitä voi sekoitella keskenään, ja iso määrä erilaisia merkintöjä näille johtuu vain siitä että niitä on eri kokoisia, eri kapasiteetilla olevia yms. Eli mikäli jossain on juotoskorvallinen CR alkuinen 3V paristo ja se tyhjenee aina liian nopeasti, niin ihan täysiään voi vaihtaa tilalle vaikkapa pidikkeen johon sit meneekin isompikokoinen vastaava. Rajoitteena on lähinnä vain fyysinen koko ja miten mikäkin mahtuu mihinkin.


Yksi mitä näille ei missään nimessä saa tehdä niin ensinnäkin näitä ei saa yrittää ladata (tai laittaa vahingossa johonkin mikä tarvitsisikin ladattavan) eikä näitä saa kolvata. Eli jos pelin piirilevyllä on juotoskorvallinen tämmöinen joka tarvitsee vaihtoa, niin ehdottomasti silloin uusi juotoskorvallinen tilalle, tai mikäli tilaa on riittävästi niin paristopidike ja uusi siihen....


Kuvassa vasen on pienemmällä kapasiteetilla oleva joka napattu muistaakseni snes pelin piirilevyltä, eli ihan normaali tollainen jossa on ollut juotoskorvakkeet.

Ja oikealla taas esimerkki sellaisesta mikä on jäänyt laitteen sisään, ja laitetta on sen jälkeen säilytetty todella huonoissa olosuhteissa vuosikymmeniä. Kuten näkyy niin nämä pullistuvat kyllä mutta tästäkään ei ollut vuotanut sisältä yhtään mitään.

Eli jos tollainen vahingossa jääkin laitteen sisään niin se ei ole todennäköisesti aiheuttanut katastrofia kunhan laitteen kaivaa vuosien päästä kaapista. Eihän ne NES pelienkään paristot vuoda ja tuhoa pelin piirilevyä vaikka niitä on ollu ties miten monessa kaapissa ties miten monet vuodet. 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6912

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen.
Reply #2 - 24.06.2019 at 03:41:38
 
Lithium ei ole aina Lithium ei ole aina Lithium ei ole aina Lithium... ja tämä tulee korostumaan vielä moneen kertaan.

Ladattavat Lithium Manganese Dioxide ja Lithium Vanadium Pentoxide  akut


3 voltin ladattavat akut näyttävät monesti aivan ylemmiltä ei ladattavilta tavallisilta nappiparistoilta, joskus jopa niin paljon että esim muovikuoret tai vastaavat ovat identtisiä. Kuitenkaan laitteisiin joissa on näitä ei missään nimessä käy normaalit nappiparistot, ellei erikseen ole modifioitu sitä piiriä johon paristo kytketään.

Näihin törmää paljon harvemmin, ja näitä on kahdenlaisia: Manganese Dioxide ja Vanadium Pentoxide.  Mistä nämä sitten erottaa normaaleista nappiparistoista niin CR alun sijaan nämä alkavat yleensä  ML tai VL riippuen kumman tyyppinen on kyseessä.

Mikä näiden juttu sitten on, niin nämä eivät ole tosiaan hyvin isoja kapasiteetiltaan, mutta aina kun laite on käynnissä se latailee tämmöistä, eli pieni kapasiteetti ei haittaa koska sitä kuitenkin ladataan aina täydemmäksi.

Mikä näistä sitten tekee vaikean löytää välillä on se että laitteessa saattaa olla juuri tietyillä merkinnöillä oleva tämmöinen, mutta sitten kun etsimällä etsit, löydätkin vain "Ei juuri nyt saatavilla" ilmoituksen, tai vaihtoehtoisesti hirvittävän hinnan.

Näiden kanssa voi kuitenkin tehdä niin että pienemmällä kapasiteetilla olevan tilalla voi käyttää isommalla kapasiteetilla olevaa. Jos vaikkapa 55mAh versiota tietyllä mallinumerolla ei ole saatavilla kuin tyyliin tehtaalta tilaamalla, niin riittävän samanlaisen ja samalla tekniikalla olevan pienemmän tai isomman voi laittaa korvaajaksi kunhan jännite on sama.

Eli mitä kannattaa tehdä näiden kohdalla niin ottaa ylös se mallinumero, sit googlettaa sen verran et minkä kapasiteetin, minkä jännitteen, ja minkä tekniikan akku on kyseessä, sit voikin etsiä vastaavalla tekniikalla olevan, vastaavilla volteilla olevan, jolla on kuitenkin eri kapasiteetti....


Tässä esimerkissäni alkuperäinen on toi vasemmalla oleva VL2330 josta leikkasin johdot irti ihan niin juuresta kuin sain. Ja sopiva korvaaja on toi VL3032 johon kolvasin johdot juotoskorvakkeisiin, ja sitten aiemmasta liittimen niihin johtoihin.
Molemmat ovat saman tekniikan, saman jännitteen, mutta eroina on että alkuperäinen on 50mAh kun taas uusi on tuplasti kapasiteetiltaan. Ja selvästi myös siksi fyysisesti isompi.

Eli näiden kanssa joutuu kyllä sit kolvailemaan kanssa. On hyvin pieni mahdollisuus että löytyisi juuri sopiva korvaaja juuri sopivalla liittimellä. Todennäköisemmin törmää juuri siihen ettei sitä sopivaa sopivalla liittimellä joko ole, tai tulee ehkä vuoden kuluttua, tai käsketään kysymään suoraan tehtaalta, mikä ei yksityishenkilölle ehkä ole se mitä kannattaa lähteä tekemään.  Lisäksi tällä tavalla saa sen edun että voi poimia sopivan korvaajan isommasta valikoimasta, jolloin voi myös katsella hintojakin, nämä eivät nimittäin ole ihan halpoja.
Sitten jos sattuukin se tilanne mikä esim itselläni on että koneeseen menisi ML alkuinen, mutta juuri sopivaa sellaista ei yksinkertaisesti saa mistään, niin VL tyyppistä voi tietyissä tilanteissa käyttää korvaajana. Lithiumakut siis ovat tarkkoja siitä miten ne ladataan ja tietynlaiselle tehty piiri ei välttämättä sovellu toiselle. Sellainen ero näissä mitä esim näitä myyvät tukutkaan eivät osaa ilmoittaa on siinä että toinen ladataan pikkuisen isommalla jännitteellä kuin toinen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa niin noin samalla kapasiteetilla olevaa VL tyyppistä, voi käyttää ML tyyppisen korvaajana.

Kuitenkaan en ota vastuuta siitä että toi sopisi jokaisen laitteen kohdalla. Mutta jos selvittää laitteensa latauspiirin tarkemmin, niin voi olla mahdollista että isommalla jännitteellä ladattavan voi laittaa pienemmällä jännitteellä ladattavan tilalle.

Kaikista varminta on kuitenkin pysyä siinä tekniikassa kuin alkuperäinen eli ladattavan ML tyyppisen tilalle ML tyyppinen, ja VL tyyppisen tilalle VL tyyppinen.Kannattaa myös ehdottomasti huomioida että nämäkin monesti niputetaan sillä tavalla samaan että saatetaan esim tehdä selväks että kyseessä on ladattava akku, mutta tarkemman tekniikan sijasta tyyppinä lukeekin vain se "lithium"

Yksi hyvä puoli näissä on sitten se että nämä ovat sen verran epäyleisiä ettei näitä ainakaan suomeen tulevista tukuista saa kuin sellaisilta valmistajilta, jotka kaikki ovat tunnettuja ja luotettavia.  Eli ei tarvitse miettiä onko kyseessä joku "vinkuintialainen kopioakku" vai ei.Tähän asti yhteenvetona voidaan todeta että vaikka numerosarjoja on minkälaisia ja ne voi aiheuttaa sekaannusta, niin merkittävimmät asiat ovat vain jännite, ja ensimmäiset kirjaimet jotka kertovat akun tyypin. Kapasiteetti ei ole niin just ja just. 
Back to top
« Last Edit: 24.06.2019 at 04:43:22 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6912

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen.
Reply #3 - 24.06.2019 at 05:43:55
 
Entäpä laitteet jotka syövät nappipariston hyvin nopeasti, tai jotka yksinkertaisesti ovat vaikkapa monimutkaisia purkaa ettei paristoa halua vaihtaa liian usein?


Normaalin 3V nappipariston korvaaminen paljon pitkäikäisemmällä


Nappiparistoja saa tiettyyn kapasiteettiin asti ja isoimmat alkavat olemaan jo fyysisestikin aika isoja, mutta jos sellainenkin menee aika nopeasti niin aina voi käyttää ns kameraparistoa.

Tämä tietysti vaatii sen että laitteessa on tilaa sille, ja olet valmis laittamaan pariston johtojen päähän. Lisäksi nämä ei ole ilman kolvia tehtäviä asioita, mutta jos kyseessä on laite jossa on vaikkapa isokapasiteettinen nappiparisto kolvattuna jo muutenkin, niin miksipä sitä ei vaihtais samalla vielä järeämpään?...

Esimerkiksi tämän näköiset 3 voltin kameraparistot kestävät huomattavasti pidempään kuin minkäänkokoinen nappiparisto, mutta näissä on sitten omat huomioitavansa.

Nämä siis ovat käytännössä todella suurikokoisia kuivia nappiparistoja eri näköisissä kuorissa. Koska ne ovat samaa paristotechiä niin samat asiat mitkä pätee perus nappiparistoihin pätee myös näihinkin.

Kuitenkin nämä voi helposti sotkea Li-SOCL2 paristoihin joita on myös saman kokoisena, ja silloin kun nämä eivät ole puolikkaan AA pariston kokoisia, kuten mulla tossa kuvassa) voi sopivan paristopidikkeen löytäminen olla vähän vaikeampaa. Ratkaisin itse ongelman yhden laitteen kohdalla vain yksinkertaisesti rakentelemalla sopivan pidikkeen puolitetusta 1/2 AA kokoisesta pidikkeestä.

Toi Li-SOCL2 paristoihin sotkeentuminen saattaa tapahtua siksikin että monesti kummallekin verkossa toimivat kaupat ilmoittavat vain pariston tyypiksi "litium". Toinen sekaannuksia mahdollistava syy on siinä että kummatkin ovat yllättävän kestäviä kokoonsa nähden.

Eli mikäli suunnittelee laittavansa vaikkapa 50mAh nappipariston tilalle tollaisen 1400mAh pariston, niin kannattaa katsoa tarkkaan ettei vahingossa poimi sitä todella paljon ikävämpää litiumparistoa. Tosin tässä auttaa jälleen nämä kirjaimet CR sekä myöskin se että nämä ovat yleensä 3V paristoja, kun taas Li-SOt on yli 3 voltin.Kannattaa kuitenkin aina poimia tämmöinen vain paikoista joissa on erikseen mainittu pariston tyypiksi Lithium Manganese Dioxide, mikäli haluaa tosiaan ylisuuren normaalin nappipariston. 
Back to top
« Last Edit: 26.06.2019 at 06:25:11 by Mirsku »  
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Mirsku
Offline
NES-Retro Master
*****


Posts: 6912

Helsinki - Finland
Gender: female
Re: Ohjeita sopivan akun tai pariston löytämiseen konsoliin tai tietokoneeseen.
Reply #4 - 26.06.2019 at 06:56:46
 

Mitäpä sitten jos laitteessa tuleekin vastaan useammista osista koottu paristo tai akkutyyppi, jollaisessa ei ole sen kummemmin merkintöjä, ja josta ei tarkalleen päältäpäin tunnista että mikä ihme se edes on? Et tiedä edes onko se ladattava vai eikö se ole.


Omituiset ja uniikit paristot ja akut


Annan tässä yhden esimerkin millainen itselleni tuli vastaan. Tottakai voi törmätä aivan erilaisiin kuin tämä, mutta riippumatta siitä millainen se on, voi sen selvittää samalla tavalla kuin miten tämäkin on selvitetty.


...


Eli tämän näköinen tiettyä laitetta varten erikseen tehty tuli vastaan, ja en tiedä tässä vaiheessa mihin paristotekniikkaan tämä perustuu, tai onko tämä ladattava vai ei. Koska kyseessä on jotain erikseen 30 vuotta sitten valmistettua, niin tolla merkinnälläkään ei välttämättä löydy enää mitään tarkempaa tietoa. Ainoa merkintä mikä kertoo jotain enemmän on toi ilmoitettu 5 volttia.


...


Puramme sen auki ja löydämme 4 kappaletta isokokoisen nappipariston kokoisia juotettuna piirilevylle. Noissa kahdessa joiden merkinnät näkyvät sattuu juotoskorvakkeet peittämään juuri sen kohdan mistä voisi vähän päätellä onko nämä ladattavia vai ei.


...


Joten vilkaisemme toiselle puolelle jos saisimme pääteltyä vähän että mitähän tämän kanssa on oikein yritetty tehdä.

Eli tässä tapauksessa meillä on kaksi kappaletta identtisiä piirejä kytkettynä rinnakkain. Tämän voimme päätellä siitä että aina kaksi 3V paristoa on kytketty peräkkäin sarjaan jolloin saadaan 6V koska ne lasketaan silloin yhteen. Noi komponentit tossa ovat 3 kappaletta diodeja ja yksi vastus per kaksi paristoa. Se mikä tässä kyseisessä voi vähän hämätä, niin diodit on tollaisia pintaliitos tupladiodeja, yhden tollaisen neliön muotoisen sisällä siis on kaksi normaalia diodia, yksi aina kummallekin puolelle.

Eli meillä on tässä rinnakkain 2 kappaletta identtisiä piirejä, joissa molemmissa paristoilta tuleva 6 volttia on alennettu diodeilla ja vastuksella noin 5 volttiin. Eli käytännössä meillä on ikäänkuin kaksi kappaletta 5 voltin paristoja, kaksi kappaletta siksi että rinnakkain kytkettynä ne tuplaavat kapasiteetin, suomeksi sanottuna kestävät noin tuplasti sen mitä yksittäinen sellainen kestäisi.


...


Kolvaamme irti yhden ja toivomme että tällä kertaa merkinnät näkyisivät selvemmin. Ja siellähän onkin CR2450   merkintä. Tollainen normaaliin nappiparistoon viittaava merkintä yhdistettynä tollaisen kokoon viittaisi siihen että kyseessä olisi normaali ei ladattava kiinteäsisuksinen nappiparisto. Ja pieni tarkastusgooglettelu paljastaakin meille pariston tyypiksi saman kuin millä tahansa nappiparistolla, ja kapasiteetiksi huikean 500+ mAh joka on jo nappiparistoksi jo aika korkea.

Eli tässä vaiheessa meillä on tiedossa yksittäisen pariston jännite, kapasiteetti, ja tyyppi millainen se on. Tämä kyseinen sattuu olemaan helposti saatavilla oleva ja helppo löytää mutta, mikäli kyseessä olisikin jokin millaista ei löytyisi, niin menisimme samalla kaavalla kuin yksittäisenkin normaalin nappipariston kanssa.

Eli jännite pitää olla sama, pariston tyyppi pitää mielellään olla sama. Mutta kapasiteetti ja fyysinen koko ei ole pakko olla samoja vaan riippuu ihan siitä millainen sattuu mahtumaan, millaisia sattuu löytymään, miten ison kapasiteetin tarvitsee, haittaisiko esim jos käyttäisikin sellaista joka ei kestäisi ihan yhtä pitkään yms.

Tämän tapauksessa valitsin ja laitoin tilaukseen korvaajaksi ihan vain samoja CR2450:siä sillä ne sattuvat olemaan hyvin edullisia, ja löysin helposti juotoskorvakkeilla olevia jotka voi helposti vaihtaa näiden tilalle.


 
Back to top
 
Achievements: 10
PlayStation Network Level 15+Keyboard VeteranSocial AdventurerNES-Retro White Glove SocietyNES Game MasterFirst Successful SaleTypical Apple UserChurch of NES-RetroItem Acquiredbassokoira's Long Con Victim

"Pelien avulla voidaan opettaa todella syvällisiä asioita. Oppilas voi esimerkiksi kuvitella olevansa Neuvostoliiton maatalousministeri.  "
Mirsku mirskuism   IP Logged   Firefox 67.0  X11
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic